İplik İthalatında Ek Vergide Tartışma

Resmi Gazete’de yayınlanan kararla pamuk ipliği ve suni iplik ithalatına Türk iplik üreticilerini korumak amacıyla ek gümrük vergisi getirildi.

  26 Şubat 2019 00:00 Salı
İplik İthalatında Ek Vergide Tartışma

Ocak ayında Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre hazır giyim sektöründe pamuk ipliği ve suni iplik ithalatına gelen vergi Türk iplik üreticilerinin yüzünü güldürdü. Alınan karara göre yurtdışından ithal edilen iplik ürünlerine yüzde 5 ila 8 gümrük vergisi uygulaması yapılacak. Açıklanan kararla küçük ve orta büyüklükteki ulusal iplik üreticilerinin, hazır giyim sektöründeki pazar faaliyetlerini arttırması hedefleniyor.

Türk iplik üreticilerinin pazar hâkimiyetini arttırmak ve yerli üretimi canlandırmak amacıyla ek vergi önlemi alındı. Alınan bu önlemle, iplik ithalatına getirilen ek verginin kumaş, ev tekstili, mobilyacılık ve halı gibi tekstil sektörünün birçok segmentinde, Türk iplik üreticilerinin etkinliğini arttırarak pazar hedeflerine ulaşması bekleniyor.

Diğer taraftan sektör temsilcileri gelen ek vergi uygulamasının çok yetersiz kaldığını ve şu anda kapalı bulunan 50’nin üzerindeki iplik fabrikasının fiyat tutturamaması nedeniyle üretim yapmadığını belirterek, gelen ek vergi uygulamasının uzak doğulu firmalar tarafından iskonto uygulamasıyla kapatılacağı görüşündeler. Sektörün ek vergi beklentisi %15 - 20 seviyesindeydi.

Ek vergi uygulamasının getirilmesine ise en çok itiraz hazır giyim sektörü ihracatçı birliklerden geldi. Bu kesime göre ise ek vergi uygulaması zaten daralan ihracatın biraz daha zorlaşmasına neden olacağı belirtildi. Konunun uzmanları, ihracat yapan firmaların “DIR” uygulaması nedeniyle ek vergi uygulamasından etkilenmeyeceğini ve kaygılarının yersiz olduğunu belirtti.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.