Avrupa Birliği, sektörü daha çevre dostu ve daha rekabetçi hale getirmek için sürdürülebilir ve döngüsel tekstil üretimine yönelik bir strateji tanımladı. Bu 2030 Tekstil Vizyonunun bir kısmı, AB pazarındaki tüm tekstil ürünlerinin dayanıklı, onarılabilir ve geri dönüştürülebilir olması ve büyük ölçüde geri dönüştürülmüş elyaflardan elde edilmesi çağrısında bulunuyor. Önde gelen birçok perakendeci, 2030'dan itibaren geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanımında da uzmanlaşıyor.
Eğirmede mekanik olarak geri dönüştürülmüş elyafların kullanılmasının belirli kalite gereksinimleri vardır: bu tür elyaflar daha yüksek kısa lif ve neps içeriğine sahiptir ve özellikle tüketim sonrası malzeme kullanılıyorsa sıklıkla renklendirilebilir. Geri dönüştürülmüş ipliklerin kalite açısından sınırlamaları olduğu da doğrudur. Resmi olarak, bir iplik yalnızca %20'den fazla geri dönüştürülmüş elyafla eğrildiğinde 'geri dönüştürülmüş' olarak etiketlenebilir. Bu, son üründeki malzemelerin geri dönüştürülmüş içeriğini izlemek ve doğrulamak için gönüllü bir ürün spesifikasyonu olan Küresel Geri Dönüştürülmüş Standardı (GRS) tarafından belirlenir.
Geri Dönüştürülmüş İpliklerin Eğrilmesi
İşlenmemiş ve geri dönüştürülmüş pamuğu bir arada harmanlamak, iplikçiler için zorlu bir iş olarak bilinir. En akıllı iplikçiler ve dünya çapında süreçler, bazı önemli kalite parametrelerinin olumsuz etkileneceği gerçeğinin basitçe üstesinden gelemez. Yeni elyafla bir melanj işleminde geri dönüştürülmüş pamuğun kullanılmasının hem genel iplik mukavemetini hem de %CV'sini etkileyeceği açıktır. En sofistike eğirme makineleri bile sorunu çözemez.
Geri dönüştürülmüş elyaf karışımları ile iplik kalitesinin bozulma riskinin farkında olmak, kalite kontrolünün müşteri memnuniyetini sağlamanın tek yolu olduğu anlamına gelir. O zaman bile, görev basit olmaktan uzaktır. Uster, yeni malzemeleri eğirirken, sonraki işlemlerde sorun riskini ortadan kaldırmak için hem sayısal test verilerinin hem de grafik değerlendirmelerinin dikkate alınmasını şiddetle tavsiye eder.
Kumaş Kusurlarından Kaçınma
İplikçiler, geri dönüştürülmüş pamukta (CO-R) yüksek oranda kısa lif olması ve işlenmemiş pamukla (CO) karıştırma işleminde lif uzunluğu dağılımının bazen optimalin altında olması nedeniyle büyük zorluklarla karşılaşmaktadır. Bu, örneğin çekim sisteminde kısa elyafın yanlış kılavuzlandırılmasına ve potansiyel çekim hatalarına neden olur.
Testlerde, %75 CO ve %25 CO-R içeren Ne 20 open end ipliği, %100 pamuk ipliği ile karşılaştırıldı. Düzgünlük, kusurlar ve tüylülük değerleri ölçüldü ve Uster İstatistiklerinde %22'lik bir CVm üretti; bu, yalnızca sayısal değerlere dayanıldığında geri dönüştürülmüş iplik için mükemmel kaliteye işaret ediyor gibi görünebilir. Aslında, Uster Tester spektrogramlarıyla yapılan daha yakından analiz, cer makinasında bir çekim hatası gösterdi. Bu durumda sorun, iplikten üretilen sonraki kumaşta düzensiz bir yapıya neden olmadan önce tespit edilmiştir.
Daha Etkili İletişim için Ortak Dil
Ham ve geri dönüştürülmüş pamuğun karıştırılmasının bazı kalite parametrelerini kötüleştireceği kaçınılmaz bir gerçektir. Geri dönüştürülmüş elyafın kullanılması genellikle istenir, ancak endüstri için yeni bir gerçeklik yaratır. Risklerle başa çıkabilmek için tekstil değer zinciri boyunca daha etkili bir iletişim ve ortak bir anlayışa ihtiyaç vardır.
Uster'in ortak kalite dili, tekstil endüstrisindeki iletişimi iyileştirmek için bir kez daha temel bir öneme sahip olacak. 66 yıldır Uster İstatistikleri, dünya çapında kabul edilen tek kalite standardı ve endüstri çapında kalite iyileştirmenin temeli olmuştur. ITMA 2023'te lanse edilecek yeni edisyon, ilk kez geri dönüştürülmüş iplik için bir alan içeriyor.
Uster İstatistikleri 2023 edisyonu, sürdürülebilirlik hedeflerini destekleyen geniş bir elyaf veri yelpazesine sahiptir. Geri dönüştürülmüş içerik olsun ya da olmasın ideal bir elyaf karışımı, aynı zamanda en az atık için kalite gerekliliklerinin karşılanmasını sağlar. Elyaf grafikler, her işlem adımı için yeni olarak kullanıma sunulacaktır.
Yeni Gerçeklik
İplikçilerin fabrikalarını daha sürdürülebilir bir geleceğe dönüştürmenin bir yolunu bulması gerekiyor. Geri dönüştürülmüş iplik eğirmenin zorluğu kabul edilmelidir ve buradaki en büyük hedef, onunla başarılı olmaktır. İplikçiler, kalite ve üretkenliği optimize etmek için hem laboratuvar araçlarından hem de kalite izleme sistemlerinden yararlanmalarına olanak tanıyan ihtiyaç duydukları ekipmana zaten sahiptir. Kalite kontrol ve analiz sistemlerindeki Uster bilgi birikimi ve en son teknoloji ile birleşen deneyimleri, tekstil endüstrisi adına sürdürülebilir bir gelecek için umut verici bir temel oluşturuyor.
Daha yakın iletişim ve iş birliği ihtiyacının yeni gerçekliği, elyaftan kumaşa tüm etmenleri kapsayacaktır. Bu herkes için önemli bir tartışma- ve Uster liderliği ele geçirmeye hazır.