GDO’suz Pamuk Projesi Türk Pamuğuna İlgi Çekiyor

Dünya pamuk üretiminin 2017/18 sezonunda yüzde 10 artması beklenirken, GDO’suz pamuk üretimi sektörün dikkatini çeken konuların başında yer alıyor.

  23 Şubat 2018 01:00 Cuma
GDO’suz Pamuk Projesi Türk Pamuğuna İlgi Çekiyor

Özbekistan’ın Başkenti Taşkent’te yapılan 76. ICAC Uluslararası Pamuk İstişare Toplantısı, pamuk üretimi ve pamuğun yenilikçi kullanım alanlarına ilişkin gelişmeleri ele aldı. Toplantıya İzmir Ticaret Borsası’nı (İTB) temsilen Meclis Başkanı ve aynı zamanda Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) Başkanı olan Barış Kocagöz, İTB Yönetim Kurulu Üyesi Şeref İyiuyarlar ve UPK’yı temsilen Genel Sekreter Prof. Ünal Evcim katıldı.‘Küreselleşme ve Teknolojik Gelişme Çağında Pamuk’ temalı Genel Kurul Toplantısı’na, 16 üye ülke, 4 uluslararası kuruluş veüye olmayan 9 ülkenin temsilcilerinden oluşan 345 kişi katıldı.

UPKGenel Sekreteri Prof. Ünal Evcim, İTB ve UPK’nın geliştirdiği “GMOFreeCotton (GDO’suz Pamuk Üretimi)” Projesi ile ilgili yaptığı sunumda GDO’lu ve GDO’suz pamuk üretiminin dünya pamuk üretimine etkisini anlattı. Toplantının en dikkat çekici konularından biri olarak ele alınan GDO’suz pamuk üretimi, birçok kriter ile birlikte değerlendirildi.

Türkiye Dünyanın En Önemli GDO’suz Pamuk Üreticisi

UPK Genel Sekreteri Ünal Evcim tarafından sunulan “GDO’lu ve GDO’suz Pamuk Üretim Deneyimleri ve Gelecek İçin Çıkarımlar” başlıklı bildiride yirmi yıllık geçmişe sahip olan ve halen büyük üretici ülkelerin tamamının (Hindistan, Çin, ABD, Pakistan, Brezilya) içinde yer aldığı 15 ülkede yapılmakta olan GDO’lu pamuk üretimi değerlendirildi. GDO’lu pamuk üretiminin, ürün verim ve kalitesi, üretim maliyeti, çevre ve insan sağlığı konularındaki vaatlerinin ne ölçüde gerçekleştiğiyle ilgili bilgilerin ele alındığı sunumda, Türkiye’nin neden sadece GDO’suz pamuk üreten ülke olarak kalmayı tercih ettiği, uygulamadan elde edilmiş sonuçlarla açıklandı.

Ünal Evcim; “Türkiye sadece GDO’suz tohum kullanarak ürün verim ve kalitesini sürekli geliştirebilmiş ve böylece GDO’lu tohum kullanan diğer bütün dünya ülkelerini açık ara geride bırakarak Avustralya’nın ardından ikinci sıraya yerleşmiştir. Borsamız ve Konseyimizce geliştirilen ‘GMOFreeCotton’  projesi; Türk pamuğuna ve ürünlerinde bu pamuğu kullanan tekstil ve hazır giyim sanayicilerimize dünya genelinde olağanüstü ilgi kazandırabilecek bir farkındalık girişimidir. Giderek artan tüketici bilinci ve çevre duyarlılığı bu fırsatı katma değere dönüştürecek kaldıraç olacaktır” diye konuştu.

Dünya Pamuk Üretiminde Yüzde 10 Artış Bekleniyor

2017/18 sezonunda dünya pamuk üretiminin yüzde 10 artacağının öngörüldüğünü belirten İTB Meclis Başkanı ve UPK Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz, dünya tüketiminin yüzde 3 artması beklenirken, üretimin tüketimi aşacağı ve sonuç stoklarının hiç değişmeyeceğinin tahmin edildiğini söyledi. Kocagöz, “2017/18 sezonunda Çin sonuç stoklarının azalması, buna karşılık Çin hariç dünya sonuç stoklarının yaklaşık aynı miktarda artması bekleniyor. Ancak Çin’deki stok rakam sonuçlarının açık olmaması dolayısıyla tekrar ithalata başlama zamanlamasının pamuk piyasasını etkileyebileceğini düşünüyoruz” dedi.

Barış Kocagöz, toplantıda ayrıca dünya pamuk tüketiminin 2016’da 24 milyon tona ulaştığı, ancak bu değerin hala 2007 yılındaki zirvenin yüzde 9 gerisinde olduğu bilgisini de aktardı.

“Polyester kullanımı yüzde 67’ye çıkarken, pamuklu iplik tüketimi yüzde 27’ye geriledi.” diyen Kocagöz, pamuklu ürün kullanımının önündeki engellerinsentetik elyaf rekabeti ve pamuklu ürünlerin daha yüksek perakende fiyatlarıyla satılması gibi konular olduğuna değindi. Pamuk kullanımının artmasına yönelik çalışmalar hakkında bilgi veren Kocagöz, alınan kararlar ile ilgili, “Pamuklu ürünlere olan talebin arttırılmasına yönelik stratejiler için pamuğun doğal, sürdürülebilir ve yenilenebilir lif olarak tanıtımının yapılması ve tüketicilerin ürünlerin pamuk içeriğini belirlemesine yardımcı olacak ürün logo veya etiketlerin geliştirilmesi planlandı.  Ayrıca tekstil ürünlerinin doğru etiketlenmesi ve gümrüklerin sahte ithalata karşı sıkı denetim sağlaması konusunda hükümetlerden destek istenmesi kararlaştırıldı.” açıklamalarına yer verdi.77. ICAC Uluslararası Pamuk İstişare Toplantısı, 2018 Aralık ayı başında Fildişi Sahilleri hükümetinin davetlisi olarak Abidjan şehrinde gerçekleştirilecek.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.