Denim Kumaşta Türk Pamuğu Dönemi

Dünyanın en önde gelen markalarına denim kumaşı üreten Çalık Denim, 200 milyon dolarlık yatırımla 2020 yılında yüzde 100 yerli pamuk kullanmaya hazırlanıyor.

  10 Aralık 2019 03:25 Salı
Denim Kumaşta Türk Pamuğu Dönemi

Malatya’da 32 yıl önce kurulan,Türkiye’nin en büyük denim kumaş ihracatçılarından Çalık Denim, 2020 yılında yüzde 100 yerli pamuk kullanmaya hazırlanıyor. 200 milyon dolarlık ek yatırım yapan ve  tesislerde üretim kapasitesini iki katına çıkaran Çalık Denim, Diesel, H&M, Replay, G-Star, Tommy Hilfiger, Pepe Jeans, Topshop, River Island, M&S, Joe’s Jeans, Banana Republic, Zara, Gap, Mavi ve Colin’s gibi pek çok tanınmış markaya denim kumaşı üretiyor.

Tercihleri Türkiye Oluyor

Çalık Denim, üretiminde BCI sertifikalı Türk ve Amerikan pamuğu kullanıyor. Çalık Denim, Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da gerçekleştirilen ve dünyanın önde gelen denim üreticilerini bir araya getiren Kingspins Show Amsterdam Fuarı’nda yeni ürünlerini sergiledi. Fuar öncesinde de “Ever Evoling Talks by Calik Denim” etkinliğini düzenleyen Çalık Denim Genel Müdürü Fatih Doğan, Türkiye’nin dünyanın 4’üncü büyük denim kumaş ihracatçısı olduğunu belirterek,  “Biz kumaşı üretip markaların anlaştığı konfeksiyonculara kumaşları veriyoruz. Son yıllarda Tunus, Mısır, Vietnam, Bangladeş’te üretim yapan markaların Türkiye’yi tercih etmeye başladıklarını görüyoruz. Bu da bizi mutlu ediyor. Yeni teknoloji üretim tesislerimizde, Ar-Ge’ye de yatırım yapacak öncü işler yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Çiftçiye Eğitim Desteği

Doğan, 2019 yılının ilk 9 ayında 34 milyon metre denim kumaşı ürettiklerini, son dönemde de en ekolojik denim kumaşını yaparak sektörde fark yarattıklarını belirtti. Doğan’ın verdiği bilgiye göre Türkiye’nin 1.5 milyon ton pamuk ihtiyacı var. Son yıllarda GAP projesiyle toplam üretim kapasitesi 1 milyon ton civarına yaklaştı ancak verimlilikten dolayı 700 bin ton pamuk kullanılabiliniyor. Çalık Denim ise kullandığı pamuğun yüzde 50’sini ithal ediyor. 300-400 bin ton pamuğu ABD’den alan Çalık Denim son 3 yıldır Mahmut Can Çalık’ın önderliğinde pamuk üreticisi çiftçilerle çalışmaya başladı. Doğan, “Çiftçilere eğitim veriyoruz. Lisanslı depoculuğu başlatacağız. İyi tohumlara yönlendirme yapıyoruz. Hedeflerimiz arasında 2020-2021’de ürettiğimiz tüm denim kumaşların pamuğunu Türkiye’den temin etmek var. Bunu da başaracağımıza inanıyoruz” dedi.

180 Proje Hayata Geçti

2018 yılında Çalık Denim Türkiye’nin ilk 1000 ihracatçısı arasında 321’inci, tekstil ihracatçıları arasında da 11’inci sırada yer aldı. 2 bin 200 kişiyi istihdam eden Çalık Denim’in Ar-Ge’sinde bugüne kadar 180 proje çalışması yapıldı.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.