Türk Halısı Çin Seddi’ne Dayandı

Türk halı ihracatçıları, dünyanın en büyük döşeme sektörü fuarlarından Domotex Asia- Chinafloor’a ilk kez katılacak.

  19 Mart 2013 01:24 Salı
Türk Halısı Çin Seddi’ne Dayandı

Ev tekstilleri ve halı-kilim üretiminde küresel pazarda sürekli payını arttırmayı başaran üreticiler fuarlar da bunların yansımalarını görüyor. Türk halı üreticileri, Ocak ayında Hannover’de düzenlenen dünyanın en büyük halı-zemin kaplama fuarı Domotex’den sonra şimdi de 27 Mart’ta başlayacak olan Domotex Asia-Chinafloor’a katılmaya hazırlanıyor. Şanghay’da 3 gün süreyle gerçekleşecek olan fuara Türk üreticiler İstanbul Halı İhracatçıları Birliği’nin (İHİB) desteğiyle gidecek. Fuar, yaklaşık 126 bin 500 metrekarelik alandaki 11 salonda düzenlenecek. Yaklaşık 40 ülkeden 1100 katılımcı firmanın yer alacağı fuarda, halı üreticileri en son ürün ve koleksiyonlarını Çin ve Uzak Doğu pazarına tanıtma fırsatı bulacaklar.

Domotex Asia–Chinafloor Fuarı hakkında değerlendirmelerde bulunan İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı İbrahim Yılmaz,  Çin de üst segmentte yer alan müşteri ihtiyacını karşılamak istediklerini söyledi. Çin’de seçici bir algı oluştuğunu vurgulayan Yılmaz, A Plus üretimle bu segmentte başarı sağlamak istediklerini ifade etti. Hızlı bir şekilde gelişme kaydederek dünyanın en büyük dördüncü ekonomisi haline gelen Çin’in, Türk halı sektörü için büyük bir pazar olduğunu dile getiren Yılmaz şöyle konuştu; “Dünyanın ekonomik büyümesine yıllık olarak ortalama yüzde 13’lük katkı sağlayan Çin’in sahip olduğu büyük pazarı görmezden gelmemiz söz konusu olamaz. Bu yıl Çin pazarına el halısı ve makine halısıyla girmeliyiz. Çin’de etki yaratmanın en önemli aracı olarak gördüğümüz Domotex Asia–Chinafloor’a bu yıl ilk kez milli düzeyde 11 halı firmasıyla katılım sağlayacağız.”

El halısı ihracatında Türkiye’nin, Çin’den en fazla alım yapan 2. ülke olduğuna da dikkat çeken Yılmaz; “Yüzde 24 pay ile en büyük 2. alıcı konumundayız. Ancak biz ihracat yapamıyoruz, umuyorum ki, bu fuardan sonra önemli gelişmeler kaydedeceğiz” dedi.

2011’de Halı İhracatı Yüzde 27 Arttı

2023 yılındaki 5 milyar Dolarlık halı ihracatı hedefini hatırlatan Yılmaz, “2011’de halı ihracatı yüzde 27 arttı ve 1 milyar 630 milyon dolara ulaştı. Son üç yıldır ihracattaki artışımız yüzde 25’lerin altına düşmedi. Bu hareketlilik devam ederse, 2023 yılında 5 milyar dolar ihracatı aşacaktır” diye konuştu.  Yılmaz, Türk ihracatçı halı firmaları olarak Hannover’da düzenlenen dünyanın en büyük fuarı Domotex’e sektörün öncü ihracatçı ülkeleri Belçika, Hindistan ve Çin’in metrekarelerini de aşarak 18 bin metrekarelik alanda katılım sağladıklarını vurgulayarak, Hannover’da yaşanan başarıyı Şanghay Domotex Asia–Chinafloor Fuarı’na taşıma hedefiyle yola çıktıklarını kaydetti.

İbrahim Yılmaz, geçen sene ziyaretçi olarak katıldıkları fuarda kalite ve nitelik incelemesi yaptıklarını ifade etti. Çin’de kaliteye, tasarıma, inovasyona önem veren seçici alıcı kitleyi gördüklerinin altını çizen Yılmaz, “Çin pazarında halı sektörü olarak sürdürülebilir hızlı büyüme politikasıyla hareket edeceğiz. İHİB olarak fuara en az dört yıl boyunca katılma koşuluyla firmalarımızı Şanghay’a Domotex Asia – Chinafloor Fuarı’na götürüyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

27-29 Mart 2012 tarihleri arasında düzenlenecek olan Domotex Asia/ Chinafloor 2012, Pasifik-Asya bölgesinin en büyük zemin kaplama fuarı olarak öne çıkıyor. 1999 yılından bu yana organize edilen fuara geçen yıl 1.058 firma katılmış, 39.343 ziyaretçi ise ilgi göstermişti.

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.

FİRMANIN DİĞER HABERLERİ

Firmanın Tüm Haberlerini Göster