Superba Türk Pazarına Greentex’i Tanıttı

Halı termofiksaj teknolojilerinin güçlü üreticisi Superba, özellikle Gaziantep’te TVP3 ile lider konumda bulunuyor

  19 Mart 2013 22:08 Salı
Superba Türk Pazarına Greentex’i Tanıttı

Küresel çapta önemli bir pazara sahip Fransız tekstil makinacılar içinde yer alan Superba Textile Systems, yeni nesil makinalarıyla üreticilerin taleplerini yüksek düzeyde karşılıyor.Kontinü halı iplik termofiksaj ve boyama süreçleri alanında teknolojiler geliştiren Superba; dokuma halı, tuft halı, kilim (PP, PA, PET, PAN Yün ve karışımlar), triko ve el örgü ipliklerinin kontinü termofiksajı, buharlaması ve yüksek hacim (high- bulk) üretimine yönelik makina imalatı ile birlikte 8 renge kadar boyama imkanı veren space-dyeing makinalarını küresel pazara sunuyor.

Superba, Türkiye pazarında özellikle halı üreticilerinden yoğun ilgi görüyor. Firma katıldığı ITM 2012 fuarında Türk ve bölge ülkelerinden gelen ziyaretçilerle yakın bir diyalog oluşturdu. Superba ve Türkiye mümessili Samoteks 130 metrekarelik standında makine sergilemezken, orijinal yedek parçaları ile peyzaj ve sporamaçlı suni çim örneklerinine yer verdi. İstanbul’da firma GTS ve GreenTex makinalarını ziyaretçilerine güçlü bir şekilde anlattı. Firma yeni makinası GTS, ipliklerin yapay çim için tekstüre edilmesine yardımcı oluyor ve zemin sektöründe yoğun ilgi görüyor. KDK tekstüre işleminde maliyet düşürmeye yardımcı olan bu makinanın yanı sıra, GreenTex makinasında, 6-12 iplik aynı anda tam otomatik ve devamlı olarak işlem görebiliyor. GREENTEX, yeşil iplikleri textüre edebilmek için KDK-Knit De Knit süreçlerini kullanıyor. Çok pahalı, karmaşık ve diskontinü bir süreç olan bu üretimde iplikler birer birer işlem görüyor. Makine, PE, PP veya PA ipliklerini textüre edebilme özelliklerine ve günlük 1.5 ton üretim yapabilme kapasitesine sahip.

Firmanın çalışmaları hakkında Superba Textile Systems Pazarlama Başkanı (Head of Marketing) Hubert Tretsch ile görüşme yaptık. Ürettikleri makinalarla lider konumda bulundukları Türk halı sektöründen fuar boyunca yoğun ilgi gördüklerini vurgulayan Tretsch, Ortadoğu bölgesindeki ülkelerden gelen ziyaretlerle beklentilerinin karşılandığını ve birçok yeni anlaşmanın imzalandığını açıkladı.

Gaziantep’te Lider Tedarikçiyiz

Superba’nın tekstil endüstrisine dönük teknolojileriyle 50 yıla yakın güçlü bir geçmişe sahip olduğunu hatırlatan Hubert Tretsch, Türk halı endüstrisinin talep ettiği termofiksaj çözümlerinde kendilerinin lider konumda olduğunu vurguladı. Gaziantep’in kendileri için en önemli lokasyon olduğunu dile getiren Tretsch, buradaki lider tedarikçi olduklarını yineledi. ITM fuarında TVP3 makinasını sergilemediklerini ancak, zaten, Türk müşterilerin bu makinayı kendilerinden çok daha iyi tanıdığını savundu.

Bu yıl termofiksaj halı ipliği pazarında büyüme öngördüklerini belirten Tretsch sözlerine şöyle devam etti; “Türk halı sektörünün istikrarlı büyüme gücünü şaşkınlıkla izliyoruz. Tabii, bundan mutluluk duyuyoruz. ITM fuarı ile İstanbul’da tanıttığımız zemin kaplama (flooring)  teknolojileri Eylül 2011’de ITMA Barselona fuarında zaten sergilemiştik. Yapay çim ürettiğimiz yeni teknolojimiz bu dönemde yoğun ilgi görüyor. Bu makine ile futbol, hokey, teniz, golf gibi spor alanlarının yanı sıra peyzaj düzenlemeleri için de yapay çim üretilebiliyor. Bu alan Superba için yeni bir alan ve hızla büyüyen bir pazarla karşı karşıyayız. Yapay çim sektörü Avrupa’da yılda yüzde 10, Amerika’da yüzde 20 büyüme oranına sahip.”

Yapay çim alanındaki büyümeye karşın hali hazırda ana aktivitelerinin geleneksel halı alanında olduğunu belirten Hubert Tretsch, Türk müşterilerine özellikle yeni çevre dostu makinaları tanıtmaya önem verdiklerini söyledi. 2011 yılında iş hacmi bağlamında iyi bir pazara sahip olduklarını kaydeden Tretsch; 2011’de kesinlikle muhteşem bir Pazar vardı. Tüm makine üreticileri gibi biz de 2008 ve 2009 krizleriyle birlikte bir düşüş yaşadık. 2010’da ise işler çok iyi gitti. 2008 ve 2009’da satamadığımız makinaların kat kat fazlasını 2010 ve özellikle 2011’de sattık. Satışlarımızda büyük bir patlama yaşadık. 2011 yılı başlarken bir düşüş öngörüyorduk ama tam tersine pazarda talep artmaya devam etti. 2012 yılında makine üreticileri uzun teslimat vermek zorunda kalıyor çünkü iş ajandalarımızı çoktan doldurmuş bulunuyoruz.” dedi.

Greentex Yeni Bir Sektöre Sesleniyor

Yapay çim üretimi için geliştirilen Greentex’in Japonya’da büyük ilgi gördüğünü ama nedenini bilmediğini söyleyen Tretsch, benzer şekilde Dubai gibi Arap bölgelerinden de talep aldıklarını açıkladı. Yapay çimin suya ve toprağa bağlılığı ortadan kaldırdığı için tercih edildiğini belirten Tretsch, böylece iç ve dış mekanların her zaman ve her koşulda daha yeşil göründüğünü ve daha uzun ömürlü bir zemin kaplamaya sahip olduğunu dile getirdi. Tretsch, Superba’nın  müşterini test alanı olarak kullanan bir firma olmadığı için, pazara kendisini ispatlayan makinalarla çıktıklarını söyledi. Tretsch sözlerine şöyle devam etti; “Güney Amerika pazarlarında Greentex makinamız tam anlamıyla çalışıyor ve üretim gerçekleştiriyor. Burada çok ilginç müşterimiz var. Bazıları daha önceden yapay çim üretiminde yer alıyordu. Greentex ile yapay çim üretiminde yeni teknolojik sürece atladılar. Hem yüksek verimlilik yakaladılar hem de pazardaki konumlarını güçlendirdiler. ITM’de Türk pazarına Greentex’i ilk defa tanıttık, henüz bu makinamız Türk pazarına girmedi. Bu makine için Türk müşteriler için ilk defa görüşüyoruz.”

TVP3 En Çok Gaziantep’e Satıldı

Türk pazarında esasen TVP3 ile halı sektöründe lider olduklarını vurgulayan Hubert Tretsch,  TVP3’ü “global lokomotifimiz” olarak tanımladı. Bu makinadan Gaziantep’e sattıkları kadar daha önce başka hiçbir yere satmadıklarını belirten Tretsch; “TVP3’ü ilk defa 2008’de pazara tanıttık ve 2009’d satışımızı gerçekleştirdik. TVP3’ü satın alan Türk müşteriler tahmin edilenden daha fazla üretim ve enerji tasarrufu elde etti. Bizi bile şaşırtan bu üretim verimliliği sadece 2-3 personelin çalışması ile elde ediliyor. Geçmişte 2-3 makinanın yaptığı işi TVP3 tek başına en az insan gücüyle yapıyor” dedi. Halı üretiminin geçmişe göre daha fazla moda ile bağlantılı olması ile birlikte teknolojik donanımın sürekli yenilendiğini kaydeden Tretsch, TVP3’ün halı üreticilerine bu imkanı sağladığına dikkati çekti.  Tretsch, Türk müşterileri arasında, Vildan, Kahta, Merinos gibi Gaziantep bölgesindeki tüm üreticilerin yer aldığını yineledi.”

Halı alanında Türkiye ve Amerika’nın ana pazarları olduğunu açıklayan Tretsch, Türkiye’nin ‘kilim’ niteliğindeki yer halıları ile öne çıktığını, Amerika’nın da her zaman büyük bir halı pazarı olduğunu ifade etti. Türkiye ve Amerika pazarlarının yanı sıra Çin, Brezilya ve Hindistan pazarlarında da genişlemelerinin sürdüğünü açıklayan Tretsch; “Hindistan pazarı diğerlerine göre daha zorlu bir görünüme sahip. Çünkü buraya genellikle ikinci el ve düşük fiyatlı makinalar giriş yapıyor. Türk pazarından o kadar çok müşterimiz TVP3 başta olmak üzere Superba makinası alıyor ki, bunların zamanında teslimatı konusunda bazen sorun yaşayabiliyoruz.” dedi.

Son yıllarda Türk tekstil pazarındaki kalitenin gözle görülür şekilde arttığını belirten Tretsch, Avrupalı firmaların Türk ipliğini tercih etmeye başladığını söyledi. Tretsch, günümüzde Türkiye’nin sadece Orta Asya ülkeleri için halı üretmediğini aynı zamanda Avrupa’ya da iplik ihraç ettiğinin altını çizdi. Tretsch,  Avrupa pazarı ile bağlantılı olmanın Türk pazarını büyük ve yüksek kalite seviyesinde olmasını sağladığını savundu.

SuperbaFirma Olarak Büyümeyecek!

Superba’nın halı termofiksajı alanında dünya lideri olmasına karşın yatırımlar bağlamında küçük bir firma olduğunu söyleyen Hubert Tretsch, hızlı büyüme ve kapasite genişletmenin her zaman iyi sonuç vermeyeceğine dikkati çekti. Tretsch; “Kriz dönemlerinde yaşanan talep düşüşleri büyük çaplı firmaları daha fazla etkiliyor. Bu risk her zaman mevcut. Bu aşamada üretimi, yükselen veya düşen pazara göre ayarlama konusunda hızlı davranmak gerekiyor. Şu anda daha büyük bir firmaya dönüşmek gibi bir planımız yok. Müşterilerimize uygun zamanda teslimat yapabilmek için gerekli donanıma ve güce sahibiz. Kendi AR-GE çalışmalarımızla orta ölçekli bir firma olarak kalmak istiyoruz, büyük bir grubun parçası olmayacağız. Bu aslında bizim gücümüz” şeklinde konuştu.

Üretiminin yüzde 90’dan fazlasını 75 farkıl ülkeye ihraç eden Superba’nın merkezi Fransa’nın Mulhouse şehrinde yer alıyor. Halı üretimine dönük ilk teknolojilerini 1971 yılında sergilemeye başlayan firma, 2007 yılında piyasa sunduğu TVP3 hatları alanında 2011’de 50’den fazla satış gerçekleştirdi. Firma, 2010 yılında sattığı TVP3 hatlarının yüzde 60’ını Gaziantep’e satmıştı.

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.

FİRMANIN DİĞER HABERLERİ

Firmanın Tüm Haberlerini Göster