Çalık Denim ‘Premier Lig’de Oynuyor

Uluslararası alanda kaliteli ürünleri ile önemli bir oyuncu kabul edilen Çalık Denim, kriz dönemini fırsata çevirerek hem büyümesini sürdürdü hem de yeniliklere devam etti.

  20 Mart 2013 22:24 Çarşamba
Çalık Denim ‘Premier Lig’de Oynuyor

Türk denim sektörünün lider markalarından Çalık Denim, tasarımcı Ümit Ünal danışmanlığında ‘See Yourself’ sloganıyla hazırlanan 2014 İlkbahar -Yaz Koleksiyonu’nu tanıttı. Bir yıl sonrasının trendlerini şekillendiren marka, denim ve nondenim ürünleriyle başarılı bir çalışma sundu. Çalık Holding bünyesinde Çalık Denim markasının başında olan Gap Güneydoğu Tekstil Genel Müdürü Önder Öksüz koleksiyonun tanıtım etkinliğinde, Tekstil Dünyası’na özel açıklamalarda bulundu.

2012 yılının ilk yarısında genel hatları ile beklentilerini gerçekleştiren bir bütçeye ulaştıklarını belirten Önder Öksüz, 2008’deki krizden sonra piyasaların ve algılanan parametrelerin ciddi biçimde değiştiğini hatırlattı. Öksüz; “2010 yılında pamuktaki artış, özellikle bizim gibi pamuklu üretim yapan şirketleri ciddi biçimde etkiledi. Ancak biz 2008’de başlayan bu süreci başarılı bir şekilde atlattık, hatta bunu fırsata çevirdik. Bu noktada hem Çalık Grubu bünyesinde yer almamız hem de firmanın finansman gücünün sağlam olması etkili oldu. Bu bağlamda, bekletilen taleplerin de etkisiyle bir patlamanın yaşandığı 2011 yılı bizler için çok başarılı geçti. Bu süreçte kapasite kullanım oranımız en üst seviyede oldu.

2011 yılının ilk yarısı ile bu yılın aynı dönemi karşılaştırıldığında, geçen yıla benzer bir hacim var olduğunu ama gabardin talebinin daha güçlü olduğunu açıklayan Öksüz, diğer yandan geçen senelere göre oldukça iyi durumda olduklarının altını çizdi. 2011 yılının bir patlama yılı olduğunu yineleyen Öksüz, 2012 yılının ise gerçek pazar değerlerine dönülen bir yıl olduğunu kaydetti. Gap Güneydoğu Tekstil’in 2012 yılında yurtiçi satışları ve ihracat seviyesinde başarılı bir performans gerçekleştireceklerini bekleyen Öksüz, bu süreçte Türkiye’deki maliyet koşullarının çok fazla etkili olmadığını ancak pamuk fiyatlarının geriye çekilmesi ve buna bağlı olarak fiyatlardaki gevşeme ile Avrupa ülkelerindeki finansal durumun belirleyici olduğunu ifade etti.

Termin Hızlandı, Siparişler Bize Yöneldi

2008 krizinden itibaren stok tutmak istemeyen Avrupa pazarındaki önemli müşterilerin termin sürelerini daha kısa hale getirdiğini söyleyen Öksüz, sözlerini şöyle sürdürdü; “Geçmişte kalan 10-15 yıla baktığımızda, termin süresinin kısaldığını görüyoruz. Yani, 4-5 ay sonraya ürün talep etmiyorlar, bir ay sonra mağazalarında istiyorlar. Biz bu sürece hızla adapte olma başarısı gösterdik. Genel olarak Türk tekstili bu noktada iyi bir sınav verdi. Hem çok yüksek üretimi hem de hızlı tedariği ile Avrupalı markalar tarafından tekrar ilk adres olarak tercih edilmeye başlandı. Bu sektörel ve finansal yapı aynen kaldığı sürece Avrupalılar başta olmak üzere yabancılar Türkiye’ye mal almaya gelecektir. O markalar Çin’den, Hindistan’dan veya Pakistan’dan 4-5 ay sonra teslim edilecek ürünü almak istemiyor, 1 Euro fazla vererek 38-40 gün sonra Türkiye’den almayı uygun buluyorlar”.

Hızlı ve kaliteli üretim noktasında Türk denim ürünlerinin, dünyaca ünlü moda markaları ve tasarımcıları tarafından ‘premium’ görüldüğünü ve kullanıldığını dile getiren Önder Öksüz; “5-6 sene öncesinde Japon ve İtalyan üreticiler bu alanda çok öndeydi, ancak, ekonomik realiteler nedeniyle biz öne çıktık. Maliyet ve kalite anlamında yüksek kalite denim ürün talep edenler Türkiye ile çalışmayı tercih ediyor. Son dönemde Türk denim üreticileri imaj üzerine de çok büyük yatırımlar yaptılar.  Böylelikle, Türk denimi yüksek bir kalite algısı oluşturdu.” dedi.

Grup İçinde Payımız Düştü, Ciromuz Arttı

Geçmişten günümüze hızla büyüyen Çalık Grubu’nun toplam iş hacmi içinde tekstilin daha az pay almaya başladığını açıklayan Öksüz, Grubun ilk iş faaliyeti olan tekstilin pay olarak küçülmesine karşın satış ve ciro anlamında büyümesini devam ettirdiğini belirtti.  Finansal krizin yoğun olarak yaşandığı dönemden önce Şirketin alternatif pazarlara yöneldiğini hatırlatan Öksüz, 4 yıldır geleneksel yurtdışı pazarlarından çıkarak yeni alanlara açıldıklarını, Hong Kong ve Kore’deki ofislerinin yanı sıra, Hindistan ve Bangladeş gibi pazarlarla yoğun bir ilişki içinde olduklarını,  Kolombiya’da bir acenta oluşturduklarını ve Los Angeles’ta ise yeni bir acenta ile yola devam etmeye başladıklarını kaydetti.

Yatırımla Kapasite Yüzde 13 Artacak

2012 - 2013 yıllarını yatırım yılı olarak ilan ettiklerini söyleyen Önder Öksüz, toplam üretim kapasitelerinin 5 milyon metre artacağını açıkladı. Bunun üretimde yüzde 12-13 oranında artış anlamına geldiğinden bahseden Öksüz, yatırımlardaki temel hedeflerinin kapasite arttırmak değil, standart ürün yerine her ürün segmentinde farklı detaylarda katma değeri yüksek üretimler yapmak olduğunu dile getirdi. Öksüz; “Standart, basic bir üretim yapmıyoruz. Katma değerin artırıldığı ve hiçbir darboğazın olmadığı bir sistem için yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Artık müşteriler her ay aynı miktarda ve çeşitlilikte ürün istemiyor. Bizim için termin maksimum 4 hafta olmalı. Değişen termin ve takvimlere uyuyoruz. İhtiyacın biraz daha fazlasında teknik kapasiteye sahip olarak, istenilen zamanda ve çeşitlilikte ürün verebiliyor olmamız lazım.

Yakın Plan: Çalık Denim

Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık tarafından Malatya’da 1987 yılında 111 milyon dolarlık bir yatırımla kurulan Gap Güneydoğu Tekstil, özellikle denim kumaş, gabardin ve iplik üreten, ürün kalitesi ve hizmet anlayışıyla dünya çapında tanınan tam entegre bir denim üreticisi konumunda bulunuyor. Çalık Denim markasının sahibi olan firma, 2011 yılında 193.573 milyon Dolar ciro elde etmişti.

İtalya, İspanya, Portekiz, Fransa, İngiltere, Belçika, Hollanda, ABD, Çin, Singapur, İsrail, Tunus, Cezayir ve Fas'a ulaşan geniş bir coğrafyada uluslararası bir oyuncu olmayı başaran Çalık Denim’in, yıllık kumaş üretimi 36 milyon metreye ulaşıyor. Malatya’da yer alan 130.000 m²’si kapalı olmak üzere toplam 375.000 m²'lik bir alanda 284 tezgah ile üretim gerçekleştiren Çalık Denim’in müşterileri arasında; Diesel, Benetton, Mexx, H&M, Calvin Klein, G-Star, Tommy Hilfiger, GAP, Marks&Spencer, Jack&Jones ve Zara gibi önemli moda markaları yer alıyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.

FİRMANIN DİĞER HABERLERİ

Firmanın Tüm Haberlerini Göster