Çalık Denim, Dünyanın İlk 10’u Arasında Büyüyor

Marka, geri dönüşümlü kağıt kullanılarak üretilen Blue&White ürünü ile AR-GE gücünü sergiledi.

  17 Mart 2012 18:28 Cumartesi
Çalık Denim, Dünyanın İlk 10’u Arasında Büyüyor

Türkiye’nin önemli gruplarından Çalık Holding’in ana faaliyet alanlarının başında tekstil geliyor. Bu sektördeki faaliyetleri 1930’lu yıllara kadar uzanan Çalık Ailesi’nin denim sektöründeki ilk girişimini, 1981 yılında Ahmet Çalık gerçekleştirdi. Ahmet Çalık, sektördeki konumunu sağlamlaştırarak, 1987 yılında Gap Güneydoğu Tekstili kurdu. 1988 yılında temelleri atılan Malatya’daki tekstil fabrikası zaman içerisinde genişleyerek tam entegre denim üretim tesisine dönüştürüldü. Bu şirket, yurtiçinde ağırlıkla ihracatçı konfeksiyonculara denim ve gabardin satışı yaparken bugün pek çok ülkeye ve markaya doğrudan veya acentalar kanalı ile satış gerçekleştiriyor. Çalık Denim’in ve Çalık Holding’in tekstil alanındaki çalışmalarını Çalık Denim Genel Müdürü Önder Öksüz Textil Dünyası’na anlattı.

Çalık Holding’in sektörde 1981 yılında başlayan yatırımlarının yurtiçinde olduğu gibi yurtdışında da devam ettiğini belirten Öksüz, 1993 yılında Türkmenistan’da denim, ev tekstili ve örme fabrikasının kurulduğunu, 2001 yılında yine Türkmenistan’da konfeksiyon fabrikalarının, 2003 yılında gabardin kumaş üretim tesisinin ve 2007 yılında ise Mısır’da konfeksiyon fabrikasının faaliyete geçirildiğini açıkladı. Grubun zamanla tekstil dışındaki sektörlere yönelmesi ile tekstilin grup bünyesindeki payının yüzde 10’a gerilediğini dile getiren Öksüz, Malatya’da kurulu bulunan denim üretim tesisi ile ilgili bilgiler verdi. Öksüz şunları söyledi; “Malatya Üretim Tesisimiz 125.600 metrekaresi kapalı alan olmak üzere 364.803 metrekarelik alana kurulmuş bulunuyor. Tesisimizdeki 284 adet tezgahımızla, yıllık olarak 31 milyon metre denim ve gabardin kumaş kapasitesine sahibiz. Bu üretim kapasitesi, ekvatorun çevresini 2,5 kez dönmeye eşdeğerdir. Tesisimizde iplik bükümü kapasitesi ise;3.200.000kg OE iplik, 2.100.000kg bükümlü iplik, 6.700.000kg ring iplik üretimi şeklindedir.”

Tesislerde yılda 720 bin adet denim ürünün üretildiğini belirten Öksüz, ürünlerinin dünyanın dört bir yanındaki markalar tarafından kullanıldığını vurguladı. Öksüz, Çalık Denim’in ihraç pazarları arasında İtalya, ABD, Hong Kong, Birleşik Krallık, Fas, Tunus, İspanya, Portekiz, Almanya, Fransa, İsviçre, Belçika ve Hollanda’nın öne çıktığını kaydetti.

2011 Çalık Denim için Olumlu Geçti

2010 yılında dünya denim kumaş ticaretinde bir önceki yıla kıyasla yüzde 10 artış yaşandığını aktaran Önder Öksüz, 2010 yılında pamuk fiyatlarında yaşanan beklenmedik artışın tüm denim sektörünü etkilediğini dile getirdi. 2010 yılı genelinde müşteri, miktar ve fiyat konusunda dalgalanmalar yaşandığını hatırlatan Öksüz, Çalık Denim açısından 2011 yılını şöyle değerlendirdi; “Her geçen gün gerek know-how birikimi gerekse konumu dolayısıyla Türkiye’nin tekstil sektöründeki önemi artıyor. Çalık Denim için 2011 yılı bir önceki yıla göre daha olumlu geçti. Ancak, dünyadaki gelişmeler ve fiyat dalgalanmaları bizi de az da olsa etkiledi. Doğru pazarlama stratejisiyle güçlü olduğumuz pazar ve markalardaki payımızı kaybetmeden, ABD ve Uzakdoğu pazarlarına odaklanarak buralarda büyüme kaydettik. Bu çerçevede 2011 yılı bizim için sağlıklı ve dengeli büyüdüğümüz bir yıl oldu.”

2012 yılı için stratejilerini belirlediklerini açıklayan Öksüz, bu çerçevede finansal sıkıntılara kardı tedbirli davranarak yüzde 100 siparişe ve müşteriye odaklı çalışmaya dayalı çalışmayı sürdüreceklerini ifade etti. Çalık Denim’in farklı ülkelerde üretim kabiliyetine sahip bir marka olduğunu vurgulayan Öksüz ; “Premium denim üreticileri içinde Dünya’da ilk 10 firmadan biri olarak yer alırken, yüksek miktarda nitelikli ürün üretebilen ilk 5 firmadan biri konumundayız” dedi.

Şirket olarak müşteri ve çözüm odaklı, adaptasyonu yüksek, ürün kalitesinden ödün vermeyen bir anlayışa sahip olduklarını belirten Öksüz, müşterilerini çözüm ortağı olarak gördüklerini ve uzun soluklu iş ilişkileri kurma vizyonuyla hareket ettiklerini söyledi. Öksüz, doğaya saygılı ve geri dönüşümlü ürünlerinin ve altyapılarının kendilerini farklılaştıran temel unsurlar olduğunun altını çizdi.

2013’e Kadar 22 Milyon Dolarlık Yatırım Yapılacak

Çevreye duyarlılığı öne çıkardıklarını yineleyen Önder Öksüz, bu nedenle teknolojik gelişmeleri her zaman yakından takip ederek, bunları üretime adapte ettiklerini açıkladı. 2013 yılına kadar makine parkına yaklaşık 22 milyon ABD Doları değerinde yatırım gerçekleştireceklerini ifade eden Öksüz, hızlı karar alan, yeniliklere açık bir yapıya sahip olduklarını kaydetti.

2011 Kasım ayında gerçekleştirdikleri Green Event etkinliğinin, çevreye duyarlılıklarının bir göstergesi olduğunu söyleyen Öksüz sözlerine şöyle devam etti; “Green Event etkinliğinde farkındalık oluşturmak için “Kendi Karbon Ayak İzini Takip Et” çalışması gerçekleştirdik. Biz denim kumaş üreticisi olarak, sektörde ara kademeyiz. Konu ile ilgili farkındalık oluşturabilirsek yapacağımız katkının büyük olacağını düşünüyoruz. Bu noktada bir mesaj oluşturmayı hedefledik. Çalık Denim olarak bireyden başlayıp, üretimin her çıktısında kendi karbon ayak izimizi takip ediyoruz. Doğaya, insana saygımızı ve gelecek nesillere bırakacağımız miraslarımızı özenle koruyoruz.”

Sürdürülebilirlik kavramının, üretim sürecinin tüm noktalarında ele alınması gerektiğini ifade eden Öksüz, bu çerçevede yapılan üretimin, klasik üretime göre maliyet açısından yüksek ve çok yoğun bir prosedüre sahip olduğunu kaydetti. “Satış olarak bakarsak, bugün için henüz çoğu marka sürdürülebilirlik konseptini kendi içinde kullanmakla beraber, satış oranı yüzde 7’lerde kalıyor” diyen Öksüz, bu konuda tüketicilerin farkındalığının artması için çalıştıklarını söyledi. Önder; “Tüketici kullanım alışkanlıkları değişmediği müddetçe doğaya olan etkimizin uzun süre benzer şekilde devam edeceğini düşünüyorum” dedi.

Çalık Denim’in yıllardır doğal hammadde kullandığını ve farklı doğal boyama çeşitlerini deneyerek geliştirdiğini açıklayan Öksüz, atık suların da değerlendirildiğini ve enerji geri kazanımlarına yönelik sürekli projelerin üretildiğini dile getirdi. Öksüz sözlerini şöyle bitirdi; “Bir proseste kullandığımız enerjinin boşa gitmeden bir diğer prosese aktarılmasını sağlayarak geliştirdiğimiz enerji kazanım projeleri Tubitak’tan destek gördü. Çalık Denim olarak tekstil sektöründe bilinen sistemlerin dışında bazı prosesler kullanarak enerji sarfiyatını minimize edip,  çevreci üretime maksimum destek sağmaya çalışıyoruz.”

Çalık Denim’e AR-GE Ödülü

UTİB (Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği) tarafından 2009 yılından bu yana düzenlenen Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe IV. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi’nde,  Çalık Denim yenilikçiliğe verdiği önem ve kurduğu AR-GE Merkezi ile “AR-GE” ve “AR-GE Öncüleri”  ödüllerinin sahibi oldu.

Firma, Malatya tesislerindeki AR-GE çalışmalarıyla ürettiği yeni ve özel kumaşlarını denim dünyasına tanıtmaya da devam ediyor. Çalık Denim daha önce geleneksel denim üretiminin yanı sıra, geliştirdiği RETİNA yöntemi ve AR-GE çalışmaları doğrultusunda,  recycle-organic üretim teknikleri ile nar kabuğu başta olmak üzere birçok doğal maddelerle denim renklendirme ve bu yolla üretilmiş denim kumaş geliştirme sürecini geliştirerek sektöre kazandırdı.

Son olarak çevreye duyarlı iş anlayışı çerçevesinde “geri dönüşüm kâğıt” kullanılarak üretilen Blue&White,  kâğıt ve denimin yüksek uyumunu yansıtıyor.  İstenen kumaş kalınlığına göre ayarlanabilen kağıtların üretimde kullanılması; hem kumaş tasarımına bir esneklik sağlarken, hem de tasarımcılara yeni bir ilham kaynağı oldu.

Çalık Denim’in yeni ürünü “Blue&White”, pazara tanıtılmasının hemen ardından, dünyaca ünlü birçok denim markasının tasarım atölyesinde yeni modeller üzerinde uygulanmaya başlandı. Farklı ve zor yıkama proseslerinde bile çok başarılı sonuçlar alınan Blue&White, diğer denim kumaşlarından daha yüksek mukavemete sahip.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.

FİRMANIN DİĞER HABERLERİ

Firmanın Tüm Haberlerini Göster