“Üretim ve İstihdamın Korunması Şart”

Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk COVID19 salgınının Türk tekstil sektöründe yarattığı krize ilişkin çözüm önerileri sundu.

  22 Nisan 2020 21:45 Çarşamba
“Üretim ve İstihdamın Korunması Şart”

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan COVID19 salgını kısa bir süre içerisinde tüm dünyaya yayılarak küresel bir krize dönüşmüştü. Yaşanan bu salgın Türkiye’ye de sıçrayarak can kayıplarına neden olmuştu. Dünya çapında başlatılan kişisel izolasyon süreci Türkiye’de de uygulanmaya başlamasının ardından sektörlerde daralmalar yaşandı. Yaşanan daralmadan en çok etkilenen sektörlerden biri de tekstil oldu.

MHGF Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk de tekstil sektörünün salgın sebepli içine düştüğü durumdan hızlıca toparlanabilmesine ilişkin kritik açıklamalarda bulundu. Öztürk açıklamasında deri, hazır giyim ve ayakkabı da dahil edildiğinde 30 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini vurgulayarak, “Çin’den çıkarak dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, en büyük pazarımız olan Avrupa başta olmak üzere küresel ölçekte bir OHAL’e neden oldu. Türkiye genelinde 30 üye dernek ve bunlara bağlı 9 bin 300’ün üzerinde firmayı temsil ediyoruz ve kriz sonrası telekonferans ile toplantılar yaparak bölgelerdeki başkanlarımızın görüşlerini alıyoruz. Gıda, sağlık ve lojistik dışında tüm sektörler adeta durma noktasına geldi. Ulusal ve küresel zincirlerin mağazalarının kapanması nedeniyle önce yüzde 50 kapasitelere düşen tekstil ve hazır giyim firmalarının büyük çoğunluğu üretimi durdurdu.” İfadelerini kullandı.

“Olağanüstü Kararla Almalı ve Uygulamalıyız”

Koronavirüs salgını sonrası ekonominin hızla toparlanması açısından tekstil sektörünün de ayakta ve güçlü olmasının büyük önem taşıdığını kaydeden Öztürk, “Hükümetimizin sağlık alanında aldığı önlemleri destekliyor ve takdir ediyoruz. Ekonomik olarak da bu çok özel durumda, olağanüstü kararlar almalı ve hızla uygulamalıyız. Uzmanların öngörülerine göre virüsün etkisini yitirmesi nisan sonu ya da mayıs ortasını bulacak. Ama virüsün etkisi bu tarihlerde bittikten sonra, ekonomik etkileri hemen bitmeyecek. Şimdiden ekonomi başta olmak üzere her alanda kendimizi yeni aksiyonlara hazır hale getirmemiz gerekiyor” dedi.

“Herkesin Ders Çıkarması Gerekiyor”

MHGF Başkanı Hüseyin Öztürk açıklamasına “Bu krizden herkesin ciddi bir ders çıkarması gerekiyor. Güçlü ve zayıf yönlerimizi, kriz sonrası günlük ve ekonomik yaşamımızı sürdürülebilmemiz için yapılması gerekenleri gözden geçirmemiz gerek. Çok fazla olan avantajlı yanlarımızı bugünden iyi hazırlar, bir eylem planı ile koruma tedbirlerini alırsak bunun üstesinden gelebiliriz. Bilim kurulu koronavirüs ile ilgili sağlık konusunda nasıl karar alıyor ve hızla uygulamaya konuluyorsa aynı şeyi ekonomide yapmalıyız. Ekonomide toparlanma için üretim ve istihdamın korunması şart.” şeklinde devam etti.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.