Özbekistan Tekstil Teknolojilerine Yatırım Yapıyor

İsviçre Tekstil Makineleri Birliği (Swissmem) tarafından Taşkent’te düzenlenen iki günlük sempozyumda, tanıtılan tekstil teknolojilerine ilgi yoğun oldu.

  09 Mayıs 2018 01:00 Çarşamba
Özbekistan Tekstil Teknolojilerine Yatırım Yapıyor

Ham pamuk, iplik ve kumaş sektörünün güçlü bir üreticisi konumunda bulunan Özbekistan, tekstil üretim kapasitesini bir sonraki aşamaya taşımaya hazırlanıyor. 2010 yılından itibaren hükümet tarafından uygulamaya konan Tekstil Sanayi Kalkınma Planı ile çeşitli teşviklerle desteklenmeye başlayan tekstil sektörü, bu teşviklerle birlikte yeni yatırımların yanı sıra mevcut üretim kapasitesini de büyütmeye odaklanıyor. Özbekistan’ın hedefinde kumaş üretim sonrası süreçleri ve apreleme konusunda son teknolojilere yatırım yapmak bulunuyor.

Özbekistan tarafından, bu segmentlerdeki ilerlemeye yönelik istek, İsviçre Tekstil Makineleri Birliği (Swissmem) tarafından da ilgiyle takip ediliyor. Swissmem bu nedenle Taşkent’te iki günlük bir sempozyum düzenledi. İsviçre’nin önde gelen tekstil makineleri üreticilerinden oluşan 14 firma, sempozyumda teknolojileri ve uzmanlıklarını paylaştı. İsviçre’nin Özbekistan Büyükelçisi Olivier Chav ve Özbekistan Tekstil ve Kumaş Birliği Başkan Yardımcısı Bakhodir Alikhanov tarafından açılışı gerçekleştirilen sempozyum, Özbek tekstil ve kumaş sektöründen yüzlerce delegenin yanı sıra Taşkent Üniversitesi tekstil fakültesinden öğrencileri ağırladı.

Avrupalı Teknoloji Üreticilerinin Dikkat Çeken Pazarı

Hızla gelişen Orta Asya’nın önemli pazarları arasında yer alan Özbekistan, tekstil sektöründe ve özellikle pamuk üretimindeki büyük hacim nedeniyle, hammadde problemine önemli bir kaynak sunuyor. Bunun yanı sıra Özbekistan'ın bağımsızlığını kazanmasından bu yana yapılan yatırımlar da bölgenin cazibe merkezi olma yolunda ilerlediğini gözler önünü seriyor. Özellikle Avrupalı teknoloji üreticilerinin yakından takip ettiği ülkelerden olan Özbekistan, aynı zamanda Orta Asya Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı CAITME’ye de ev sahipliği yapıyor. Son dönemde tekstil sektörüne yapılan yatırımların ağırlık kazanması ile Özbekistan uluslararası teknoloji üreticileri için önemli bir pazar konumuna yükseldi.

Katma Değerli Üretime Yatırım Artıyor

Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Swissmem Başkanı Ernesto Maurer, Özbekistan hükümetinin son eylemlerinin, hem teknoloji düzeyi hem de tekstil üreticilerinin üretim faaliyetlerinin ilerlemesini destekleme amacında olduğunu ifade etti. “Özbek parasının artık uluslararası para birimlerine dönüştürülmesinin mümkün olması, dış ticarette önemli bir artışın temelini oluşturuyor” diyen Maurer, sözlerine şöyle devam etti, “Sempozyumda Özbek tekstil endüstrisinden birçok önemli temsilcinin bulunması, yerleşik ham pamuk ve iplik sektörlerinden üretim sonrası süreçlere, tekstil üretiminin katma değerli alanlarında yeni fırsatlardan faydalanma konusunda büyük bir şevk söz konusu olduğunun kanıtıdır.”

Swissmem Genel Sekreteri Cornelia Buchwalder ise etkinlikte teknolojilerini sergileyen makine üreticilerinin gösterilen ilgiden memnun olduğunu belirtti. Buchwalder, “Sanayicilerin yanı sıra İsviçreli şirketler ve ürünleri hakkında bilgi almaya gelen çok sayıda tekstil öğrencisini görmek de memnuniyet vericiydi. Sonuç olarak gelecek için yeni ortaklıklar ve projeler yaratmayı planlıyoruz. Bu kişiler ise gelecek yıllarda bu sürece dahil olacak insanlar.” sözlerine yer verdi.

Swissmem’in etkinliğe katılan üyeleri arasında Amsler Tex, Benninger, Itema, Jakob Müller, Loepfe Brothers, Luwa, Maag Brothers, Rieter, Rieter Components (Bräcker, Graf, SSM), Saurer, Stäubli Sargans ve Steiger yer aldı.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.