İplik Üretimi 4. Çeyrekte Artış Olabilir

ITMF 2012 yılının ilk yarısını kapsayan küresel iplik ve kumaş üretimini raporunu yayınladı.

  15 Eylül 2012 20:46 Cumartesi
İplik Üretimi 4. Çeyrekte Artış Olabilir

Uluslararası Tekstil Üreticileri Federasyonu (ITMF) 2012’nin ilk iki çeyrek dönemini kapsayan raporunu yayınladı. 2012 yılının 3. ve 4. çeyrek dönemlerine yönelik tahminlerin de yapıldığı ‘Ticaret Durum Raporu’  dikkat çekici verileri barındırıyor. Raporda ikinci çeyrekte dünya çapında iplik üretimlerinde artış yakalandığı açıklanırken, üçüncü çeyrekte ise artışın yaşandığı belirtildi. Dördüncü çeyrekte olumsuz bir verinin olmayacağı yönünde görüş bildiren yetkililer, artış trendinin de görülebilme ihtimalinin olduğunu açıkladı.

Raporda yapılan analizde,  2012’nin ikinci çeyreğindeki dünya çapında iplik üretiminin bir önceki çeyreğe nazaran yükselişi Asya, Avrupa ve Güney Amerika’daki üretimin yüksek artışına bağlı olduğu ifade edildi. Bunun yanında Çin’de yeni yıl tatilindeki izinlerden dolayı birinci çeyrekteki düşük üretimden sonra, ikinci çeyrekte çalışmaların hızlanması nedeniyle bir artış yaşandığı vurgulandı. Bu veriler ışığında yapılan değerlendirme de bir önceki yılın ikinci çeyreğiyle karşılaştırıldığında dünya çapında iplik üretimi Kuzey Amerika hariç tüm bölgelerde yüksek seviyede seyretti.

Dünya çapında iplik stokları 2012’nin ikinci çeyreğinde bir önceki döneme göre küçük bir artış gösterdi. Çin’in yüksek stoklarından kaynaklanan bu artışa rağmen, Avrupa Bölgesi’nde herhangi bir düşüş yaşanmazken, Asya ve Güney Amerika ülkelerinin stoklarında önemli miktarda gerileme gözlendi. Ayrıca tekstil alanında son dönemin en çok gelişen pazarlarından birisi olarak öne çıkan Brezilya, iplik siparişlerindeki artışla dikkat çekti. Bu yükselme trendinin küresel alanda da bir heyecan yaratmasının yanında, bu segmentte Avrupa’da neredeyse hiç değişme yaşanmadı.

Kumaş Üretimi 2. Çeyrekte Yükseldi

İplik alanından sonra tekstil sektörünün en önemli kalemlerinden olan kumaş üretimi de 2012’nin ikinci çeyreğinde yükseldi. Dünya kumaş üretiminde Güney Amerika, Avrupa ve Asya’ya bağlı olarak yakalanan bu artış havası, yıldan yıla gerileyen sektöre de önemli bir katkı sağlamış oldu. Dünya çapındaki kumaş stokları ise 2012’nin ikinci çeyreğinde birinci çeyreğe nazaran hafif bir düşüş grafiği çizdi. Genel olarak bakıldığında Asya stoklarının değişmediği ifade edilirken, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Avrupa stoklarının azalmasının sonucunda böyle bir durumla karşılaşıldığı vurgulandı.

Dünya çapında kumaş stoklarının bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında elde edilen yükselişin, Kuzey Amerika ve Avrupa’daki az stoklara rağmen Güney Amerika ve Asya’daki fazla stoklara bağlı olduğu hatırlatıldı. Brezilya’da bir önceki yıla göre yüksek derecede artan kumaş siparişleri, 2012’nin birinci çeyreğine nazaran da artış gösterdi. Avrupa Bölgesi bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında aynı seviyede kalırken, yıllık bazda azalması da dikkat çekti.

2012’nin 3. Çeyrek ve 4. Çeyrek Tahminleri

ITMF tarafından yapılan açıklamada 2012’nin 3. çeyreğinin,  2. çeyrek ile karşılaştırıldığında dünya çapında iplik ve kumaş üretim tahminlerinin yükselme trendinde olacağı belirtildi. İplik üretiminin Avrupa’da eksi yönlü olacağı tahmin edilirken, Asya, Kuzey ve Güney Amerika’da artışın yaşanacağı açıklandı. Bununla birlikte dünya çapında kumaş üretiminin 2012’nin üçüncü çeyreğinde Avrupa hariç tüm bölgelerdeki yüksek üretim sonucunda genişleyeceği ifade edildi. Kumaş ve iplik üretimi açısından 2012’nin dördüncü çeyreği hakkında da görüşlerin yer aldığı raporda, bu dönemde stabil bir sürecin yaşanmasının beklendiği söylendi. Bölgesel olarak bakıldığında ise sadece Avrupa’daki kumaş üretiminin daha fazla düşüş göstermesinin beklendiği dile getirildi.

 

 

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.