İhracat Memleket Meselesi

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, ihracatı arttırmanın memleket meselesi haline geldiğini dile getirerek dövizle ithalat konusuna dikkat çekti.

  25 Ekim 2018 01:00 Perşembe
İhracat Memleket Meselesi

Ege İhracatçı Birlikleri’nde Yönetim Kurulları Ortak Toplantısı’nda konuşan TİM Başkanı Gülle, ihracatın artık sadece ihracatçının meselesi olmadığını, bir memleket meselesi haline geldiğini kaydetti. Türkiye’nin büyümesinin temelinde ihracat olacağını vurgulayan Gülle; “İhracat yapmak bu ülkeye en büyük hizmet. Yaptığımız iş o kadar anlamlı ki hepinize çalışmalarınız için teşekkür ediyorum. Yeni şeyler söylemek yapmak lazım. TİM’i onay makamı olmaktan çıkarıp Türkiye’nin geleceğine hizmet eden bir şekle kavuşturmamız gerekiyor.” diye konuştu.

Yeni Hedef Yeni Pazarlar

Yeni ekonomik programın ana merkezinde ihracat olduğunu söyleyen TİM Başkanı Gülle, “Yeni pazarlara gitmemiz gerekiyor. Hazır giyim ihracatında Ege olarak İspanya, Almanya ve İngiltere’de büyük yoğunluk var oysa Fransa ve Japonya’da da bu ihracatımızın yoğunlaşması gerekiyor. Deri ihracatında yüzde 15’lik artış var. Almanya, Hindistan, Fransa’ya ihracat yapıyoruz. ABD, Kanada ve Güney Kore’ye de yapmalıyız. Bunu Uzak Doğu ülkelerine de yapmalıyız” dedi.

“2023’te dünya pazarında yüzde 1,5 almak hedefindeyiz”

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, ihracat hedefini şöyle paylaştı: “Şu anda pazarda yüzde 1 alıyoruz. 2023’te dünya pazarında yüzde 1,5 almak hedefindeyiz. Bu pazarlarda bu ürünü alanlara yoğunlaşmamız başarı hikâyelerimizden biri olacak. İhracatçıların sorunlarını biliyor ve çözmeye çalışıyoruz. Her bir ihracatçı kıymetli. Kaybedecek bir tane ihracatçımız yok. Sorunların çözümü konusunda ısrarcıyız.”

İhracatın 5.7’si TL ile yapılıyor

TİM Başkanı İsmail Gülle, ihracatçılardan gelen TL ile ihracat hakkındaki bir soruya şu cevabı verdi: "TL ile ihracat ile ilgili çalışmalar konusunda açıkçası bu kadar iyi bir performans beklemiyordum. İhracatın 5.7’si TL ile. TL ile ihracatın performansı bakımından bu iyi bir rakam. Burada gelinen son uygulama ile ilgili Ankara’da bir çalışma yapılacak. Orada bugün gelinen noktayı, uygulamayı görüşeceğiz"

TİM Başkanı İsmail Gülle, İhracatçıların finansman sıkıntısı ile ilgili soruya ise; "İhracatçının finansmana ulaşmada önceliği olmalı. Arka arkaya yapılandırmalar gelecek. Bugün basit bir tedaviyle halledilecek sorunu yarın ağır bir ameliyat gerekmeden çözmeliyiz" dedi.

Kredi bulmakta zorlanıyoruz ithalatımızı kendi dövizimizle yapmak istiyoruz

İhracatın ithalata bağımlı hale geldiğini beliren Eskinazi, şöyle konuştu: “Dövize ihtiyacımız var. Şu anda ihracatçı, krediye ulaşmada da çok zorluk çekiyor. Türk Eximbank hariç kredi alamıyoruz. Türkiye’deki tüm ihracatçı birliklerinin yedek akçelerinin büyük bölümünü belirli süreliğine Türk Eximbank’a tahsis ediyoruz. Türk Eximbank bu kaynağa kendisi de 10 kat finansman sağlayacak ve ihracatçılarımıza TL kredi kullandıracak. Türk Eximbank’a kara gün dostu tutumu nedeniyle ihracatçılar olarak çok teşekkür ediyoruz. Kendi dövizimizi kendi alımlarımızda kullanmamıza olanak sağlanmalı.”


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.