Her Teknoloji ve Zorluk için İsviçre Çözümü

Öncü markaların gelişmiş makine ve teknolojileriyle katılacağı ITMA 2023’e doğru yol alırken, İsviçreli katılımcıların kat ettiği aşama mercek altına alınıyor.

  08 Mayıs 2023 08:43 Pazartesi
Her Teknoloji ve Zorluk için İsviçre Çözümü

Dergimizin Nisan edisyonunda, tarihçesi ve çalışma alanları, yıllık planlamalarında yer alan fuar ve etkinlikler, İsviçreli firmaların ITMA'daki varlığı, üye şirketlerinin orta-vadeli vizyonu, mevcut küresel tablo ve bunun üyeler üzerindeki etkisi ve ayrıca derneklerinin güçlü marka itibarı hakkında bize kısa bir özet sunan İsviçre Tekstil Makineleri Derneği Genel Sekreteri Cornelia Buchwalder ile bir röportaj gerçekleştirdik.

S. Swissmem ve İsviçre Tekstil Makinelerini  okuyucularımıza tanıtırmısınız?

C. Cornelia Buchwalder, İsviçre Tekstil Makineleri Derneği Genel Sekreteri: Swissmem, İsviçre'nin makine ve elektrik mühendisliği (MEM) endüstrileri ve ilgili teknoloji odaklı sektörlerindeki KOBİ'ler ve büyük şirketler için lider dernektir. Swissmem, ihtiyaca yönelik hizmetler sunarak 1300'e yakın üye şirketinin hem yurt içinde hem de yurt dışında rekabet gücünü artırmaktadır. Bu hizmetler arasında istihdam, ticari, sözleşme ve çevre hukuku, enerji verimliliği ve teknoloji transferi konularında profesyonel danışmanlık bulunmaktadır. Swissmem, 24 endüstri sektörü dâhil olmak üzere bir dizi güçlü ağ işletmektedir. İsviçre Tekstil Makineleri Derneği, 1940 yılında kurulan en eski sektördür. Hâlihazırda, tekstil endüstrisi için makine ve bileşen üreticileri ve hizmet sağlayıcılar da dâhil 44 şirket derneğe bağlıdır.

S. İtma Fuarına Katılan Üyeleriniz fuarlara nasıl hazırlanıyor?

C. Buchwalder,: Evet, 2023'te yaklaşan çeşitli etkinlikler var ve ITMA, tekstil makineleri fuarlarının olimpiyatları olarak yer almaya devam ediyor. Buna ilişkin, tüm İsviçreli katılımcıların Milano'da yapılacak olan yaklaşan fuardan büyük beklentileri var. Mevcut iş iklimi zorluklar tarafından riske atılmış olsa da, 2023'te buluşma yeri olacak. Bu nedenle, bu fuarın tüm sektörümüze bir ivme kazandıracağına yürekten inanıyorum.

Her zaman olduğu gibi, şirketler şu günlerde fuar sunumlarını hazırlamak için en üst seviyede faaliyet gösteriyorlar. İnovasyonlarını sadece fuarda sunacaklar. Buna karşın; enerji, su ve kimyasallar gibi ham madde tüketimini azaltmak için otomasyonun, dijitalleşme alanlarının ve ayrıca makinelerin ve çözümlerin daha da geliştirilmesinin odak noktası olmaya devam edeceği varsayılabilir.

ITMA 2023'te elli kadar İsviçreli katılımcımız var. İyi olan şey, her teknoloji ve zorluk için İsviçreli bir çözüm sağlayıcının olması. Eğirme, dokuma, örme, dokunmamış kumaşlar, terbiye, nakış ve kumaş denetimi alanında yapılanlar bunlardan sadece birkaçı olarak sayılabilir. Bu nedenle Milano'daki 12 salonda bir "İsviçre turu" yapmanızı öneririm.

S. Önümüzdeki 5 yıl boyunca üyelerinizin odak noktasında neler olacak?

C. Buchwalder,: Dijitalleşme, otomasyon ve sürdürülebilirlik sadece moda sözcükler değil, yalnızca tekstil makineleri endüstrisindeki değil, tüm gelişmeleri ve yenilikleri etkilemeye devam ediyor.

Sürdürülebilirlikle ilgili olarak, bu büyük ve çok önemli bir konudur ve öyle de olmaya devam etmektedir. Yıllar oldu, ancak sürdürülebilir tekstiller için yeni AB stratejisi nedeniyle şimdi daha da önemli hale geldi. Dernek olarak biz de bu konuyu ele aldık ve şu anda üye firmalarımıza yönelik özel bir program yürütüyoruz. Elbette, bazı üye şirketler bu konuda zaten çok ileri düzeydedir, ancak diğerleri kesinlikle faydalanabilir.

Dijitalleşme, ürün veya süreç optimizasyonunda veya tamamen yeni iş modellerinin geliştirilmesinde çok geniş çeşitlilikte fırsatlar sunar. Üye şirketlerimiz bu fırsatları maksimum müşteri faydası yaratmak için kullanır.

S. Enerji krizi, artan ham madde fiyatları, enflasyon ve diğer sorunlar tüm sektörleri olduğu gibi tekstil makine sektörünü de etkiliyor. Üye firmalarınız bu krizlerden etkileniyor mu?

C. Buchwalder,: Muhtemelen her zamankinden daha fazla eş zamanlı zorlukların yaşandığı bir zamanda yaşıyoruz. Ukrayna savaşı, Avrupa'daki ilgili enerji kısıtlamaları, hâlâ çözülmemiş tedarik zinciri sorunları. Buna, en yaygın olanları saymak gerekirse, yüksek enflasyon oranları ve bunun sonucunda tüketimin kontrol altına alınması da ekleniyor. Artan ham madde fiyatları da dâhil olmak üzere tüm bu zorluklar üretimi etkiliyor. Bu arada örneğin tedarik zinciri sorunlarının yatıştığını görüyoruz. Ancak yeni bir normale ulaşmak yine de biraz zaman alacak. Üye şirketlerimiz arasında yapılan bir anket, tüm bu zorlukların sözleşmelerin sonuçlandırılmasında gecikmeye yol açtığını ve gelen siparişlerin son aylarda düştüğünü göstermektedir. Bu anlamda, Haziran ayında Milano'da düzenlenecek olan ITMA iyi bir takvime denk geliyor ve umarız tüm tekstil endüstrisine fayda sağlayan projeler için bir başlangıç dönemi olur.

S. İsviçre Tekstil Makineleri endüstrisinin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

C. Buchwalder,: Bu soruyu cevaplamak için geçmişe gitmek istiyorum… Tekstil makineleri üreticileri derneğimizdeki şirketlerin birçoğu 19. yüzyılın ikinci yarısında kurulmuş, birçok iniş ve çıkışa şahit olmuş ve yılllar içinde çok büyük bir itibar kazanmıştır. Bu kadar uzun bir geçmişe sahip olan İsviçre şirketleri, sürekli olarak değişiklikleri öngörmeyi başardı, iş stratejilerini geliştirdi ve sürekli olarak gelişti. Bu geçmişle, İsviçre şirketlerinin yarının (tekstil) dünyasında da önemli bir rol oynayacağına eminim.

S. Derneğinizin tanıtım çalışmaları hakkında bir değerlendirme yapabilir misiniz?

C. Buchwalder,: Derneğimizin kampanyası, İsviçre'de geliştirilen günlük ürünlere işaret ediyor. Örneğin, neredeyse hiç kimse bilgisayar faresinin İsviçre'den geldiğini bilmiyor. Veya maden suyu ve alkolsüz içeceklerin karbonizasyonunun İsviçre'de geliştirildiğini. Bu şekilde, "İnovasyon, DNA'mızda var" sloganımıza sadık kalarak İsviçre'nin yenilikçi gücünü ortaya koymak istiyoruz.

Bunun altı şu şekilde de çizilebilir: İsviçre, WIPO'nun 130'dan fazla ülkede düzinelerce göstergeye dayanan Küresel İnovasyon Endeksi'nde üst üste 12. kez zirveye çıktı. Rapor, patentler, gelişmiş teknoloji ve üretim ile ihracatın karmaşıklığı gibi alanları mercek altına alıyor. WIPO; derin araştırma, inovasyonu finanse etme yeteneği ve özel sektör teknolojisinin ekonomik piyasalarda hızla uygulanmasının birleşiminin İsviçre başarısının faktörleri olduğunu belirtti.

İsviçre tekstil makineleri endüstrisi bu ortamda faaliyet gösteriyor ve bu nedenle sürekli olarak yenilikler üzerinde çalışmak için en iyi altyapı koşullarına sahip.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.