Hazır Giyimde İhracatın Yıldızı Parladı

Türkiye ekonomisinin lokomotifi hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe geçen yıl gerçekleştirilen 17 milyar dolarlık ihracata damga vuran firmalar ödüllendirildi.

  11 Temmuz 2018 01:00 Çarşamba
Hazır Giyimde İhracatın Yıldızı Parladı

Türkiye hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe toplam ihracatın yüzde 75’ini gerçekleştiren İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) üyesi firmalar, ‘İhracatın Yıldızları’ ödül töreni ile altın, gümüş ve platin kategorilerinde ödüle layık görüldü.

Toplam 2 bin 236 firmaya ödülün verildiği törende konuşan İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, 2017’de sektör olarak Türkiye’ye cari açığın yüzde 30’u kadar net döviz kazandırdıklarını ifade etti. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün net döviz getirisinde 14 milyar dolar ile açık ara önde olduğunu vurgulayan Gültepe, hazır giyimde 60 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmek için dijital dönüşümün özel destek kapsamına alınmasını istedi.

Hazır Giyim Dijital Dönüşümü Hedefliyor

Gültepe, “Bu alanda öncü sektör olma hedefimizde kamu otoritesinin desteğini arkamızda görmek istiyor ve dijital dönüşümün özel destek kapsamına alınmasını bekliyoruz.” dedi.

İHKİB’in mesleki eğitim ve tasarım başta olmak üzere birçok konuda öncülük yapıp ilham kaynağı olduğunu anlatan Gültepe, hazır giyim ve konfeksiyonun Endüstri 4.0’a en hazır sektörlerin başında geldiğini vurguladı. Günümüzün ve yeni dönemin sihirli sözcüğünün dijitalleşme olduğunu vurgulayan Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü: “Küresel ticarette oyunun kurallarının yeniden yazıldığı günümüzde dijitalleşmeyen işletmelerin, kurumların ayakta kalma şansı yok denecek kadar az. Yani dünya hazır giyim ticaretinde mevcut konumumuzu korumak ve daha yukarılara çıkmak, 60 milyar dolarları yakalamak istiyorsak firmalarımızın çok hızlı şekilde dijitalleşmesi gerekiyor. Biz bu gerçeği çok önce görerek dijitalleşmeyi ülkemizin ve sektörümüzün gündemine taşıdık. Dijital dönüşüm sektörümüz için daha yüksek katma değerli ihracat, ülkemiz için daha fazla döviz ve cari açığın kapatılmasına daha fazla katkı anlamına geleceğinin bilinmesini istiyoruz.”

Hazır Giyim İhracatı Yüzde 9,8 Arttı

Hazır giyimde ilk 5 aylık ihracatı da değerlendiren Mustafa Gültepe, Ocak–Mayıs döneminde ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,8 arttığını bildirdi. Gültepe, mevcut trendin devam edeceğini ve 2018’i 19 milyar dolar civarında ihracatla kapatmayı öngördüklerini sözlerine ekledi.

Türkiye’nin hazır giyim ve konfeksiyonda 5’inci büyük tedarikçi ülke olmasına rağmen dünya ticaretinden hak ettiği payı alamadığına dikkat çeken Gültepe, yaklaşık 500 milyar dolar olan küresel ticarette Türkiye’nin payının yüzde 3,4 olduğunu hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü; “Elbette küresel pazardaki payımızı yeterli görmüyoruz. Sektör olarak orta vadede 60 milyar dolarlık ihracat hedefimiz için geçen yıl hazırladığımız ‘Hazır Giyim Sektörü Vizyon Belgesi’ ile oyun planımızı değiştirdik. Yeni vizyonumuz ışığında hazırladığımız dört dörtlük eylem planımızı Nisan ayında göreve başlar başlamaz uygulamaya koyduk. Sektörü hedeflerine taşıyacak yol haritası niteliğindeki eylem planımızda yer alan 4 temel hamlede önceliği üretime verdik. Çünkü üretim yoksa ihracat, ihracat yoksa döviz, döviz yoksa büyüme yok. Anadolu’nun her tarafını üretim üssü yapacağız. Güzel İstanbul’umuzu ise dünyanın belli başlı moda merkezlerinden biri haline getireceğiz.”

2 Bin 236 Firmaya Ödül

Törende 50 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştiren 58 firmaya platin, 25-50 milyon dolar ihracat yapan 70 firmaya altın, 5-25 milyon dolar arasında ihracat gerçekleştiren 509 firmaya gümüş olmak üzere toplamda 2 bin 236 firmaya ödül verildi. Türkiye hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe toplam ihracatın yüzde 75’ini gerçekleştiren İHKİB’in 11 bin 500’ü aşkın üyesi bulunuyor.

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.