Hangi İnovasyonlar Ulaşılabilir

İsviçre Tekstil Makine Üyeleri, teknik tekstillerin büyüyen dünyası için filament iplik üretimine öncülük ediyor.

  19 Mayıs 2022 08:31 Perşembe
Hangi İnovasyonlar Ulaşılabilir

Yüksek performanslı iplikler artık çok çeşitli teknik uygulamalarda geleneksel hammaddelerin yerini almak için neredeyse sınırsız olanaklar sunuyor. Genellikle kişiye özel üretilen bu filament iplikler, diğerlerinin yanı sıra otomotiv, havacılık, denizcilik, tıp ve inşaat gibi sektörlerde yeni kullanımlar bularak geleneksel "tekstil" fikrinin ötesine geçer. İsviçre'den gelen makineler ve teknoloji, bu yeniliklerin temelini oluşturan iplikleri üreten bu tür birçok gelişmenin ön saflarında yer almaktadır.

Teknik tekstiller, her zaman farkında olmasak da bugün günlük yaşamımızın her alanında. Bazıları, dikiş ipliklerinden suni çimlere kadar daha açık bir şekilde tekstil ürünleri içindedir. Ancak arabaları örnek alın: Modern araç ve donanım, sofistike ipliklerden yapılmış parçalarla doldurulur. Artık otomotiv parçaları üreticilerinin uzmanlıklarına ve deneyimlerine güvenerek İsviçre Tekstil Makine üyelerine şablon malzeme ve gereksinim listeleri göndermeleri yaygın bir uygulama. Üyeler, uzmanlarının özelleştirilmiş çözümler tasarladığı ve DNA'larının bir parçası olan saf yenilikçi ruhu çağrıştırdığı en son makine kurulumlarına sahip geliştirme ve test merkezlerini işletir.

Uçlarda

Heberlein hava splayserleri söz konusu olduğunda teknoloji, uygulamaları mevcut hayal gücümüzün ötesine taşıyor. Yüksek mukavemetli teknik elyaflarla geniş bir kullanım yelpazesi için geliştirilmiş olup, 16'100 dtex'e kadar aramid elyafları, 30'000 dtex'e kadar karbonu, 5'500 dtex'e kadar Dyneema'yı ve 4''e kadar camı birleştirmede sorun yaşamazlar. 800 teks. sıkıştırılmış hava kullanarak, splayserler birbirinin içine geçmeyen düğümler olmadan yırtılmaya dayanıklı, homojen bir splayser malzemesi üretir.

Retech, filament iplikler için etkileyici kriterlere ulaşabilecek teknolojiye sahiptir, elyafın sıra dışı cer çekme ve gerdirme işleminde. Üstten ısıtmalı gode ruloları çoğu standart kullanımlı yüksek performanslı elyaflar için geliştirilmiştir. 400 °C'ye kadar sıcaklıklara ulaşılabilir. Her spesifik süreç için doğru ayarları ve geniş hız aralıklarını birleştirmek, benzersiz son ürünlerle sonuçlanır.

Üst düzey uygulamaların kumaş üreticileri, herhangi bir kalite riskinden kaçınmalıdır. İplik üreticileri bu sorumluluğun çok iyi farkındadır, bu nedenle teknik iplikler için Rieter'in yan kuruluşu SSM tarafından geliştirilen hassas bobin sarıcılarını kullanırlar. Ring büküm bobinlerinden iplikler alan uzman finisaj sarıcıları, 50.000 dtex'e kadar kalın numara teknik iplikler üretebilir ve yeni bir esneklik ve sarım kalitesi seviyesi sunar.

Yaşam Tarzı Temelleri

İlk bakışta, sürücüler arabalarının içinde "gizli" olan birçok teknik ipliği fark etmeyebilirler. Bu ürünler, neredeyse hiç ağırlık olmadan stabilite sağlamak veya belirlenmiş uzamada çekme kuvvetlerini emmek gibi işlevlere sahiptir. Bu tür kontrollü uzama davranışı, örneğin tekstil malzemesinin seçiminden ve kullanılan ipliklerin özel yapısından kaynaklanmaktadır.

Bu özellikler, büküm ve kablolama makinelerini otomotiv endüstrisi için gerekli kılmaktadır. Saurer, çok geniş bir iplik numarası aralığında çeşitli besleme malzemelerinden yapılan teknik ipliklerin üretimi için ideal makineler sunar. Lastik karkasları, dişli motor kayışları, emniyet kemerleri, hava yastıkları ve kamyon brandaları gibi araç ürünleri için gereklidirler.

Teknik iplikler de mobil cihazlarımızda şaşırtıcı bir rol oynamaktadır. Dokunma, sürükleme ve temas işlemi, telefonlarımız ve çok sayıda diğer yaşam tarzı temelleri ile milyarlarca insanın ikinci doğasıdır. Yine de, bu ekranlarda hafife aldığımız dokunma hassasiyetinin büyük ölçüde bükülmüş cam elyaflarla mümkün olduğunu kaç kişi bilir. Rieter'in parça işinin bir parçası olan Bräcker, cam elyaf büküm için iyi dengelenmiş dikey sinter metal halkalar ve naylon kopçalar sunar, böylece işletmeler en yüksek verimlilik ve kalite seviyelerine ulaşabilir.

Gelecek Sınırsız…

Otomotiv ve iletişim teknolojisi, medikal, nakliye ve inşaat gibi sektörlerdeki iyi bilinen teknik tekstil pazarlarının yanı sıra İsviçre Tekstil Makine üyeleri için zaten önemli endüstriler. Akıllı giyim, şimdiden önemli potansiyele sahip bir alan olarak dikkat çekiyor. Doğal olarak, üyeler sürekli olarak diğer olasılıkları araştırıyorlar. Yenilikçi İsviçre tekstil makineleri, enerji (piller) ve plastikte hâlihazırda uygulanmaktadır. Bir sonraki trend herkesin tahmininde…

İsviçre, inovasyonun merkezidir ve Swiss Textile Machinery üyeleri, danışmanlık, bileşen ve makine arayan ortaklar için kesinlikle ilk çağrıdır. Üyeler, teknik tekstillerin genişleyen dünyasında sınırsız gelecek potansiyelini keşfetmek için hâlihazırda endüstri odaklı, kar amacı gütmeyen araştırma kurumlarıyla yakın işbirliği içinde çalışıyorlar.

İsviçre Tekstil Makineleri Birliği, Bräcker, Crealet, Heberlein, G. Hunziker, Jakob Müller, Loepfe, Retech, Steiger, Willy Grob, Zeta Datatec’i temsil eden Salon 12.0, B11’deki Üyeler Pavilyonu’nda ziyaretçileri ağırlıyor. Frankfurt Techtextil’de daha fazla üyemiz ayrı ayrı stantlarda ziyaretçilerini ağırlıyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.