‘‘Süreçten Güçlenerek Çıkacağız’’

Yüzyılın felaketinin ardından 1 yıllık süreci değerlendiren İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, geçen sürede bölgenin yeniden ayağa kalkması için tüm Türkiye’nin çalıştığına dikkat çekti.

  07 Mart 2024 08:50 Perşembe
‘‘Süreçten Güçlenerek Çıkacağız’’

Ahmet Öksüz, “Yaşanan felaketten en olumsuz etkilenen sektörlerin başında tekstil sektörümüz geldi. Tekstil şehri Kahramanmaraş’ın da tekstil ve hazırgiyim sektörü ihracatı 2023’te yüzde 30 geriledi. Ancak biz daha önce de zorluklar yaşadık. Özel sektör ve devletimizin el birliği ile tüm yaşanan daralmalardan güçlenerek çıktık. Yaşanan zor süreçleri daha fazla yatırım, daha fazla üretim ve daha fazla istihdam atağı ile güçlenerek atlattık. Birlik olup, ülke menfaatine olan politikaları uygularsak yine yapabiliriz, buna yürekten inanıyoruz” dedi.

''Bölgedeki Üretim Hatları Devreye Alındı''

6 Şubat 2023’teki deprem felaketinin üzerinden bir yıl geçti. Yaşanan deprem felaketi başta deprem bölgesindeki şehirler olmak üzere ülkenin tamamını etkiledi. Deprem sonrasında devletin tüm kesimlerinden sivil toplum kuruluşlarına kadar herkes yaraları sarmak için seferber oldu. Binlerce insanın hayatını kaybettiği deprem felaketinin ardından ilk etapta barınma ve gıda sorununun çözümüne odaklanılırken, son dönemlerde bölge ekonomisinin yeniden ayağa kalkması için çalışmalar yapıyor. Topyekün büyük bir fedakarlık gösterilen bölgede üretim hatları da büyük oranda devreye alındı. Konu ile ilgili değerlendirmeler yapan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, “Ülkemiz, 6 Şubat tarihinde yer kürede yaşanan en büyük afetlerden biri olan deprem felaketi ile karşı karşıya kaldı. Öncelikle ölenlerimize Allah’tan rahmet, geride kalan aziz vatandaşlarımıza sabırlar diliyorum. Vatandaşlarımız son bir yılda büyük bir fedakârlık örneği gösterdi. Dayanışma ruhuyla tüm Türkiye deprem bölgesine akın etti. Biz de Türkiye İhracatçılar Meclisimizin öncülüğünde Kahramanmaraş Merkezli depremin hemen akabinde yaşam merkezleri inşa ettik. Yaşanan depremin ardından gelişen süreçte devletimizin ve sektörümüzün el birliği ile Kahramanmaraş’ta üretimin büyük bir kısmı yeniden devreye alındı. Bölge, Türkiye’nin üretim gücü bakımından büyük bir önem taşıyordu. Bu kapsamda deprem sonrasında bölgede hızlı bir toparlanma süreci yaşandığını da söylememiz gerekiyor. Bölgeye ne kadar destek olursak üretim gücümüz o kadar yükselir” dedi.

''Kahramanmaraş’ın Bir An Önce Ayağa Kalkması Önemli''

Depremden en çok etkilenen şehirlerin başında gelen Kahramanmaraş’ın ihracatının 2023 yılında yüzde 30 gerilediğine dikkat çeken Ahmet Öksüz, “Kahramanmaraş’tan üretimlerin aksamasına, istihdamdaki kayıplara ve küresel ticaretteki daralmalara rağmen 2023 yılında 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirildi. Yaşanan felaketten en olumsuz etkilenen sektörlerin başında ise tekstil sektörümüz geldi. Kahramanmaraş şehrimiz tekstil sektöründe ihracatçı olmasının yanında Türkiye’nin 82,5 milyar dolar tekstil ve hazırgiyim üretimini besleyen, sektörlerimize iç piyasada hammadde tedariki sağlayan, tekstil sektörümüz açısından stratejik bir şehrimiz. Dolayısıyla Kahramanmaraş şehrimizin bir an önce ayağa kalkması tekstil ve hazırgiyim sektörlerimiz açısından büyük önem taşıyor. Bu dönemde Kahramanmaraş’ın tekstil ve hazırgiyim sektörü ihracatı yüzde 30 gerileyerek yaklaşık 700 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Demir ve demir dışı metaller sektörü ihracatımızda yüzde 27, mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektöründe yüzde 49, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe yüzde 14 gerileme söz konusu.” diye konuştu.

''Daha Önce Başardık, Yine Başarırız''

2023 yılının henüz başında yaşanan deprem felaketinin ihracata etkisinin büyük olduğunun altını çizen Ahmet Öksüz, “Şubat ayında yaşanan felaketin ardından piyasalar bir süre durdu. Toparlanma sürecine girildiğinde ise küresel ölçekte yaşanan ekonomik resesyon devreye girdi. Tekstil sektörü olarak 2023 yılını 2022’ye göre yüzde 10 gerileyerek 11,6 milyar dolarlık ihracatla kapattık. Ancak en büyük ihracat pazarımız olan AB ve ABD'nin dünyadan tekstil ithalatlarındaki düşüş oranı çok daha yüksek oldu. Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD, tekstil ithalatında yüzde 20’lik bir gerileme yaşamasına rağmen biz bu pazarlarda paylarımızı koruduk. Dünyada pamuk üretiminden hazırgiyim üretimine kadar tüm aşamaları gerçekleştirebilen birkaç ülkeden bir tanesiyiz. Geçmiş yıllarda da küresel talep daralması ile karşı karşıya kalmıştık. Ancak özel sektör ve devletimizin el birliği ile tüm yaşanan daralmalardan, yakın coğrafyamızdaki siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklardan güçlenerek çıktık. Yaşanan zor süreçleri daha fazla yatırım, daha fazla üretim ve daha fazla istihdam atağı ile güçlenerek atlattık. Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden olan tekstil sektörü geçmişteki deneyimlerinde de olduğu gibi bu geçici süreçte de üretmeye ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaya devam edecektir. Zor günlerden daha da güçlenerek çıkacağız.” ifadelerini kullandı.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.