“2019 Değişim ve Dönüşüm Yılı Oldu”

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Ahmet Fikret Kileci, dijital dönüşüm stratejisinin 2019 yılında etkilerini göstermeye başladığını açıkladı.

  27 Ocak 2020 09:53 Pazartesi
“2019 Değişim ve Dönüşüm Yılı Oldu”

Geride bıraktığımız bir yıllık süreçte, tekstil sektörünün gelişimini değerlendiren Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Türkiye genelinde en fazla tekstil ve hammaddeleri ihracatı yapan ikinci birlik konumunda olduklarını kaydetti.

“192 Ülkeye İhracat Gerçekleştirdik”

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri açısından 2019 yılının bir değerlendirmesini yapabilir misiniz?

Ben 2019 yılını hem ülke hem de Bölgemiz açısından bir değişim ve dönüşüm yılı olarak değerlendiriyorum. Hükümetin ihracat politikalarında takip ettiği dijital dönüşüm stratejisi 2019 yılında etkilerini göstermeye başladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Birliklerimizin inovatif projeleri bunun bir kanıtı. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri olarak biz de bu dönüşümün bir parçası olmak için elimizdeki imkanları bu dönüşüm hareketine kanalize etmeye çalışıyoruz.

2019 yılını Birliklerimizin ihracat rakamları açısından değerlendirecek olursak,  2019 yılının on bir aylık diliminde Güneydoğu Anadolu Bölgesinden 192 ülkeye %5,4 artışla 8 milyar 185 milyon 705 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Bu rakam ile Bölgemizin Türkiye’nin toplam ihracatı içindeki payı %5,4.  Birliklerimizin 2019 yılı Ocak-Kasım dönemi toplam ihracatının %32,5’ini ise Tekstil ve Hammaddeleri Birliğimiz oluşturuyor.

“Bölgemiz İhracatı Daima İleriye Taşımaya Devam Edecektir”

İhracat rakamlarına ilişkin neler paylaşabilirsiniz?

2018 yılında Tekstil için GAİB bazında 1 miyar 800 milyon dolarlık bir ihracat kaydı bulunuyor. Ocak-Kasım 2019 döneminde ise Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimizden 1,6 milyar dolarlık tekstil ihracatı yapılmış. Bu rakamla Türkiye genelinde en fazla Tekstil ve Hammaddeleri ihracatı yapan ikinci Birlik konumundayız. İller bazında Türkiye geneli tekstil ihracatı dağılımına bakıldığında Bölgemizin lider ili Gaziantep ikinci sırada. Bölgemiz; tekstil endüstrisinin ve ihracatının kalbi olan Gaziantep başta olmak üzere tüm illeriyle, tecrübesinden aldığı güç ile ihracatı daima ileriye taşımaya devam edecektir.

2019 yılında tekstil ihracatçılarının yaşadığı belli başlı sorunlar neydi?

2019 yılında en temel sorunlarımızdan biri tekstil sektörünün ithalat karşısında yeterince korunmuyor olmasıydı. Bilhassa kendi üretebildiğimiz ürünler artan ithalat karşısında değer kaybediyordu. Örneğin pamuk ipliği ve suni iplik ithalat baskısıyla karşı karşıya bulunuyordu. Fakat sonrasında bu ürünlerin ithalat vergileri yükseltilerek ihracatçımız rahatlatıldı.

“Gümrüksüz Ürünler Yerli İmalatçı ve İhracatçıyı Zor Durumda Bırakıyor”

Bir diğer konu ise Türkiye’nin gerçekleştirdiği Serbest Ticaret Anlaşmalarında tekstil sektörünün taviz verilecek sektörler arasında bulunması. İlgili ülke ile yapılan STA neticesinde ülkemize gümrüksüz giriş yapan ürünler yerli imalatçımızı ve ihracatçımızı oldukça zor durumda bırakıyor. Üstelik anlaşma yapılan ülke üzerinden diğer birçok ülke ürünlerini gümrüksüz olarak sınırlarımıza sokabiliyor.  Sektörümüzün yapılan STA’larda liste dışında bırakılması biz tekstil ihracatçıları için büyük fayda sağlayacaktır.

“Yatırımların Önü Açılmalı”

Bankaların uyguladığı yüksek faiz oranları ise; sektörümüzde üretime, istihdama ve yatırıma katkı sağlayacak yatırımcının parasını bankalarda değerlendirmesine sebep oluyor. Bu yüksek faiz oranları ile özellikle kurulum maliyetleri çok yüksek olan tekstil ve hammaddeleri sektöründe yatırım kararı almak çok zor. Bankaların uyguladığı yüksek faiz politikası kamu otoritesi ile engellenmeli, bu sayede yatırımların önü açılmalıdır.

Yaşanılan sorunlara ne gibi önlemler getirildi?

Yukarıda söz ettiğim gibi ithalat baskısı altında olan bazı tekstil ürünlerine getirilen ithalat vergileri artırıldı. Bunun dışında 2019 yılında yaşanan sorunlara aynı yıl içerisinde bir çözüm getirilmiş değil. Bizim beklentimiz 2020 yılı içerisinde sözünü ettiğimiz problemlerin ivedilikle çözülerek ihracatçımızın rahatlatılması.

Diğer yandan Bölgemizde bazı alanlara yatırım yapılarak birtakım revizyonlara gidildi. Bölgede 2019 yılında pamuk ipliği, polyester ve karışımlı iplikler için yeni tesisler kuruldu. Kurulan bu modern tesisler kaliteli iplik ve kumaş tedariki sağlayan altyapımızı güçlendirecektir. Diğer yandan Bölgemizde yapılan konfeksiyon yatırımları da var. Fabrikalarda baskı ve boya-terbiye departmanlarında revizyonlar görüyoruz. Önümüzdeki süreçte, yapılan bu yeni yatırımlarla üretim kapasitemizi arttıracağımızı ve böylelikle hedef pazarlarımızda daha fazla potansiyel müşteriye erişebileceğimizi düşünüyorum.

 

2018 ve 2019 yıllarını kıyasladığınızda ihracata ilişkin ne söyleyebilirsiniz?

Birliğimiz tekstil ihracatı 2019 yılında (ilk 11 ay değerlendirmesi) 2018 yılına göre %4 azalışla 1,590 Milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Ayrıca, 2019 yılı ilk 11 ayında Birliğimizden yapılan toplam ihracat ise 2,660 Milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir.

2019 yılı ilk 11 ayı Birliğimiz tekstil ihracatının Türkiye tekstil ihracatı içindeki payı %21,7 olmuş, Birliğin bölgemizden yapılan ihracat içindeki payı ise %33 olmuştur.

“Yüzde 10 ve üzerinde artış bekliyoruz”

2020 yılından beklentileriniz nelerdir?

Gaziantep ihracatında, önümüzdeki 10 yıl içinde şehrin potansiyeli itibari ile yüzde 10 ve üzerinde bir artış bekliyoruz. Fakat ihracatımızın artış hızını düşürebilecek iki önemli sorunumuz var. Bunlardan biri son yıllarda ihracatımızın ciddi düşüş gösterdiği ülke Irak. Irak’ın Türkiye’ye uyguladığı yüksek gümrük vergileri ve muhtelif ürünlerimize getirdiği ithalat yasakları bu ülkedeki pazarımızı daraltıyor. Bir diğeri ise ihracatçının yaşadığı finansmana erişim problemi. Özellikle KOBİ’lerimiz düşük faizli kredi bulmakta güçlük çekiyor. Tabii Eximbank finansman ihtiyacını belli bir ölçüde karşılasa da halen alınacak çok yol var.

En kötü senaryoda, tüm bu saydığımız problemler çözülmese bile önümüzdeki 10 yılda en az %6-7 oranında bir artış olur düşüncesindeyiz.

“Üretici ve İhracatçılarımız, Nitelikli İnsan Gücüne Yatırım Yapmalı”

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Son olarak tavsiye niteliğinde birkaç şey söylemek isterim. İhracatçılarımızın katma değerli üretim ve ihracatı öncelemesi gerekiyor. Yaratıcılık, inovasyon, Ar-Ge temel kavramlarımız olmalıdır. Maliyetin azaltılması yoluyla rekabet avantajı elde etmenin orta ve uzun vadede sürdürülebilir olmayacağı gayet açık. Yaratıcı tekstil endüstrisinde keşfedilmemiş alanları keşfetmeli, dünya pazarına hitap eden tasarımlarla öne çıkmalıyız. Üretici ve ihracatçılarımız, nitelikli insan gücüne yatırım yapmalı, üretim ve ihracat süreçlerini dijitalleştirerek katma değerli ürünlerimizi tüm dünyaya sunmalıdır.

“Kilit Nokta İhracatçımızı Teknolojik Anlamda Donatmaktır”

GAİB olarak her platformda vurguladığımız hususu yinelemek gerekirse,  ihracatımızı büyütmemizin kilit noktası; ihracatçımızı teknolojik anlamda eğitmek ve donatmaktır. Birliklerimiz yürüttüğü çeşitli eğitim faaliyetleri ve bilgilendirme toplantıları ile bölge ihracatçısını mikro ihracata teşvik etmekte, dijitalleşme anlamında bölgede donanımlı insan altyapısı oluşturmaya çalışmaktadır.

 

 

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.