Buğday Samanı Kıyafete Dönüşüyor

Sürdürülebilir elyaf teknolojileri geliştiren Spinnova ve enerji şirketi fortum, buğday samanı kullanılarak ürettiği ürünü tanıttı.

  23 Aralık 2019 09:43 Pazartesi
Buğday Samanı Kıyafete Dönüşüyor

Sürdürülebilir elyaf teknolojileri geliştiren Spinnova ve döngüsel ekonomi içinde yeni iş seçenekleri yaratan bir enerji şirketi olan Fortum, Kanada’nın Vancouver kentindeki Tekstil Borsası Sürdürülebilirlik Konferansı’nda, dünyanın ilk tarımsal atık kıyafetlerini sergiledi. Prototip malzeme, yaşam döngüsü analiziyle (LCA) doğrulanan ve hammadde çıkarma, işleme ve üretimden kaynaklanan çok düşük çevresel etkisi sayesinde eşsiz niteliktedir. Fortum Biyo-bazlı Çözümler Başkan Yardımcısı Heli Antila: “Sektörde çığır açan bu ürünü tanıtmanın heyecanını yaşıyoruz. Buğday samanı bugün çoğunlukla tarlalardan atılıyor ve hatta yakılıyor. Artık birçok tekstil uygulamasında kullanılabildiğinden küresel anlamda çok büyük imkânlar sağlıyor. Bu iş birliği, Fortum’un kaynak verimliliğini artıran ve daha temiz bir dünya amacıyla akıllı çözümler sunan yeni işletmeleri için seçenekler yaratma stratejisine yönelik somut bir adımdır. Bu yolculukta bize katılmak üzere daha fazla kilit sektör oyuncusu davet etmek istiyoruz” dedi.

Zararlı Kimyasal İçermiyor

Spinnova CEO’su Janne Poranen,“İş birliği ile elde ettiğimiz bu muazzam başarıdan hepimiz büyük gurur duyuyoruz. Bu, ilk denemeden başlayıp gerçek ve cazip kumaş malzemeleri ile sonuçlanan çok hızlı bir yolculuktu. Bu da gösteriyor ki buğday samanı bazlı elyaf, en sürdürülebilir türde teslime hazır bir ürün haline gelmeye doğru ilerliyor” ifadelerini kullandı. Taraflar, bu yılın başlarında farklı biyokütle testlerinden sonra ortaklıklarını duyurdular. Sergilenen buğday samanı ilk olarak Fortum iştiraki olan Chempolis Oy tarafından geliştirilen son derece sürdürülebilir kesitleme teknolojisiyle işlendi. Spinnova’nın geliştirdiği ve şu anda pilot uygulama aşamasında olan teknoloji, mikrofibrile edilen selülozu (MFC), çözünür ya da zararlı kimyasal işlemler olmaksızın mekanik olarak doğrudan elyafa dönüştürüyor. Sergilenen giysilerde kullanılan elyaflar, Spinnova’nın Finlandiya’daki pilot tesisinde üretildi. Bu da Spinnova teknolojisinin daha fazla teknoloji geliştirmeden çeşitli biyokütlelere uygulanabileceği anlamına geliyor.

Çevreye Duyarlı Üretim

Fortum ve Spinnova, Fortum’un zirai atıklar gibi kalıntı biyokütle kullanacak olan biyomeroksit tesislerinde sürdürülebilir elyaf üretimi yapmayı planlıyor. Biyokütleler, selülozik ürünlerin yanı sıra linyo-selülozik kökenli biyo-ürün materyali olarak işlenecek. Rafineriler, buğday samanının kaynak açısından oldukça verimli kullanılmasını sağlayacak ve diğer işleme teknolojilerine kıyasla önemli ölçüde daha düşük çevresel etkiye yol açacak teknolojiye dayalı olacak. Spinnova, selüloz bazlı tekstil elyafı üretiminde ekolojik atılım teknolojisi geliştiren ve sürdürülebilir elyaf üreten bir Finlandiya şirketidir. Spinnova’nın patentli teknolojisi, sıfır zararlı kimyasal madde ve sıfır atık ya da yan akım içermekle beraber, elyaf ve üretim yöntemini dünyadaki en sürdürülebilir yöntem haline getiriyor. Spinnova, hammadde konusundaki taahhütleri doğrultusunda, yalnızca FSC sertifikalı ahşap ya da atık yığınları kullanıyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.