Teknik Tekstiller Ege’de Konuşuldu

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin evsahipliği yaptığı 5. Uluslararası Teknik Tekstiller Kongresi’nde hem bu alanda Türkiye’nin potansiyeli, hem de teknik tekstil uygulama alanları tartışıldı.

  21 Mart 2013 03:18 Perşembe
Teknik Tekstiller Ege’de Konuşuldu

Türkiye’de teknik tekstiller alanında çalışan araştırmacılar ve firmaları desteklemek amacıyla düzenlenen 5. Uluslararası Teknik Tekstiller Kongresi İzmir Crowne Plaza’da gerçekleştirildi. 7-9 Kasım arasında organize edilen etkinliğe 300’e yakın katılımcı destek verdi.  Fonksiyonel Lifler, Nano Teknik Tekstiller, Tıbbi Tekstiller, Koruyucu Tekstiller, Savunma Amaçlı Tekstiller, Filtrasyon Tekstilleri, Kompozit Yapılar, Akıllı ve İnteraktif Tekstiller, Ambalaj Tekstilleri, Otomotiv Tekstilleri, Sportif Tekstiller, Tarımsal Alanda Kullanılan Tekstiller, İnşaat ve Yapılarda Kullanılan Tekstiller, Jeotekstiller, Teknik Tasarımlar Kongrenin ana konularını oluştururken, çok sayıda bilim adamı özel sunum yaptı. Kongre’de sunumların seçimi için oluşturulan bilimsel komitede, pek çok uluslararası üniversiteden akademisyen görev aldı.

Üstün teknik özellikleri ile ön plana çıkan, uzay, havacılık, silahlı kuvvetler, tıp gibi ileri teknoloji gerektiren alanlarda kullanılan teknik tekstiller, günlük yaşamda da hızla artan taleple karşı karşıya. Spor giysiler, döşemelik kumaşlar, bina ve bina donanımı gibi çok farklı alanlarda her geçen gün artan talepler firmalarında da üretim alanlarını bu noktada yoğunlaştırmalarını zorunlu kılıyor. Türkiye’nin özellikle son dönemde artmaya başlayan teknik tekstiller üretimi bu haliyle oldukça geri kalmış noktada bulunuyor. Üniversitelerin çalışmalarıyla desteklemeye çalıştığı alanda dünya ile rekabet etmek oldukça güç koşulları içeriyor. Dokuz Eylül Üniversitesi de gerçekleştirdiği kongre ile hem rekabet şansını yükseltme hem de firmaların bu alandaki çalışmalarını cesaretlendirmek adına bir adım attı. Bu yıl beşincisini düzenlenen kongre yurt içinden ve yurt dışından araştırmacılar ve firmaları bir araya getirerek, bu konuda üretimini sürdüren veya üretime başlamayı düşünen Türk tekstil sanayicilerine de yeni fırsatlar sağlamayı amaçlıyor.

 

Türkiye’de ilk kez 2002 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü tarafından Sabancı Kültür Merkezi’nde düzenlenen kongrenin beşincisi olan V. Uluslararası Teknik Tekstiller Kongresi’ne çok sayıda yabancı konuk katılım gösterdi. Kongreye Amerika, İngiltere, Fransa, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Belçika, Yunanistan gibi ülkelerden alanında uzman seçkin bilimadamları katıldı. Türkiye’den  ise akademisyenlerin yanı sıra çeşitli bölgelerin ihracatçı birlik başkanları, giyim sanayicileri dernekleri temsilcileri, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu gibi tekstil sektörünün önde gelen temsilcileri katılım gösterdi. Yapılan sözlü ve poster sunumları ile teknik tekstil alanındaki araştırmacıları ve sektör temsilcilerini buluşturan kongre, konuyla ilgili firmalara stant açma olanağı da sağlayarak sektörün tüm bileşenlerini bir araya getirmeyi başardı.

 

Kongrenin sponsorları arasında şu kurum ve kuruluşlar yer aldı, ATHİB, Akdoku Tekstil, Ataç Elektrik, Beakert Textiles N.V., BUTEKOM, Coats Türkiye İplik, Ege Giyim Sanayicileri Derneği, Ege İhracatçı Birlikleri, Ekoteks Laboratuvar, GAP Güneydoğu Tekstil, İSKO, İTHİB, ihkib, Kipaş Holding, Kıvanç Kimya, Kordsa Global, Liteks Plastik, Mogul Tekstil, Sanko, Sasa Polyester, Söktaş, Sun Holding, Tubitak, Uniteks, Yünsa. Etkinlik kapsamında katılımcılar sunumların yanı sıra İzmir’de tarihi ve turistik mekanları kapsayan sosyal programlara da katıldılar.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.