Monforts Teknik Tekstillerde Maliyet Düşürüyor

Otomotiv tekstillerinde kullanılan teknik tekstillerin ekonomik kaplamalarına dönük çözümlerini Türk sektörüne tanıtan Monforts,

  21 Mart 2013 02:17 Perşembe
Monforts Teknik Tekstillerde Maliyet Düşürüyor

Teknik tekstil terbiye sürecine dönük teknolojiler geliştiren Monforts, Bluecompetence girişimine büyük bir destek veriyor. Üreticilerin enerji verimliliğini arttıracak teknolojik çözümlere odaklanan Monforts, VDMA’nın İstanbul ve Gaziantep’teki konferanslarında “Otomotiv tekstillerinde ekonomik kaplama teknolojileri ve prepregler” başlığıyla bir sunum gerçekleştirdi. Monforts Yeni İş Geliştirme Müdürü (Monforts New Business Development Manager) Juergen Hanel tarafından yapılan sunumda, otomotiv sektörüne dönük teknik tekstillerin üretilmesinde Monforts makinalarının işlevselliği ele alındı. Hanel, tekstil kaplama ve emülsiyon polimerizasyonu araştırma ve geliştirmesinde uzun yıllara dayanan deneyimi ile tanınıyor.

1884 yılından bu yana tekstil makinaları üretiminde ve ihracatında sektörün en önemli firmalarından biri olan Monforts, tekstil terbiyesinde sayısız patent ve öncü çalışmaya imza attı. Kontinü boyama ve tekstil terbiyesinde küresel pazarda güçlü konumda bulunan firma, teknik tekstiller için de yoğun AR-GE çalışmalarıyla yeni teknolojiler geliştirdi. Juergen Hanel sunumunda genel olarak; enerji verimli uygulama sistemleri, kaplama, Eco Applicator, Isı Geri Kazanım, Eco Booster, Enerji Geri Kazınım ve Enerji Kulesi konularını ele aldı.

Otomobil içlerinde görünür olarak yüzde 19 oranında tekstillerin yer aldığını belirten Hanel, buna kompozit ürünlerin dahil olmadığının altını çizdi. Hanel, enerji verimliliği için uygulama sistemlerinde kaplama konusuna dikkati çekti. Kaplama için birçok makinanın (kaplama kafası- şablon kaplama) geliştirildiğini söyleyen Hanel; “Bir kaplama makinası ramın önüne monte edilebilir. Bunun maliyeti farklı üreticilerde 70 bin-180 bin Euro arasındadır. Kaplama makinalarının enerji tasarrufu çok yüksektir. Bu makinalara eklemelerle yeni ürünler geliştirilebiliyor” dedi. Hanel, sunumunda otomobil halı ve araç mobilyaları için çok fonksiyonlu bir kaplama makinasının işleyişini anlattı. Tekstil, fular (padder), pasta kaplama ve köpük kaplama konularındaki enerji tasarruflarını dile getiren Hanel, araç koltuğu gibi tekstillerde sadece buharlaşmanın olduğunu, fular da 555 kj, pasta kaplama da 55 kj ve köpük kaplamada 16kj enerjinin söz konusu olduğunu belirtti.

Kaplamada Eco Aplikatör Fark Yaratıyor

Monforts’un geliştirdiği Matex Eco Aplikatörü anlatan Juergen Hanel, bunun kurutma işleminde iç nem içeriğini önemli ölçüde azaltan bir birim olduğunu söyledi. Hanel; “Enerji maliyetini azaltmak ve su bazlı likör uygulamalarının alanını genişletmek için Eco Aplikatör kullanılıyor. Apre kimyasal tüketiminde azaltma bu gelişmenin hedefi değildi, ancak, özel çalışmaların olumlu bir yan etkisi olarak ortaya çıktı” diye konuştu. Eko Aplikatörün iç düzeni ve çalışma prensibi hakkında bilgi veren Hanel, bu sistemin 70 yıllık emdirme sistemine alternatif olarak geliştirildiğini belirtti.

Hanel, Eco Appilatör’ün teknik özelliklerini ise şöyle özetledi; “Emdirme sisteminde pamuğun işlenmesi sırasında yüzde 65 civarında bir kimyasal kullanımı söz konusu iken, Eco Applicator sisteminde sadece ihtiyaç duyulduğu kadar kimyasal kullanıma sunuluyor. Emdirme sisteminde yüksek banyo hacmi nedeniyle kumaşa daha fazla kimyasal kullanılmak zorunda kalınıyor. Yeni sistemde ise kimyasal miktarı bir reçeteye bağlı olunarak hassas biçimde kontrol edilebiliyor. Böylece yüzde 20-30 daha az kimyasal kullanımı sağlayan sistem, aynı zamanda ortalama yüzde 40-45 oranında enerji tasarrufu sağlıyor. Bu sistemde kimyasal sıvı kumaşa 3 farklı şekilde uygulanabiliyor; kumaşın bir yüzüne, kumaşın iyi yüzüne birden, kumaşın her iki yüzüne iki farklı kimyasal. Sistem Trough (Düz) ve silindir tekniklerini kullanarak yeni bir silindir ile kumaşa temas sağlayan flotte/kaplama miktarının sadece gerektiği kadarını uyguluyor.”

Eco Booster ile Enerji Verimliliği Artıyor

Yeni ısı geri dönümüşüm modülü Eco Booster HRC hakkında da bilgi veren Juergen Hanel, bu sistemin tam otomatik bir sistem tasarlandığına dikkati çekti. Delikli bir tasarıma sahip olan bu yeni sistemin, makine çalışması sırasında makinayi otomatik olarak temizlediğini ve böylece sürekli, kesintisiz bir çalışmayı mümkün hale getirdiğini ifade etti. Hanel; “Temizleme filtreleri sayesinde, daha az malzemi sarfiyatı yaparak, sabit bir çalışma performansı gösteren ve daha az arızalanan sistem, Montex 8000 ramın tavanına entegre ediliyor. Sistem ekstra havalandırma düzenine gereksinim duymuyor” diye konuştu. Sistemin bir yılda kendisini amorti ettiğini belirten Hanel, sistemin kendini 20 dakikada temizlediğini de vurguladı.

Montex 6500 rama entegre edilmiş olan ısı geri kazanım sistemine de değinen Hanel, ısı geri kazanım sistemlerinin Monforts makinalarında standart bir özellik hale geldiğini dile getirdi. Enerji Kulesi 7000’i de (Energy Tower) anlatan Hanel, çok yönlü ve esnek bir dizayna sahip olan bu kulenin ısı geri kazanım  ilkesi çerçevesinde kullanıldığını söyledi. Bu modülün, kurutma işleminde açığa çıkan ısıyı dönüştürücüleri aracılığıyla ön ısıtma ile 90 dereceden 150 dereceye yükselterek sisteme geri kazandırdığını belirten Hanel, böylece yüksek kurutucu ısıya daha çabuk ulaşılarak enerji maliyetinin azaldığını aktardı.  Hanel, Enerji Kulesi 7000’in  Montex ve Thermex süreçlerine uygun olduğunu, ancak VTG ve Thermex süreçlerine uygun olmadığını sözlerine ekledi.

Juergen Hanel konuşmasını şöyle bitirdi; “Sonuç olarak hem teknik açıdan hem de ekonomik açıdan en iyi teknolojiyi seçin. Köpük kaplama için Eko Aplikatörü kullanarak hedeflerinize ulaşabilirsiniz. Enerji geri kazanım sistemleri yeni bir makine ihtiyacı duyar. Eski hatların güçlendirilmesi için enerji tasarrufunu hesaplayın.”

 

 

 

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.