Makine Kiralamayla 12.5 Milyon Dolar Tasarruf

Türkiye ekonomisindeki küçülmeyle, sanayide kiralamaya ağırlık verilmesi gündeme geldi. TOBB bünyesinde kurulan Kiralama Komitesi’yle şirketlere 12.5 milyon dolarlık tasarruf sağlandı.

  31 Aralık 2019 09:30 Salı
Makine Kiralamayla 12.5 Milyon Dolar Tasarruf

Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1,5 küçülürken, büyümeye ivme kazandırmak amacıyla sanayide kiralamaya ağırlık verilmesi gündeme geldi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde Kiralama Komitesi kuruldu. Takım tezgahları sektöründe makine kiralama hizmeti veren tek firma olan Tezmaksan, şirketleri yüksek yatırım maliyetlerinden kurtaran finansal enstrümanların son derece önemli olduğunu bildirdi.

Yüksek Maliyetten Kurtarıyor

Tezmaksan Makine Genel Müdür’ü Hakan Aydoğdu, firma olarak araç kiralama modeline benzer bir şekilde operasyonel makine kiralama modeli geliştirdiklerini ve şirketleri yüksek yatırım maliyetlerinden kurtaran sistemde makine arıza ve bakımını da ücretsiz üstlendiklerini aktardı. Bu yeni sistem ile kira bedellerinin vergiden düşürülebildiğini söyleyen Aydoğdu, 3 yıldır uyguladıkları sistem ile 10 milyon dolarlık portföy oluşturduklarını kaydetti. Şirketlerin bu model ile 10,5 milyon dolar yatırımdan tasarruf sağladıklarını, yanı sıra 2 milyon dolar da vergi tasarrufu elde ettiklerini belirtti.

Yasal Mevzuat Şart

Kiralama modelinin bir finansal enstrüman olarak daha yaygın kullanılması için teşvik kapsamına alınmasının gerektiğini belirten Aydoğdu, makina yatırımlarında belirli teşvikler bulunduğunu, en yaygının ise “Yatırım Teşvik Belgesi” olduğunun altını çizdi.  Aydoğdu, bazı markaların yatırımlardan yararlanabildiğini ancak makineye aktaracak sermayesinin olmadığını söyledi. Makina kiralamanın da teşvik kapsamına girmesiyle bu problemin çözüleceğine inandıklarını belirten Aydoğdu, “Ancak şu anda yasal mevzuat buna müsaade etmiyor. Yatırım teşviki olan firmalar, sermaye sorununu aşıp daha çok yatırım yapmak istediklerinde teşviklerini kullanamıyorlar. Edinilmiş haklarını kaybediyorlar. Ya peşin ödemek zorunda kalıyor ya da leasing alternatifini kullanmak zorunda kalıyorlar. Halbuki ‘makina kiralama’ işlemlerinde de bu istisna uygulanabilse yatırımların artacağına inanıyoruz. Özellikle ihracata yönelik üretim yapan işletmeler hem giderlerini düşürmek hem de teknolojilerini daha sık yenileyebilmek adına makina kiralamaya yöneliyor. Kiralama yöntemiyle işletmeler ihtiyacı olan yatırımı çok daha uygun imkanlarla gerçekleştirerek, herhangi bir nakit çıkışı olmadan teknolojisini yenileyebiliyor” ifadelerini kullandı.

 

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.