Groz-Beckert’den Teknik Tekstil Projelerine Destek

Teknik tekstillerin yıllık yüzde 5-10 arasında büyüdüğünü belirten Groz Beckert TEZ Başkanı Dr. Stefan Zamel

  21 Mart 2013 01:42 Perşembe
Groz-Beckert’den Teknik Tekstil Projelerine Destek

İstanbul ve Gaziantep’teki VDMA konferanslarında sunum gerçekleştiren Groz-Beckert teknik tekstillerdeki büyüme fırsatlarını ele aldı. Endüstriyel makine iğneleri, hassas parçalar ve aletler, çeşitli tekstil üretim ve bağlantı işlemleri için sistem ve hizmetleri dünya çapında tedarik eden firma, teknik tekstillere yönelik birçok ürüne sahip bulunuyor. Firma adına “Teknik tekstiller ile büyüme fırsatları” başlığı ile sunum veren Groz-Beckert Teknoloji ve Geliştirme Merkezi (Technology and Development Center-TEZ) Başkanı Dr. Stefan Zamel, teknik tekstil ürünlerinin, ekonominin büyüme motorlarından olduğunu ve gelecekteki tekstil gelişiminin büyük fırsatlarından birisi olduğunun altını çizdi. Teknik tekstil sektöründe yıllık yüzde 5 ila 10’luk büyüme oranının hesaplandığını dile getiren Zamel, teknik tekstillerin sadece bir niş pazar olmayacağını, mega trendlerden ortaya çıkan ihtiyaç ve gereksinimleri karşıladığını kaydetti.

Teknik tekstillerin birçok alanda kullandığına değinen Zamel, örnek olarak kirli suyun içilebilir hale getirilmesine yardımcı olan dokunmuş veya nonwoven kumaş olarak filtreleri belirtti. Zamel sözlerini şöyle sürdürdü; “Bir başka uygulama alanı altyapıdır. Artan dünya nüfusu ve küreselleşme aynı zamanda etkin ve sağlam bir altyapı gereksinimini arttırıyor. Örneğin çözgülü örme kumaş, nonwoven veya dokunmuş kumaş şeklindeki geotekstiller, yol yapımını daha verimli ve altyapıyı da daha dayanıklı ve uzun ömürlü kılabilir. Dünya nüfusunun artan hareketliliği ve güvenli ulaşım araçlarına olan talep, bu alana dönük teknik tekstilleri zorunlu kılıyor.  Örneğin dokuma emniyet kemerleri veya hava yastıkları şeklindeki teknik tekstiller araçları daha güvenli bir hale getiriyor ve gerektiğinde hayat bile kurtarabiliyor. Dünyada yaşam süresinin uzaması ile birlikte tıbbi teknolojiler ve hijyen için teknik tekstiller büyüyen bir pazar olarak öne çıkıyor. Nonwoven şeklindeki tıbbi tekstiller hijyen ve sıhhat sağlarken, yapay, örme kan damarları gibi yüksek teknolojik ürünler hayat kalitesini yükseltmede ve hayat kurtarmada etkili olabilir.”

Türkiye’nin teknik tekstillerde büyüme göstermek için uygun koşullara sahip olduğunu söyleyen Zamel, bu şartları şöyle sıraladı; uzun yıllara dayanan tekstil geleneği ve tecrübesi, tekstildeki değer artışı zincirinin büyük bir kısmına sahip oluşu, tekstil teknolojisi alanında uzman personele sahip, iyi kalitede üretim, esnek üretim ve fikirlerin hızla uygulanması, iyi bir lojistik altyapı. Zamel, teknik tekstillerin ileri teknolojik ürünler olduğu için büyük ölçüde AR-GE ihtiyacı duyduğu ,bu nedenle göç riskinin konfeksiyon sektöründen daha düşük olduğunu söyledi.

Alman Teknik Tekstil Sektörü Büyüyor

Alman tekstil sanayisinin 1979’lerde hazırgiyim sektörünün göçünden sonra teknik tekstillere yoğunlaştığını belirten Stefan Zamel, günümüzde Almanya’daki teknik tekstil Pazar yapının yüzde 50’leri çoktan aştığını vurguladı. İki Almanya’nın birleşmesinden bu yana ilk defa 2010 yılında tekstil ve konfeksiyon sektöründe üretim artışının yakalandığını dile getiren Zamel, teknik tekstillerin ise küresel krizin olduğu 2009 yılı dışında sürekli artış kaydettiğini ifade etti. Zamel, Almanya’da teknik tekstillerin gelişimini şöyle açıkladı; “Disiplinlerarası bir teknoloji olan teknik tekstiller, ürün özelliklerinin optimize edilmesini sağlamaktadır. Almanya teknik tekstil üretiminde rekabetçi konumdadır, çünkü; birçok alıcı yerel üretim yapıyor, Alman sanayisi çeşitli sektörleri çok iyi şekilde kompleks disiplinler arası teknoloji için entegre edebilir durumdadır, böylece örneğin araştırma enstitüleri, kullanıcılar, tekstil üreticileri, makine üreticileri ve araç tedarikçileri entegre edilebilmektedir. Bu sektörler arası üretim birliği de stratejik bir konum avantajı sunuyor. Türkiye de, örneğin Alman şirketleri ile ortak geliştirme projeleri aracılığıyla bu avantajdan faydalanabilir.”

Groz-Beckert’in, teknik tekstiller sektörünün kalkındırılması için hizmete hazır bir proje ortağı olduğunun altını çizen Zamel, bu bağlamda firmalara üretim için gerekli araçlar, teknoloji ve geliştirme merkezinde ortak geliştirme projeleri ve bilgi akışı konularında çözüm teklifleri sunduklarını belirtti. Zamel, Groz Beckert’in ürün segmentinin moda, spor, eğlence, ev tekstili, yer döşemeleri, mimari, otomobil, uzay ve havacılık, tıp ve daha birçok alandaki tekstillerin üretim süreçlerini desteklediğini ifade etti. Endüstriyel makine iğneleri, hassas parçalar ve aletler, çeşitli tekstil üretim ve bağlantı işlemleri için sistem ve hizmetler kapsamında yaklaşık 70 bini aşkın farklı tiple ürünü portföylerine bulundurduklarını açıklayan Zamel, Groz Beckret’in 2010 yılından bu yana Teknoloji ve Geliştirme Merkezi (TEZ) sayesinde müşterileri ve ortakları ile birlikte tekstilin geleceğini belirlemeye yönelik yeni bir platforma sahip olduğunu hatırlattı.

Zamel sözlerini şöyle bitirdi; “TEZ’de; başta teknik tekstille ilişkili yeni tekstil uygulamaları yürütülüyor. Aynı zamanda tekstil sanayisi için araç ve  gereçlerin üretimi ve satışı gerçekleştiriliyor. TEZ burada müşterilerine sayısız seçenekte proje uygulamaları sunuyor. Bilgi transferi ve eğitimi konusunda Groz Beckert akademisinde uygulamalı eğitim kursları veriliyor. Know-how aracılığı ile ortak kalkınma projelerine büyük önem veriyoruz. Örnek projelerden bazıları şunlardır; nonwoven kumşaların imalatında malzeme tasarrufu amacıyla iğne ve elyaf etkileşiminin incelenmesi, otomotiv sanayisinin yüksek standartlarına cevap verebilmek için, ortaklaşa özel uygulamalara yönelik bir dikiş makinesi iğnesinin geliştirilmesi, üniversite, belediye ve inşaat şirketleri ile işbirliği içerisinde, dünyanın en uzun tekstil köprü projesinin geliştirilmesi ve inşaatına katılım.”


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.
hiç ütü bozmayan diz yapmayan kumalar istiyoruz böyle kumaş hazırlarsanız seviniriz
misafir 10 Şubat 2014 19:06 Pazartesi
   
Yorum Sayısı (1)