Ege Bölgesi’nde Teknik Tekstil İhracatı 100 Milyon Dolara Ulaştı

Yıllık 100 milyon dolarlık ihracat potansiyeline ulaşan Egeli Teknik tekstil ihracatçısı 11 firma, teknik tekstil pazarından daha fazla pay almak için Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi’yle güç birliği yaptı.

  13 Aralık 2019 11:25 Cuma
Ege Bölgesi’nde Teknik Tekstil İhracatı 100 Milyon Dolara Ulaştı

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği ve Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği üyesi 11 firma, Ticaret Bakanlığı’nın desteklediği “Teknik Tekstil Sektöründe İhracat Potansiyelinin Artırılması” isimli Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (URGE)  Projesi’nde bir araya geldi.

ilk 11 URGE Projesiyle Sahada

Amaçlarının katma değerli ürün üretiminin arttırılması ve Ege Bölgesi’ndeki teknik tekstil ürünleri ihracat potansiyellinin ortaya çıkarılması olduğunu dile getiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi, URGE Projesi ile Ege Bölgesi’nde güzel bir sinerjinin oluşmasını hedeflediklerini kaydetti.

Teknik tekstil üretimi yapan firmaların ürün çeşitliliklerini arttırmalarını amaçladıklarını anlatan Eskinazi, “Teknik tekstilde deneyim sahibi firmalarımızın ürün çeşitliliği zenginleşince ihraç pazarlarında genişlemeler olacak bu da ihracat rakamlarımıza olumlu etki edecek. Teknik tekstil üretimi olmayan firmalarımızın ise; konvansiyonel üretimden teknik tekstil üretimine geçmelerini sağlamak istiyoruz. URGE Projemizin kazanımlarından bir diğeri ise; Projede yer alacak firmalar arasında bir deneyim paylaşım havuzu oluşacak. Her firmamız kazançlı çıkacak” şeklinde konuştu.

İhracat Bir Yılda Yüzde 17 Arttı

Türkiye’nin teknik tekstil ihracatı 2017 yılında 1 milyar 550 milyon dolar iken, 2018 yılında yüzde 13’lük artışla 1 milyar 175 milyon dolara yükseldi. Ege Bölgesi’nden yapılan teknik tekstil ihracatı ise; 2017 yılında 85 milyon dolar olarak kayıtlara alınmışken, 2018 yılı sonunda yüzde 17’lik sıçrama ile 100 milyon dolara ulaştı.

Üreticiler Pamukta Yüksek Verim Bekliyor

Türkiye'de pamuğun yaklaşık yüzde 20'sinin yetiştiği Ege ovalarında bu yıl dekarda ortalama 495 kilogram verim bekleniyor.  İzmir Ticaret Borsası'nın (İTB) pamukta rekolte tahminine göre, dekar başına 495 kilogramla Ege Bölgesi'nde pamukta son 17 yılın en verimli dönemi olması bekleniyor. İTB’nin yayınladığı rapora göre, Ege'de bundan önce en verimli sezon 2016-2017'de dekar başına 466 kilogramla gerçekleşti. Geçen sezon ise dekar başına 412 kilogram verim alındı. Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı (UPK) Bertan Balçık, 2019'da pamuk ekim alanının geçen sezona göre bir miktar arttığını söyledi. Balçık, "Bu sezon Türkiye genelinde verim tahminimiz lif pamuk olarak 900 bin ton civarı. Kasım ayının ortalarında net rakamlara ulaşacağız" dedi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.