Dornier Tekstilleri Modadan Tekniğe Taşıyor

Alman makinacılar arasında önemli bir yere sahip olan Lindauer Dornier, Türk üreticilerin klasik tekstillerden teknik tekstillere geçişi için cesaret verici teknolojiler sunuyor.

  21 Mart 2013 01:56 Perşembe
Dornier Tekstilleri Modadan Tekniğe Taşıyor

Türk dokumacıların tercih ettiği önemli markaların başında gelen Lindauer Dornier, VDMA’nın İstanbul ve Gaziantep’te düzenlediği konferanslara katılarak güçlü bir sunuş gerçekleştirdi. Etkinlikte “Dornier dokuma makinaları ile modadan teknik kumaşlara” başlığını taşıyan sunuşu Dornier Makine Ltd Şti Genel Müdürü Yaman Turgal yaptı. Konuşması büyük bir ilgi çeken Turgal, hem Türkiye’nin küresel pazardaki geleneksel ve teknik tekstiller alanındaki gelişmesine işaret etti, hem de Dornier’in dokuma makinaları alanında getirdiği yenilikleri ele aldı.  Teknik kumaşlarla yeni fırsatlar yakalanabileceğini belirten Turgal, bu alanda değişime cesaret gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Türk tekstil endüstrisinin yıllar içinde giyim ve ev tekstili kumaşları alanında uluslararası lider konumuna yükseldiğini belirten Yaman Turgal, sözlerini şöyle sürdürdü; “Türkiye, dünyanın altıncı büyük pamuk üreticisi, üçüncü büyük döşemelik kumaş üreticisi, dünyanın yedinci büyük tekstil ihracatçısı, en büyük denim üreticisidir ve tekstil ile giyim endüstrisi % 20'nin üzerindeki payıyla Türk ihracatının en önemli bileşenini oluşturmaktadır.” Sektörün geleceğe dönük riskleri ve olanakları iyi incelemesi gerektiğini dile getiren Turgal, ihracatta Avrupa ve ABD’ye bağımlılığın fazla olduğunu, fakat bu bölgede azalan nüfus nedeniyle satış hacminin küçüldüğünü belirtti. Turgal; “Buna karşın Uzakdoğu’nun rekabet gücü daha uygun maliyetler nedeniyle güçleniyor ve böylelikle fiyat baskısı artıyor. Bu nedenle değer yaratma fonksiyonu azalıyor. Gelişen ülkelerin ekonomik olarak güçlendiğini görüyoruz. Ancak bu aynı zamanda yeni pazarların oluşması anlamına da geliyor. Otomobil üretimi, savunma sanayi ve alternatif enerji üretimi Türkiye'de gelecekte ciddi bir gelişim faktörü olacaktır ve bu da daha da iyi değer yaratan yeni tekstil ürünleriyle yeni şanslar sunacaktır” dedi.

2050 yılında Çin’in en büyük ekonomik güç olarak ABD’nin yerini alacağını savunan Turgal, Çin’i Hindistan’ın takip edeceğini, Türkiye’nin ise 12. sırada yer alacağını söyledi. Türkiye’nin kişi başına düşen milli gelir çerçevesinde büyük bir sıçrama yaşayacağını öngören Turgal, bu süreçte adaptasyonun önemli olduğunun altını çizdi. Turgal, daha değerli ürünlere dönüşümün, kendine ait isim ve markalarla yeni pazarlara açılmanın ve yüksek teknolojik ürünlere daha çok yer vermenin önemine değindi. Bu dönüşüme örnek olarak otomotiv endüstrini gösteren Turgal, günümüzde 25kgl olan araç başına düşen teknik tekstil kullanım oranının 2015’te 35 kg’ya çıkacağını söyledi. Turgal sözlerini şöyle sürdürdü; “Günümüzde Türk tekstil endüstrisinin görünümü işe şöyledir; “Yaklaşık % 51'i dokuma ve örme eşyalar,  % 35'i bayan ve erkek üst giyim, gömleklik kumaş ve iç çamaşırı için kullanılan dokunmuş kumaşlar ve % 14'ü nevresim takımları, perdeler, mobilya kumaşları ve örtülerle birlikte döşemelik kumaşlar.”

Mevcut Hatlarda Teknik Tekstiller Üretilebilir!

Türkiye’nin teknik tekstiller ürünlerine geçiş için ön koşul olan doğal ve suni iplik üretiminde kullanılan değer yaratma zincirine sahip olduğunu ifade eden Yalman Turgal, mevcut üretim teknikleriyle uyum sağlayarak birçok teknik tekstilin üretilebileceğini kaydetti. Değişiklik yapmaya cesaret etmenin gerektiğini vurgulayan Turgal; “Bu, tasarımın yerini işlevselliğin alması,  ayrıca yeni malzemeler ve taleplerle karşılaşacağınız anlamına geliyor. Kumaş hesaplarına yönelik yazılımların satın alınması önemlidir. Her zaman tüm süreç zincirine odaklanmanız ve ürünlerin araştırma ve geliştirme çalışmalarına yatırım yapmanız gerekir. Örneğin AR-GE için cironun % 6-8'i ayrılmalı” şeklinde konuştu.

Teknik tekstillerin günümüzde birçok sanayi alanında kullanıldığına dikkati çeken Turgal, sunumunda koruyucu giysiler (protech), bina tekstilleri(buildtech), jeotekstiller (geotech) ve ev tekstilleri (hometech) konularını ele aldı. Turgal, Aramid elyaf üretimi için Dornier Sistemi Ailesi içinde rapierli dokuma makinasının ilk kez 1982 yılında, her türlü iplik numarası ve örgü tasarımı için kullanılmaya başlandığını hatırlattı. Turgal daha sonra, hava jetli ve rapierli dokuma makinalarının teknik özellikleri ve teknik tekstil üretimleri konusunda detaylı bilgiler verdi.

Sunumunda örnek verdiği teknik tekstil ürünlerinin, ikinci ürün hattı olarak geliştirilebileceğini yineleyen Yalman Turgal, bunların yanı sıra tamamen yeni ürün hatlarının da kurulmasının mümkün olduğunu belirtti. Otomotiv endüstrisi, savunma sanayi ve inşaat endüstrisinin yanı sıra, çiftçilik ve yol-ray inşaatlarına yönelik büyük jeotekstil ürünlerinin ele alınması gerektiğini ifade eden Turgal, sözlerini şöyle bitirdi; “Başarının sırrı daha iyi değer yaratmada, daha az fiyat baskısında,  yıllık yüzde 4 - 6'lık büyüme oranlarında,  geleceğe yönelik ürün hedefi belirlemede ve gelişmekte olan pazarlarda yer almadadır.”

Yakın Plan: Lindauer Dornier

1950 yılından bu yana Lindauer Dornier GmbH dokuma makinaları üretiminde öncü firmalardan biri. Firmanın üretim yelpazesinde bulunan rapierli ve hava jetli dokuma makinaları ile tüm teknik tekstiller, ev tekstil ve giyim kumaşlarının üretimi gerçekleştirilebiliyor. Akıllı pozitif atkı transfer sistemi, kumaş ortasında kılavuzla gerçekleşen atkı transferi, Dornier dokuma makinasının neredeyse her çeşit ipliğin sorunsuz, düğümsüz ve bükümsüz olarak dokunmasına izin veriyor.

Karbon ve teknik tekstiller için aramid, kalın ince fantezi iplikler gibi dokuması zor olan iplikler güvenli ve en üst kalitede Dornier rapierli ve hava jetli dokuma makinaları ile kolayca yüksek sıklık veya file dokuma yapılabiliyor. Ayrıca monofilamentler, cam ve aramid gibi fitil veya bükümlü iplikleri, tüm doğal ve sentetik iplikleri Dornier dokuma makinalarında optimum kalitede üretilebiliyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.