Türk Nonwoven Sempozyumuna İlgi Büyüktü

Avrupalı üreticilerin üst kuruluşu Edana tarafından organize edilen Türk Nonwoven Sempozyumu başarı ile gerçekleşti

  07 Aralık 2015 09:11 Pazartesi
Türk Nonwoven Sempozyumuna İlgi Büyüktü

Nonwoven sektörünün önde gelen uluslararası kuruluşu olan EDANA 10 ve 11 Kasım 2015’te İstanbul’da düzenlediği Türk Nonwoven Sempozyumu sektör profesyonellerinin yoğun katılımı ile gerçekleşti. Tekstil Dünyası Yayın Grubu’nunda medya sponsoru olduğu etkinlikte, sektördeki son yenilikler tartışılarak, Avrupa’da faaliyet gösteren şirketlere Türkiye’deki ticaret ortamı hakkında bilgiler verildi.

Türk Nonwoven Sektörü

Alanında uzman konukların yer aldığı sempozyumun ilk gününde Hassan Group Genel Müdürü Ali Şişman’ın moderatörlüğünde ve Adana Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekteri Bora Kocaman, İTKİB Genel Sekteri Bekir Aslaner, Edana Dış İlişkiler ve Pazar Analizleri Direktörü Jaques Prigneaux, Türkiye’nin ekonomik, demografik, politik ve sosyal dinamiklerini değerlendirdi.

Hammadde

Nonwoven sektöründeki hammadde konusunun ele alındığı ve General Nonwovens’ın Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Mazicioğlu’nun yönetimindeki oturumda, Tecnon Orbichem’in İş Geliştirme Müdürü Darrel Collier petrol fiyatlarının hammaddeler üzerine yaptığı etkileri anlattı. Konuşmasında polimer ve monomer arasındaki makasın açıldığına değinen Collier, gelecekte elyafların sanılanın aksine fiyatlarının artmayacağını aksine azalacağını söyledi. İngiliz Technical Absorbents’in Üretim Prosesleri Geliştirme Sorumlusu James Docherty ise soğurucu elyafların öneminin hızla arttığını ifade ederek, yakın gelecekte nonwoven üretiminde kullanılan hammaddelerin çeşitleneceğini belirtti. Avusturya Starlinger Geridönüşüm Teknolojileri Genel Müdürü Elfriede Hell ise konuşmasında geri dönüşümün önemini aktardı.

Hijyen Sektöründe Nonwovenlar

Gelişen hijyen sektöründe nonwovenların öneminin ele alındığı Unicharm Gulf Hygienic Industries’ın CEO’su Mahdy S. Katbe’nin moderatörlüğünde yapılan oturumda Henkel’den Miray Solmaz ve Michael Verstraeten Türkiye ve Afrika’da gelişen nonwoven pazarı hakkında konuştu. Hayat Kimya’nın Ar-Ge Müdürü Arzu Karatekin ise hijyen sektörünün dünyada hızla büyüdüğünü işaret ettiği konuşmasında, yepyeni fırsatların üreticileri beklediğini söyleterek, Türk üreticilerin bu konuda önemli adımlar attığını ifade etti. Hy-Tec Hijyen Teknolojileri’nden Edgar Herrman, Türk üreticilerin nonwoven sektöründe önemli bir rol oynadığını ifade ederek, Çin’de yaşanan sıkıntılar ve coğrafi üstünlüğü ile kısa zamanda dünyanın en büyük üretim üssü haline geleceğini söyledi.

Hijyen Sektöründe Trendler

İlk günün son oturumunda Gülsan’ın Genel Müdürü Mehmet Kuyucu’nun yönetiminde düzenlenen oturumda, H.Fuller Satış Müdürü Selda Akbaşlı, hijyen sektöründe yükselen trendleri aktararak, sektörün mutlak suretle değişen ve gelişen trendlere hakim olması gerekliğinden bahsetti. Özellikle çocuk bezi endüstrisinde bu durumun çok önemli olduğunun altını çizen Akbaşlı, bu açıdan sektörün kendisini yenilemekte bazı sıkıntılar yaşadığını ifade etti. Belçikalı Centexbel’in Hijyen ve Medikal Danışmanı Mark Cross, Avrupa ve ABD’nin belirlediği standartları hakkında yaptığı konuşmada son dönemde bakteri oluşumunu engelleyen ürünlerin ön palana çıktığını belirtti. Erciyes Üniversitesi’nden İlhan Özen ise nonwovenlara kazandırılan termofiziksel özelliklerin sonuçlarını dinleyicilere aktardı.

Islak Mendil

Türk Nonwoven Sempozyumu’nun ikinci günündeki Kansan Satış ve İş Geliştirme Direktörü E. Anıl Kırhallı’nın yönettiği ilk oturumda ıslak mendil sektörü ele alındı. Marmara Üniversitesi Eczaclık Fakültesi’nden Ataman Özbay yaptığı konuşmada ıslak mendillerin nasıl ortaya çıktığını ve neden sürekli olarak büyüdüğünü dinleyicilere aktardı. Yeni nesil ıslak mendillere de değinen Özbay, bu alandaki tecrübelerini anlattı. Kimberley Clark tarafından soğuk kremayı silmek için icat edilen ıslak mendillerin günümüzde nonwoven piyasasına yön verdiğini ifade eden Özbay, kullanım kolaylığı ve amaçlarının fazla olması sebebiyle herkes tarafından geniş kullanım alanına sahip olan ıslak mendillerin sağladığı ferahlık ve hijyen ile ulusal ve uluslararası çok geniş lokasyonlarda kullanıldığını ifade ederek, üretim olarak Türkiye bu sıralamada en üst sıralarda yer aldığını söyledi.

Lenzing Hijyen İş Geliştirme Müdürü Hale Bahar Öztürk ise ıslak mendil üretiminde kullanılan elyaflar hakkında bilgi verdi. Schülke & Mayr’dan Bernard Heiken, ıslak mendillerdeki üretim proseslerini dinleyicilere aktararak, anti-mikrobiyal özelliğe sahip ürünlerin test aşamaları hakkında bilgiler verdi.

Dayanıklı Tüketim Ürünlerinde Kullanılan Nonwovenlar

BASF Satış Müdürü Bernard Meyer-Roscher’in yönettiği ikinci oturumda ise dayanıklı tüketim ürünlerinde kullanılan nonwovenlar konusu masaya yatırıldı. Zydex Industries Yönetim Kurulu Başkanı Jayaraman Sridhar yaptığı sunumda özellikle otomotiv endüstrisinde kullanılan nonwovenlara ihtiyacın arttığını belirttiği konuşmasında otomotiv sektöründe oluşan teknik gereklilikler ve hedef müşteri profili ve beklentisi göz önünde bulundurulduğu zaman nonwovenların öne çıktığını belirtti. B ve C segmenti araçlarda tavan kaplaması ve koltuk görünmeyen alanlarında kullanılan nonwoven ürünlerin artık motorda dahil olmak üzere bir çok noktada kullanılmaya başladığını söyleyen Sridhar, bu konuda yatırım yapan üreticilerin karlı çıkacağını söyledi. Hassan Group’tan Serden Müjdeci de yaptığı konuşmada ısıl biçimlendirme ile üretilen halı ve döşeme parçaları hakkında bilgiler aktardı.

General Nonwoven İş Geliştirme Direktörü Alican Yılankıran yaptığı sunumda, nonwovenların filtrasyon alanındaki kullanımı hakkında konuştu. Özellikle ekru ve su iğnelemeli nonwoven elyafların filtrasyon alanında sıklıkla tercih edilmeye başladığını aktaran Yılankıran, meltblown nonwovenlar geniş yüzey alanı, gözeneklilik, yumuşaklık ve mikro yapılarından kaynaklanan absorbanlık gibi özellikleri nedeniyle benzersiz malzemeler olduğunu belirterek, hava filtrasyonu alanında kullanılmak üzere polipropilen meltblown nonwovenlar üretildiğine değindi. Bu malzemelerin fiziksel özellikleri ölçülerek, çeşitli üretim parametrelerinin PP meltblown nonwovenların fiziksek özellikleri üzerine etkileri incelenmiş ve bu malzemelerin hava filtrasyonunda kullanılabilmesi konusunda da konuşan Yılankıran, nonwoven filtrelerin teknik tekstillerin tıbbi tekstiller, koruyucu tekstiller, paketleme tekstilleri ve ev tekstilleri gibi birçok alanında kullanılabildiğini belirtti.

Nonwoven Üretiminde Kullanılan Makinelerdeki Son Yenilikler

Andirtz Küsters’in Bölge Satış Müdürü Bernd Can’ın yönettiği son oturumda nonwoven üretiminde kullanılan makinelerdeki son yenilikler ve gelişimler konuşuldu. ISRA Vision Genel Müdür Yardımcısı Serkan Çakır, son jenerasyon optik tarayıcıların nonwovenların üretim kalitesine yaptığı iyileştirmeler konusunda konuştu. Artık tüketicilerin de üretim prosesleri hakkında bilgi sahibi olduğunu söyleyen Çakır, bu yüzden çevreye duyarlı üretime yoğunlaştıklarını ifade etti.

Weko Weitmann&Konrad Ortadoğu ve Kuzey Avrupa Satış Müdürü Robert Mascherpa ise sürdürülebilirliğin çok önem kazandığını belirterek, Weko olarak geliştirdikleri ve ITMA’da tanıtacakları ‘Yeşil İplik’in sürdürülebilir ve spray terbiye sistemi ile sıvı tekstil ağına rotor diskler tarafından temas etmeden püskürtüldüğünü söyledi. Üretim prosesinde rotorların yüksek hızlarda döndüğünü ve sürekli akan mikro damlalar oluşturduğunu ifade eden Mascherpa, böylece işleve göre belirlenen miktar sıvı sarfiyatının kontrolünü sağlanırken, kurutma ihtiyacını da azaltılarak, üretim hızı arttığını söyledi. Ayrıca geliştirdikleri bu sistemin sağladığı başka bir avantajın silindir arasında sıkışma kumaşlarda oluşan mekanik stresim ortadan kalkması olduğunu söyleyen Mascherpa, bu sayede nonwoven ürünlerinde üretim sırasında oluşan kayıplarının minimuma indirildiğini ifade etti.

Onaylanmamış Ürünlere Dikkat

Etkinlik sırasında Yayın Grubumuza açıklamalarda bulunan Schülke & Mayr’dan Bernard Heiken, tüm dünyada özellikle bebekler ve küçük çocuklarda kullanılan ıslak mendillerin alerjik deri tepkilerine sebep olabileceğini söyledi. Bu tepkilerin kısa adıyla MIT olarak bilinen methylisothiazolinone adlı kimyasalın neden olduğunu ifade eden Heiken, yaptıkları testler sonucunda bu maddenin ABD’de üretilen üretilen ıslak mendillerin nerdeyse yarısında bulunduğunu söyledi. Bunların önüne geçebilmek için onaylı ürünler kullanılması gerektiğini ifade eden Heiken, “Hayatımıza her sene 700’ e yakın kimyasal madde güvenli oldukları yeterince ispatlanmadan giriyor ve bunların zararları kullanımları arttıkça birçok insan zarar gördükten sonra anlaşılıyor” dedi.

Nonwovenların Olmadığı Bir alan Kalmadı

Mogul’un CEO’su Serkan Göğüş’te dergimize yaptığı açıklamada nonwoven sektörünün sürekli yenilik ve araştırma içinde olan bir sektör olduğunu ifade ederek, “Günümüzde nonwovenların girmediği bir alan kalmadı. Mogul olarak kurulduğumuz günden bu yana sürekli olarak farklı ve yeni teknolojilere yatırım yapıp ürün ve sektör çeşitliliği yaratmak başlıca stratejimiz oldu. Bu alanda gerek şirket içinde gerekse dış danışmanlarla çalışarak proses ve ürün geliştirme çabalarımız devam etmekte olup yeni yatırım projeleri de bu çerçevede şekilleniyor. Firma olarak mevcut üretim proseslerimiz daha çok standart ürünlere yönelik, ancak daha sofistike ürünlere yönelik geliştirme çabalarımız devam ediyor” dedi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.