Tekstilde ‘Temiz Üretim’ Zamanı

Büyük Menderes Nehri’nde kritik seviyelere ulaştığı tespit edilen kirliliğin önüne geçmeyi hedefleyen, ‘Tekstil Sektöründe Temiz Üretim’in Yaygınlaşması’ hareketi Denizli’de tanıtıldı.

  18 Mayıs 2018 01:00 Cuma
Tekstilde ‘Temiz Üretim’ Zamanı

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye ) ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) işbirliğiyle hayata geçirilen proje; bölgedeki tekstil üreticileri, küresel tekstil markaları, finans kuruluşları ve yerel paydaşları Büyük Menderes için bir araya getiriyor.

‘Tekstil Sektöründe Temiz Üretim’in Yaygınlaşması’ hareketi kapsamında, sektöre yönelik temiz üretim eğitim çalışmaları yapılıyor ve  tekstil üreticilerinin iyileştirme amaçlı projelerine teknik ve finansal destek sağlanıyor.

Sürdürülebilir üretim kriterlerini satın alma süreçlerine dahil eden küresel tekstil markaları da Temiz Üretim’in destekçileri arasında. Üreticilerinin küresel piyasalarda rekabet gücünü korumaları için temiz üretim yatırımının önemine vurgu yaparak, hareketin yaygınlaşmasına destek verenler arasında Boyner Grup, H&M ve Inditex markaları da bulunuyor. Toplantıya katılan ve bölgede Temiz Üretim dönüşümünün öncüleri arasında yer alan firmalar arasında Akürün, Altınbaşak, Aslıteks, Ata Tekstil, Doksan Tekstil, Ekpen Tekstil ve Gamateks de yer aldı.

“Temiz Üretim’in Yaygınlaşması Denizli İçin Elzemdir”

Proje’nin lansmanında konuşma yapan GEKA Genel Sekreter Vekili Özgür Akdoğan, tekstil sektörünün su sorunlarıyla karşı karşıya olduğuna şu sözlerle dikkat çekti: “Büyük Menderes Havzası’nın 3.5 milyar dolarlık sanayi ihracatının yaklaşık yüzde 50’si tekstilden sağlanmaktadır. Havza ihracatının yüzde 80’ini sağlayan il, Türkiye’de ihracat sıralamasında 8. sırada. Ancak diğer sektörlerde olduğu gibi tekstil sektörü de su sorunları ile karşı karşıyadır.”

Temiz Üretim’in yaygınlaşmasının Denizli ve Türkiye için elzem olduğuna değinen Akdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Tekstil sektörü, boyama ve apre işlemlerinde yüksek miktarda su kullanımı nedeniyle özellikle hassas konumdadır. Birçok uluslararası alıcı için tedarik zincirinde kaynak verimliliği öncelikli hâle gelmiştir. Bu hususlar göz önüne alındığında, Denizli’nin küresel rekabet gücünün korunması için temiz üretimin yaygınlaşmasının elzem olduğunu düşünüyoruz.”

WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli ise, Denizli’de atılan adımla diğer sektörlere, havzalara ve dünyaya örnek olacak büyük bir dönüşümü hedeflediklerini vurguladı. Temiz üretim, üretimde daha az su ve kimyasal kullanılması, enerji verimliliği ve oluşan katı atık ve atık su miktarının azaltılması gibi unsurların yanı sıra,  ek olarak ekonomik faydalar sağlayan çeşitli uygulamaları içeriyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.