Taypa Emin Adımlarla Yükseliyor

Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en önemli tekstil ve hazır giyim üreticilerinden olan Taypa, yükselişini emin adımlarla sürdürüyor.

  15 Ekim 2018 01:00 Pazartesi
Taypa Emin Adımlarla Yükseliyor

Yayın grubumuzdan Tekstil Dünyası’nın sorularını cevaplayan Tay Group Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Toprak, yatırım planlarından gelecek hedeflerine, üretim parkurlarındaki yeniliklerden ar-ge çalışmalarına kadar birbirinden önemli açıklamalarda bulundu. Tekstil sektöründeki deneyimlerini yurtdışına taşıma amacıyla ilk yatırımlarını Mısır’da yaptıklarını hatırlatan Mesut Toprak, Taypa Group’un yurt dışı organizasyonundaki gelişmeler ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte Toprak’ın Taypa hakkındaki açıklamaları:

Yurtdışındaki İlk Durak Mısır oldu

“Tekstil sektöründe 40 yılı aşan deneyimimizi yurtdışına taşıma amacıyla ilk yatırımımızı Mısır’da yaptık. Bu ülkede hazır giyim ve konfeksiyon alanında üretim yapan “T&C Garment” adlı şirketimizi; Cairo Cotton Center ortaklığıyla kurduk ve şirketimiz 2010 yılında Al Obour City Kahire’de faaliyetine başladı. 40 bin metrekare alan üzerinde kurulu olan tesisimizde bugün ayda 500 bin parça denim ve non-denim konfeksiyon üretimi yapıyoruz. Bildiğiniz gibi Mısır, ABD ile serbest ticaret anlaşması olması nedeniyle çok stratejik bir ülke. Buradan ABD’ye yaptığımız ihracatta büyük avantaj sağladık. Geçen yıl Mısır’dan yaptığımız ihracat, ülke içinde yaşanan tüm sorunlara rağmen 50 milyon doları aştı.”

Cezayir’den İlk İhracat Gerçekleşti

“İkinci durağımız ise Cezayir oldu. Tay Group - Cezayir devlet teşekkülleri ortaklığıyla hayata geçirdiğimiz bu yatırımın ilk fazında iplik üretimi başladı. Tesislerimizde ürettiğimiz iplik, Cezayir iç pazarının ihtiyacını karşılarken, temmuz (2018) ayında ihracata da başladık. Artık Türkiye’nin yanı sıra İtalya, Polonya, Portekiz gibi Avrupa ülkelerine iplik ihraç ediyoruz. Cezayir'in Relizane Vilayeti Sidi Khetab Endüstri Bölgesi'nde 2,5 milyon metrekarelik bir alanda entegre tekstil ve konfeksiyon üretim tesisimizin ilk fazında kumaş, denim ve non-demin üretimi de çok kısa bir süre içinde başlayacak. “Tayal SPA” adını verdiğimiz bu projenin 10 yılda tamamlanması planlanıyor. Bittiğinde Cezayir, bölgenin en güçlü tekstil ve hazır giyim merkezlerinden biri olacak.”

Sırbistan Tesislerine Yatırıma Devam

“Üçüncü yurt dışı yatırımımızın adresi Sırbistan... Kraljevo şehrinde kuracağımız hazır giyim ve konfeksiyon fabrikasına 5 yılda 35 milyon avroya yakın yatırım gerçekleştireceğiz. Tesiste yaklaşık 2 bin 500 kişiye istihdam imkanı sağlayacağız. Belgrad’ın yaklaşık 160 kilometre güneyinde yer alan tesis, uluslararası ulaşım ağlarına olan yakınlığıyla stratejik öneme sahip. Şu anda Türkiye’de yılda 8 milyon, Mısır’da 5 milyon olmak üzere 13 milyon adet giysi üretiyoruz. Hedefimiz; Türkiye, Mısır ve Cezayir ile Sırbistan’daki tesislerimizin de tamamlanmasıyla toplamda yılda yaklaşık 45-50 milyon kıyafet üretmek. Bu rakam, bizim Avrupa ve bu havzadaki en büyük üretici yapacak.”

Tayal’ın İhracatı Sadece Türkiye’ye Değil

“Tayal, Türk-Cezayir ortaklığında, Afrika’daki en büyük tekstil tesisi unvanını taşıyor. Bizim açımızdan öneminin yanı sıra Cezayir ekonomisi açısından da çok önemli bir yatırım. Cezayir, tekstil ve hazır giyim ihtiyacının yüzde 90’ını ithal ediyor. Temmuz ayında ilk iplik ihracatına başladık, diğer tesisler devreye girdiğinde kumaş ihracatı da olacak. Şu andaki sipariş listesine baktığımızda sadece Türkiye değil, İtalya, Polonya, Almanya, Portekiz gibi Avrupa ülkelerinin ağırlığını görüyoruz. Dolayısıyla bu organizasyon Taypa’nın uluslararası bir üretici marka olması yolunda atılmış çok önemli bir organizasyon. Ayrıca tam anlamıyla entegre bir tesis olması da Taypa’nın sektöre olan hakimiyetinin bir göstergesi... Yani pamuğu alıyor iplik haline getiriyoruz, bu iplikten kumaş üretiyor ve hazır giyime dönüştürüyoruz. Dünyada bu konsepte sahip üretici sayısı çok az.”

Avrupa ve Rusya Pazarının En Büyüğü Olacağız’

“Dünya çapında bir üretici olma vizyonumuz çerçevesinde portföyümüzü tamamlayacak, bize katma değer sağlayacak yeni yatırım ve satın alma çalışmaları her zaman ajandamızda var. Ancak şu anda somut olarak sürdürmekte olduğumuz Sırbistan yatırımı grubumuz açısından çok değerli ve zincirin önemli bir halkasını oluşturuyor. Bugünün dünyasında sadece tasarım odaklı çalışan, inovasyona önem veren markalar kendi geleceklerini garanti altına alabiliyor. Sırbistan yatırımımız bu noktada büyük önem taşıyor. Avrupa’nın merkezinde yer alan bu tesisimizde üretim başladığında hem Avrupa ülkelerinin hem de Rusya gibi büyük pazarların tedarikçisi haline geleceğiz.”

‘Bünyemizde 100’ün Üzerinde Mühendis Çalışıyor’

“Taypa olarak hedefimiz alanımızdaki en büyük yenilikçi üretici olmak. Bu kapsamda son teknolojiyi kullanarak sürdürülebilir odaklı yeni üretim sistemleri kuruyoruz. Bünyemizde 100’ün üzerinde mühendis çalışıyor. Yaklaşık 2 bin metrekare büyüklüğündeki tasarım ve Ar-Ge merkezimizde ayda 1500 adet yeni ürün geliştirebiliyoruz. Bizim uzmanlık alanımız denim... Denimde daha fazla katma değeri ancak yıkama teknolojileri ile arttırabilirsiniz. İşte biz bu Ar-Ge merkezimizde daha az su ve enerji ile yıkama yapar hale geldik. Burada geliştirdiğimiz damla ile yıkama teknolojimizle su tasarrufu oranını yüzde 95’lere ulaştırdık. Bugün geldiğimiz noktada; yıkama fabrikamızda damla teknolojisi kullanarak su ve kimyasal kullanımını minimuma indiriyoruz. Damla sistemi ile 1 bardak su ile ürün yıkanıyor. Böylece yüzde 95 daha az su, yüzde 75 daha az kimyasal kullanmış oluyoruz. Bu teknolojiyle yılda 40 bin tona yakın su tasarrufu sağlıyoruz. Bu stratejimiz sayesinde Türkiye’de denim sektöründe ilk sürdürebilirlik raporunu da hazırlayan şirket olduk.“

‘2017’de 100 milyon doları aşan ihracat ‘

“Bugün Taypa ile yurt içinde 4 ayrı lokasyonda, toplam 70 bin metrekarelik kapalı alanda denim ve non-denim konfeksiyon üretimi yapıyoruz. 3 bin kişiye istihdam sağlarken, 50’den fazla ülkede dünyanın en önemli moda markalarına 2017 yılsonu itibarıyla 100 milyon doları aşan ihracat gerçekleştirdik. İhracat gelirimizin toplam ciro içindeki payı yüzde 80 oldu. Yurtiçindeki yatırımlarınızın yanı sıra küreselleşmenin bir gereği olarak yurtdışı yatırımlarımız da sürüyor. Bu yıl hem üretim hem de ihracat rakamlarımız 2017 seviyesinin üzerinde gerçekleşecek.  Yılın ilk yarısında oldukça başarılı bir performans ortaya koyduk. Ulaştığımız rakamlar, yılsonu hedeflerimizi kolaylıkla yakalayabileceğimizi gösteriyor. “


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.