Perakendede Büyüme Krize Takıldı

Perakende sektörünün 2015 yılında başarılı bir büyüme gösterdiğini söyleyen BMD Başkanı Sami Kariyo, bazı riskler karşısında 2016 yılına ihtiyatlı bir iyimserlikle baktıklarını söyledi

  16 Ocak 2016 08:05 Cumartesi
Perakendede Büyüme Krize Takıldı

Nielsen Perakende Endeksi Eylül 2015 verilerine göre, sektörün bütününde son 12 aylık dönemde ciro bazında yüzde 12 büyüme gerçekleştiğini bu oranın, hazır giyimde de yüzde 12 olduğunu söyleyen Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo, 2016 yılına ilişkin öngörülerde ortalama yüzde 9-10 büyüme beklediklerini belirtti. Kariyo, bazı risklerden dolayı perakendede yüzde 10’un üzerinde bir büyümeye ihtiyatlı bir iyimserlikle baktıklarını söyledi.

Perakende sektöründe 2015 yılının enflasyondan arındırılmış olarak 338 milyar dolar civarında bir ciro büyüklüğü ile tamamlandığını dile getiren Kariyo,  BMD markalarının 2016 yılına ilişkin cirosunun ise 50 milyar doların aşılabileceğini öngördüklerini söyledi. Kariyo, “2016 yılına ilişkin gerek BMD markaları gerekse de perakende sektörünün bütünü anlamında ortalama yüzde 9-10 büyüme rakamlarını telaffuz ediyoruz. Bu oranın yüzde 10’un daha üzerinde olması mümkün olabilirdi ancak önümüzdeki bazı riskler, bu büyüme oranlarına erişilebileceği konusunda iyimser olmamızı kolaylaştırmıyor. Bu nedenle, 2016 yılına ilişkin olarak ihtiyatlı bir iyimserlik içindeyiz.” dedi.

2016‘da En Büyük Risk Döviz Kurları

Sami Kariyo, 2015 yılında döviz kurlarının beklenmedik şekilde artmasının kiralara yansıdığını ve maliyetleri etkilediğine de vurgu yaptı. 2016 yılında en önemli risk olarak döviz kurlarını işaret eden Kariyo, “Biz markalar açısından kurlarla bağlantılı önemli bir tehdit de Uzakdoğu’dan gelen ürünlerin döviz bazında tedarik ediliyor olması. Kurlardaki artışın, her zaman daha az maliyetli işgücü ve üretim kapasitesine sahip Uzakdoğu ülkelerinden ürün alımını zorlaştıracağını öngörüyoruz. Diğer yandan yurtiçindeki üreticilerin de yabancı para birimine yönelmeleri markalar açısından ciddi bit tehdit.” açıklamasında bulundu.

“Jeopolitik Riskler Kalıcı Yatırımları Tehdit Ediyor”

Jeopolitik risklerin Türkiye’ye yansıma ihtimalini de değerlendiren Kariyo, “Çevremizde gelişen olayların Türkiye’yi de etkilememesi beklenemez. Burada bir hususu açıkça belirtmekte fayda var. Biz Rusya’ya ürün satan firmaların veya dış ticaret şirketlerinin aksine, bu ülkede mağaza açan, milyon dolarlarla ifade edilen doğrudan yatırımlar yapan bir sektörüz. Esas endişe uyandıran husus, kalıcı yatırımlarımızın tehdit altında olmasıdır. Bu durum bizim açımızdan çok daha vahim.” dedi.

Ülke içinde ve dışında yaşanan her türlü gerginliğin istikrar öngörüsünü riske atabileceğinden endişe ettiklerini söyleyen Kariyo, “Perakende markalarımız uluslararası rekabette önde gelen bir yapıya sahip. Bu nedenle, sektörün rekabetçi gücünü olumsuz etkileyen ve tüketicinin daha pahalı ürün elde etmesine yol açan bir takım etkenlerin ortadan kaldırılmasının sektöre büyük fayda sağlayacağını düşünüyoruz.” sözlerine yer verdi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.