Öksüz: Tekstil ihracatında 10 milyar dolar hedefimizi aşacağız

İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, "Bu yıl tekstil ve ham maddeleri sektörü olarak 10 milyar doların üzerinde bir ihracat hedefi koyduk. 10 milyar doları da geçeceğimize inanıyorum." dedi.

  23 Ağustos 2019 00:00 Cuma
Öksüz: Tekstil ihracatında 10 milyar dolar hedefimizi aşacağız

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, "Bu yıl tekstil ve ham maddeleri sektörü olarak 10 milyar doların üzerinde bir ihracat hedefi koyduk. 10 milyar doları da geçeceğimize inanıyorum." dedi.

Öksüz, Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörünün ihracat hedeflerine ilişkin soruları yanıtladı.

Tekstil sektörünün Türkiye'yi ihracatla tanıştıran ilk sektör olduğunu dile getiren Öksüz, bu yıl tekstil ve ham maddeleri sektörü olarak 10 milyar doların üzerinde bir ihracat hedefi koyduklarını ve yıl sonunda 10 milyar doları da geçebileceklerini ifade etti.

Türkiye'nin sektörde küresel anlamda da önemli bir konumda olduğunu belirten Öksüz, "Türkiye dünyanın yedinci büyük tekstil tedarikçisi. Bu işin şampiyonlar ligindeyiz. Dünyada söz sahibiyiz ve rekabet gücümüzün yüksek olduğunu söylemek istiyorum." diye konuştu.

"Gelişmiş ülkeler de bu sektörden iyi ihracat rakamları çıkarıyor"

Tekstil sektörünün yalnızca gelişmemiş ya da az gelişmiş ülkelerin sektörü olmadığını vurgulayan Öksüz, "İlk 3-5 büyük tekstil ihracatçısı ülkeye baktığımızda aralarında ABD de var. Yani buradan şu çıkıyor, bu sektör gelişmemiş ya da az gelişmiş ülkelerin sektörü değil aslında. Gelişmiş ülkeler de bu sektörden iyi ihracat rakamları çıkarıyor." ifadelerini kullandı.

ABD ve Almanya gibi ülkelerin büyük ihracatçı olduklarını ve Türkiye'den daha fazla ihracat yaptıklarını aktaran Öksüz, "Bu yüzden dünyada rekabet edilebilirlik önemli. Bu kolay bir iş değil. Hem maliyetler hem inovasyon hem yenilik ve Ar-Ge'de hız kesmemek gerekiyor. Gelecek buralarda. Standart ürünlerden belki biraz daha özel ürünlere kayacağız gelecekte. Zaten teknik tekstiller en hızlı ihracatı artırdığımız alt sektörümüz. Bunun artması da önemli." dedi.

"190 ülkeye tekstil ve ham maddeleri ihracatı yapıyoruz"

Öksüz, Türk tekstil ve ham maddeleri sektörünün en önemli pazarının Avrupa olduğunu bildirdi.

Avrupa’da görülen daralmayı telafi etmek için diğer pazarlara biraz daha ağırlık vermeye başladıklarını dile getiren Öksüz, "Avrupa bizim için her zaman en önemli pazar olmaya devam edecek. Alternatif olarak Afrika pazarı gelişiyor. Uzak Doğu pazarı bizim için çok önemli, orada hızla gelişiyoruz. Çin, Hindistan, Güney Kore, Japonya var. Japonya ile şimdi yeni serbest ticaret anlaşması da imzalıyoruz. Bu yıl içinde imzalanması bekleniyor. Ayrıca Güney Amerika, Meksika, Brezilya gibi pazarlar da önemli. ABD yine bizim için çok önemli bir pazar. Geçen yıl orada ihracatımızı artırmıştık." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’den 190 ülkeye tekstil ve ham maddeleri ihracatı yapıldığını aktaran Öksüz, "Tekstil ve hazır giyimde ortalama 8 doların üzerinde birim fiyatla ihracat yapıyoruz. Bu Türkiye'nin ortalamasının 7 katı. Daha yüksek fiyatla ihracat da yapıyoruz. Bu demek ki katma değerli ürün üretiyoruz. Amacımız bunu daha da artırmak. Zaten bugün bizi bu durum bir Hindistan’dan, Pakistan’dan, Bangladeş’ten bizi net şekilde ayrıştırıyor." şeklinde konuştu.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.