Nike ve H&M, Çin Pamuğu Kullanmayacağını Açıkladı

Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine zorla pamuk toplatılması- -ndan duydukları kaygıları dile getiren parekende devleri Çin tarafından boykot edilmeye başlandı.

  19 Mayıs 2021 09:00 Çarşamba
Nike ve H&M, Çin Pamuğu Kullanmayacağını Açıkladı

Nike ve H&M, Uygur Türklerine yönelik Çin hükümeti tarafından uygulanan politikalarla ilgili kaygılarını geçen yıl gündeme getirmişti. İki şirket yaptıkları açıklamalarda "Sincan'da Uygur Türklerine zorla pamuk toplatılmasıyla ilgili haberler nedeniyle kaygı duyduğunu ve ürünlerinde Doğu Türkistan'dan gelen pamuğu kullanmadığını" açıklamıştı. Aralık'ta BBC'nin yayımladığı bir araştırma Çin'de yüz binlerce Uygur Türkünün pamuk tarlalarında zorla çalıştırıldığını ortaya koymuştu. Avrupa birliği ve Amerika’dan gelen yaptırım kararlarının ardından yeniden gündeme oturan açıklamalar sonrası Çin kominist partisi tarafından başlatılan boykot kampanyası sonrasında Çin merkezli birçok e-ticaret platformu da Nike ve H&M'in ürünlerini satmamaya başladı

Dünya pamuk üretiminin beşte biri Doğu Türkistan'da yapılıyor

Çin’deki pamuk üretiminin %80’ninin yapıldığı bölge oldukça stratejik. Kominist Partinin gençlik örgütü Komünist Gençler Birliği'nin, sosyal medya platformu Weibo'daki paylaşımında "Bir yandan Sincan pamuğunu boykot için dedikodu yayacaksınız, diğer yandan Çin'de para kazanmak isteyeceksiniz. Ne rüya" denildi.

H&M'in açıklamasının ekran görüntüsünün de yer aldığı paylaşımdan sonra Çin devlet medyası bu markalara karşı boykot çağrısında bulundu.Sosyal medyada da Nike ve H&M'e büyük bir tepki dalgası başladı. Weibo'da birinci sıraya yerleşen "Sincan pamuğunu destekliyorum" etiketi 1,8 milyar görüntülenmeyle Weibo'da birinci sıraya yerleşti.

Nike ve H&M Üretimini Türkiye’ye Kaydırabilir

Nike ve H&M yaşadıkları ağır boykotun ardından mağazalarını kapatmak zorunda kaldı. Markalar üretimlerinin büyük bölümünü Çin’de yaptırmakta. Boykot krizinin ardından üretim süreçleri de sekteye uğrayan firmalar üretimlerini Türkiye’ye kaydırmayı planlıyorlar. Hali hazırda Nike’ın Dünya’da ki 4 ana üretim tesissinden biri Türkiye’de yer almakta. Keza H&M de üretiminin önemli bir kısmını Türkiye’de gerçekleştiriyor. Çin’de yaşanan Covid 19 krizinden sonra ortaya çıkan boykot kararı sonrası markaların alacakları tedbirler sektör temsilcileri tarafından dikkatle takip ediliyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.