Monforts Kalitesi Sektörün Vazgeçilmezi Olmayı Sürdürüyor

Monforts, enerji tasarrufu ve verimliliğe yönelik teknolojileri ve kalitesi ile Türk tekstil işletmelerinin vazgeçilmezleri arasında yer almaya devam ediyor.

  23 Ocak 2018 01:00 Salı
Monforts Kalitesi Sektörün Vazgeçilmezi Olmayı Sürdürüyor

Kumaş boya, terbiye ve teknik tekstiller alanındaki uzmanlığını Ar-Ge’ye verdiği önemle pekiştiren, Almanya’nın en önemli makine üreticilerinden biri olan Monforts’un Türk tekstilciler tarafından bu denli tercih edilmesindeki etkenleri ve sektöre sunduğu yenilikleri, 2016 yılından itibaren Monforts’un Türkiye ve Türkmenistan temsilciliğini yürüten Neotek Tekstil’in tecrübeli Yöneticisi Ahmet Kılıç ile konuştuk.

Tekstil Dünyası Yayın Grubumuzu ofisinde ağırlayan Neotek Tekstil Yöneticisi Ahmet Kılıç, Monforts’un üstün teknolojisinden, Türkiye’deki satışlarına birçok konuda sorularımızı yanıtladı.

Özellikle son yıllarda denim sektörüne yönelik yatırımların ağırlık kazandığı Türk tekstil sektöründe, boya ve apreleme alanında en çok ilgi gören yabancı markalar arasında Monforts makineleri yer alıyor. Denim sektöründe tercih edilen makinelerin en başında Monforts ramöz ve sanfor makinelerinin olduğunu belirten Ahmet Kılıç, denim işi ile ilgilenen müşterilerine Monforts ayrıcalığı ile sanfor makinesini tam hat olarak da sattıklarını ifade etti. Kılıç, şu açıklamalara yer verdi: “Denim sektörüne sunduğumuz makinelerin başında ramöz ve sanfor makineleri geliyor.  Normal koşullarda tek başına sattığımız sanfor makinesini denim sektörüne hat olarak da veriyoruz.  Müşterilerimiz sanfor hattında olması gereken önde yakma makinesi, arkasında yıkama tekneleri, atkı düzeltici, silindir kurutma ve sanfor makinesi ile bütün bir hattı Monforts’tan satın alabiliyorlar. Son olarak DNM Tekstil’in Mısır’daki fabrikasına bu şekilde bir hat sattık. Montajına başlanmak üzere.  Yine bu yıl içinde Arta Tekstil’e 2 adet ramöz ve 1 adet sanfor makinesi sevk ettik. Bunun yanı sıra Çalık Denim’e ram, Kipaş’a ram ve sanfor satılmış bulunuyor. Yine denime yakın işler yapan Emin Tekstil, Hamle, Korat gibi firmaların gerek ramöz gerekse sanfor hatlarında tamamen Monforts çalışıyor.”

“Üretimde İstenilen Sonucu Verebilen Tek Makine Monforts”

Müşterilerin Monforts’a olan ilgisinde kalite ve tek elden çözüm sunmanın önemli bir etken olduğuna değinen Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü; “Bunca büyük firma içinde çalışan makinelere baktığınızda müşterilerimiz neden Monforts’u tercih ediyor? Çünkü aradıkları özellikleri rahatlıkla bulabilecekleri, üretimde istedikleri sonucu alabilecekleri tek makine tartışmasız Monforts... Bunun yanı sıra, denim kumaşlar çok kalın ve özel kumaşlar olduğu için buradaki en mühim unsur zincir. İsim vermeyelim ama birçok firmadan duyuyoruz, rakip firmaların makineleri biraz yüklendiğinizde raydan çıkıyor. Bugün kord bezi üreten firmalar da, denim üreticileri de dünya çapında ağırlıkla Monforts’u kullanıyor.”

Monforts, kaliteyi ön plana çıkaran makinelerinde enerji verimliliğine de odaklanarak işletme maliyetlerini azaltırken, doğanın sürdürülebilirliğine de katkı sağlıyor. Monforts’un tercih edilmesindeki etkenlerden bir diğerinin özellikle enerji tasarrufu ve verimliliğe yönelik sunduğu yenilikler olduğunu dile getiren Ahmet Kılıç, bu alandaki yenilikleri ise şu sözlerle açıkladı: “Monforts’un enerji tasarrufu konusunda önemli çalışmaları var. Bunlardan biri, mesela Monforts makinelerinin yan duvarlarındaki izolasyon 150 mm’dir.  Bunu tıpkı binalara yapılan mantolama gibi düşünebilirsiniz. Bu izolasyon sayesinde ısı kaybı en aza iner. Yine Monforts’un en önemli özelliklerinden biri yan duvarlara kullandığımız panel izolasyonunun  aynısını zemine kullanıyoruz. Tüm bunlar yaklaşık yüzde 5 enerji tasarrufu sağlıyor.  Monforts’un farkı burada.  Biz hazır izolasyon panelini sevk edip hemen kurulumunu yapabiliyoruz.  Bunlar ısı kaybını önleyen tedbirler, onun dışında bizim makinelerimizde özel bir program bulunuyor. Bu program, otomatik termofikse dediğimiz, hangi malı ne derecede fikse etmek istediğinizi değer olarak belirliyorsunuz, bu sistem makinenin bütün kamaralarındaki fanların devir sayılarını azaltıyor veya arttırıyor. Bununla birlikte makinenin hızını kendisi ayarlıyor. Makine en optimum değerlerde yol alıyor ve ısınma sirkülasyonu o şekilde yürüyor. Yine bacadan atılan havanın içindeki nemi ölçerek, yeterince neme doymamış sıcak havanın atılmamasını da sağlıyor.”

Eco Booster İle Termofiksede Yüzde 35’e Kadar Tasarruf

Monforts tarafından enerji geri kazanımı için geliştirilen ve sektöre tanıtılan sistemlerden bir diğeri ise tam otomatik olarak çalışan ve kendisini otomatik olarak temizleyen Eco Boosterünitesi ve bunu tamamlayan atık hava temizleme ünitesi. Eco Booster ile sağlanan ısı geri kazanımı hakkında da sorularımızı yanıtlayan Kılıç, şu açıklamalara yer verdi; “Eco Booster sistemi tamamen otomatik çalışıyor. Örneğin 8 kamaralı bir Ram’da son 6 kamarada elde edien ısı ile giren taze hava ısıtılıyor. Düşünün, 20 derecelik ısıyla giren bir havayı ısıtmak için harcanan enerji ile, 50-60 dereceye ulaşmış bir havanın ısıtılması ne kadar farklı bir enerji gerektirir. Eco Booster, termofikse programlarında yüzde 35’e kadar kurutmada ise yüzde 20’ye kadar enerji tasarrufu sağlıyor.”

Isı geri kazanımında makinelerin iç yapısının da oldukça önemli olduğunu sözlerine ekleyen Kılıç, açıklamalarına şöyle devam etti;“Bütün Monforts ramların iç yapısında kamaralar arasında ara duvar vardır. Sadece kumaşın geçebileceği ve zincirin çalışabileceği bir aralık görebilirsiniz. Monforts’un buradaki avantajı şudur; kamaraların ısı ayarlarını rahatlıkla farklı ısılarda yapabilirsiniz.”

Isı geri kazanımının ayrıca makine boyunca ilerleyen gizli atık hava kanallarından sağlandığını sözlerine ekleyen Kılıç, “Sobalı evlerde soba belirli bir odada kurulur, sonra diğer odalar da ısınsın diye boru dolaştırırlardı. Monforts’un gizli atık hava kanalları sistemi de bunu andırıyor. Birinci kamaranın içindeki atık hava bu gizli baca sistemi ile makine boyunca  dolaştırılır, mesela 10 kamaralık bir makine ise baca sekizince kamaradan çıkarılır. Bu şekilde kamaradaki atık hava makinenin içini ısıtmaya devam eder. Diğer bazı ram makinelerin aksine her kamaradan atık hava atılmaz ve tavan üstünde ahtapot kollarını andıran baca kanalları olmaz.

Makinede, termofikse sırasındaki havanın derecesini ölçmek ve havanın artık kurutmayacak neme ulaştığı noktada dışarı atılmasını sağlamak için Monformatic programını kullandıklarını söyleyen Kılıç, tüm Monforts makinelerinin sorun çıktığında internet bağlantısı ile merkez Tele-Servis’e bağlandığını ve arızanın en kısa sürede giderilebildiğini ekledi.

Eco Applicator İle Daha Az Kimyasal, Daha Az Su

Apreleme işlemlerinde ise Eco Applicator makinesi ile önemli avantajlar sağladıklarını dile getiren Ahmet Kılıç, bu makinenin avantajlarını ise şu sözlerle anlattı: “Monforts Eco Applicator’ün temel ilkesi, kimyasal işlemlerde daha az nem uygulamak. Bildiğiniz gibi ürün ramöze girerken apre verilir ve apreyi daha iyi alması için birinci Apre fularında ıslatılır. Aynı şekilde ikinci fularda apre verilir. Ama ne kadar sıkarsanız sıkın normal Apre fularları yaklaşık 70’in altına inmez. Monforts Eco Applicator’ün kimyasal uygulamalar için ve çoğu zaman fuların yerine kullanılabilen bir tür kiss roll sistemi bulunuyor. Yani bir teknenin içinde silindir dönüyor ve her dönüşünde kimyasal alıp üstten geçen kumaşın bir yüzüne sürüyor. Ama bütün kumaşı %100 ıslatmıyoruz. Yani ne kadar gerekiyorsa o kadar kimyasal maddeyi aplike ediyoruz. O yüzü bittikten sonra da öbür yüzüne gerekiyorsa yine sürüyoruz. Bu durumda kumaşın aldığı pick up (ilave malzeme) yüzde 20 ila yüzde 80 arasında ayarlanabiliyor. Bu arada atık su tasarrufu ile çevreyi kirletmemiş oluyor ve daha az su harcıyoruz.”

Eco Applicator’ün Türkiye’de birçok firmada kullanılmaya başladığını dile getiren Kılıç, firmaların önemli oranda su ve kimyasal tasarrufu sağladıklarını kaydetti.

“Herkes Her Şeyi İyi Yapamaz”

Monforts’un boya ve terbiye teknolojilerinde uzman bir marka olduğunun altını çizen Ahmet Kılıç, Türk firmaların sektöre girmesinin yarattığı rekabeti yararlı gördüklerini belirtti. “Biz rekabetin hem müşterinin hem de rekabete katılan imalatçı firmaların yararına olduğuna inanıyoruz. Çünkü rekabetten maraz değil gerçekten kalite doğacaktır” diyen Kılıç, sektörde ancak farkındalık yaratan firmaların yol almasının mümkün olduğunu söyledi.

Kılıç sözlerine şöyle devam etti; “Hem müşteriye sunduğunuz hizmet, hem de sattığınız ürünün kalitesi ve müşteri memnuniyeti sağlamak konusunda Monforts oldukça başarılı. Monforts kendi alanında 130 senelik bir geçmişin de verdiği deneyimle çok başarılı bir üretim yapıyor. Monforts çoğu zaman en yüksek fiyatı veren firma olmasına rağmen müşterilerimiz her zaman bizi tercih ettiler ve makinelerimizin kalitesinden oldukça memnun kaldılar. Monforts’un Çinde bulunan Monfongs fabrikasının üretime olan katkısı fiyatlara da yansıyor. Monfongs, yılda 400 makine üretebiliyor. Almanya’da ise 60 - 70 civarında makine üretiyoruz. Bunun içinde ramöz, sanfor ve kontinü boya için Thermex makinesi de bulunuyor.”

Kılıç, bazı firmaların çok çeşitli makine üretimini yapması konusuna da değindi.“Her firmanın başarılı olduğu belli tip makineler vardır. Bunun altını çizerek belirtiyorum, herkesin her şeyi çok iyi yapması mümkün değil” diyen Ahmet Kılıç, “Mesela ben Monforts olarak silindir kurutmayı bir Wumag’dan daha iyi yapamam, herkesin iyi yaptığı bir şey var. Yani bir firma eğer kumaş kontrol makinası yapıp para kazanma noktasındaysa, ne kadar başarılı ramöz yapabilir bilemiyorum.” dedi.

“2017 Yılında Hedeflerimizin Üzerine Çıktık”

Son olarak 2017 yılı satışlarını değerlendiren ve 2018 hedeflerini paylaşan Neotek Tekstil Yöneticisi Ahmet Kılıç,“2017 yılında hedeflerimizin üzerine çıktık.  Beklentimizden daha fazla sipariş aldığımızı söyleyebilirim. Dokuma kumaş ve denim için satılanların dışında Çorlu ve Çerkezköy’e örgü için  5 adet ramöz satıldı. 2018 yılı hedeflerimiz açısından beklentimiz 2017’den daha iyi olması.” açıklamalarına yer verdi.

Çin’deki Monfongs üretimi ile müşterilerine daha uygun fiyatlarda ve aynı kalitede makineler sunabildiklerini de sözlerine ekleyen Kılıç,  Monforts’un Almanya üretiminden vazgeçmeyen müşterileri için de her zaman Almanya’dan aynı kalite, satış ve servisin devam ettiğini sözlerine ekledi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.