Kumaşın Moda Üreticisi; Özel Tekstil

Bursa’nın önemli kumaş üreticilerinden Özel Tekstil, 60 yıllık sektörel deneyimle müşterilerine katma değeri yüksek kumaşlar üretiyor.

  16 Temmuz 2012 17:25 Pazartesi
Kumaşın Moda Üreticisi; Özel Tekstil

Türkiye’nin önemli kumaş üreticilerinden Özel Tekstil, 60 yıllık köklü geçmişiyle özgün tasarımlarda kumaşları hızlı moda anlayışına uygun olarak kaliteli servis ve doğru fiyat politikasıyla müşterilerine sunuyor. 1940 yılında Mehmet Özel tarafından Kayseri’de kurulan firma, günümüzde 3. kuşak tarafından yönetilen uluslararası bir firmaya dönüştü. Bursa’da tam entegre bir tesise sahip olan Özel Tekstil, aylık 1.500.000 metre kumaş üretimi kapasitesine sahip.  Yurtdışında pek çok uluslararası markaya kumaş tedariği yapan firma, yurtiçinde de ihracata odaklanmış konfeksiyonculara hizmet sunuyor. Firmanın çalışmaları hakkında Özel Tekstil Genel Müdürü Mehmet Çetin Özel, TextoWear’a özel açıklamalarda bulundu.

Firmanın 2003 yılında kurumsallaşma temelleri atarak modern görünüme kavuştuğunu dile getiren Mehmet Çetin Özel, ‘uluslararası pazarda, kalitesi ile aranan, yenilikçi ve güvenilir kumaş üreticisi olma’ vizyonu ile yola çıkıldığını belirtti. Özel misyonlarını ise şöyle tanımladı; “Dinamik, verimli, esnek yapıya sahip yüksek değer yaratan kumaşları yeni teknolojileri kullanarak üretiyoruz. Çevreye duyarlı üretim sürecimizle müşterilerimize yenilikçi koleksiyonlar hazırlıyoruz.”

Ana ve ara koleksiyonlar olmak üzere her yıl 4 kumaş koleksiyonu oluşturduklarını yineleyen Özel, 2012 yılı içinde Texworld USA,  Texworld Paris, Munich Fabric Start, The London Textile Fair , Irantex ve Texbridge İstanbul fuarlarına katılacaklarını söyledi. Özel; “2014 yaz ve kış sezonları için fantezi kumaşlarımızdan ve çok özellikli kumaşlarımızdan oluşan koleksiyonları oluşturduk. Farklı ülkeler farklı giyim alışkanlıkları ve farklı renk beğenilerine göre şekillenen koleksiyonlarımızda, farklılıklar dikkate alınarak tercih seçeneği zengin bir görünüş elde edildi. Katılacağımız bu fuarlarda hem yeni trendler ışığından hazırladığımız estetik tasarımları hem de endüstriyel gelişmelerle elde ettiğimiz farklı teknik kumaşları ziyaretçilere ve sektöre sunacağız” dedi.

Uluslararası pazarlar ve markalarla çalıştıklarının altını çizen Özel, AR-GE ve tasarım departmanları ile yılda iki ana ve iki ara koleksiyon hazırladıklarını söyledi. İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya, Amerika ve İran’da organize edilen uluslararası fuarlara katılarak yeni sezon koleksiyonlarını sergilediklerini kaydeden Özel, yeni iş bağlantıları ile sürekli bir gelişim gösterdiklerini aktardı.

Avrupa Pazarında Doğal Kumaşlar Tercih Ediliyor

Moda endüstrisi için giyimlik kumaş çeşitlerini ürettiklerini ifade eden Özel; “Pamuklu ve özel karışımlı dokuma kumaş üretiyoruz. Tüm kumaş üretimimiz için, ipliği yurt içinden tedarik ediyoruz. Bursa, Maraş ve Denizli bölgesindeki iplik üreticilerinden satın almalar gerçekleştiriyoruz” dedi. Üretimlerinin yüzde 60’ını ihracat için, yüzde 40’ını ise iç pazara sattıklarını açıklayan Özel; “Avrupa pazarında çoğunlukla doğal elyaflı ve günlük kullanıma yönelik ürünler tercih ediliyor. Rusya pazarlarında ise daha çok albenisi olan ve göze hitap eden, parlak kumaşlar beğeniliyor ve talep ediliyor” diye konuştu.

Hiçbir krizden etkilenmeden büyüme ve gelişmeye devam ettiklerini açıklayan Özel, 2006 yılından bu yana firmanın üretim ve satışına ait tüm istatistiklerin artış gösterdiğini belirtti. Özel, ihracatta sürekli elde ettikleri büyüme ve başarı ile İTKİB tarafından verilen başarı sertifikasını uzun dönemdir aldıklarını hatırlattı. Özel, uyguladıkları ‘Ram Bacası Atık Isı Geri Kazanımı, Atık Sıcak Su Isı Geri Kazanımı, Kondenstop Kaçaklarının Önlenmesi Projesi’ ile Enerji Bakanlığı Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 2010 yılı Verimlilik Artırıcı (VAP) Projeler arasında desteklenmeye değer görülen en iyi 15 proje içinde yer aldıklarını dile getirdi. Özel; “Yer aldığımız bir başka proje ise az sayıda seçkin firmanın yer aldığı, Çevre ve Orman Bakanlığı öncülüğünde, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve Birleşmiş Milletler Sanayi Kalkınma Örgütü (UNIDO) işbirliği ile yürütülen Eko-Verimlilik-Temiz Üretim Programı oldu.” Dedi.

Medikal Tekstiller 3. Çeyrekte Satışa Geçecek

Özel ayrıca medikal tekstil üretimi alanında da 2012 yılı içinde faaliyete geçeceklerini şöyle açıkladı; “Antibakteriyel, antistatik, sugeçirmez, su itici, çok kullanımlı dokuma kumaşlar konusunda TUBİTAK destekli AR-GE çalışmaları yaptık ve proje başarılı sonuçlar elde etti. ”TUBİTAK desteği ile gerçekleştirdiğimiz ürün geliştirmesi, test edilmesi ve seri üretime uygun hala getirilmesi çalışmaları 2012’nin 3. çeyreği itibariyle ticari çalışmalara dönüşecek. Medikal tekstillerde özellikle hastanelere yönelik çözümler sunacak. Projenin ikinci aşaması olan ticari faaliyetler konusunda ilk etapta mikro ölçekli üretim ünitesinin oluşturulması çalışmalarına başlandı ve halen sürüyor”

Güçlü Teknolojik Donanım ve Devamlı AR-GE

Özel Tekstil’in yüksek bir makine ve teknoloji donanımı ile kalifiye insan gücünü birleştirdiğini dile getiren Mehmet Çetin Özel sözlerini şöyle sürdürdü; “10 bin metrekare kapalı alanı olan üretim tesisimizde son teknoloji Somet ve Promatech marka dokuma tezgahlarını kullanıyoruz. Dokumanın yanı sıra terbiye ve boyama ünitelerimizdeki son teknoloji makinalarla tam bir entegre güce ulaşmış bulunuyoruz. Anlaşmalı partnerlerimizle ile birlikte üretim kapasitemiz aylık 1 milyon 500 metreye ulaşıyor. Müşterilerimize hızlı bir koleksiyon üretmek ve kendi koleksiyon çalışmalarımızı hızlı bir şekilde yapabilmek için numune çözgü makinası ile dokuma işletmemizi destekledik. Boya ve apre kısımlarımız ile modern bir görünüme sahip. Tüm prosesi ileri teknolojiler ve ekolojik ham maddeler ile gerçekleştiriyoruz. Ekoteks 100 belgesiyle insan sağlığı ve çevreye değer verdiğimizi kanıtladık.  Farklı terbiye işlemleri için farklı boyama makinaları ve kimyasalları kullanıyoruz. Kaliteli ürün için kalifiye insan gücünü bu süreçte maksimum düzeyde kullanıyoruz Çünkü bizim sloganımız; Kalite üretilir, kontrol edilmez.”

Hem hammadde konusunda hem de dokuma ve bitmiş ürün konusunda sürekli AR-GE çalışmaları yürüttüklerine dikkati çeken Özel, yaptıkları işin moda sektörüne yönelik olduğu için Sürekli yenilik peşinde olduklarını belitti. “Bu konudaki başarımız nedeniyle sektörde yıllar boyunca önde yer alıyoruz” diyen Özel, satış cirolarının yüzde 1’ini AR-GE departmanına ayırdıklarını açıkladı. Hedeflerinin bu oranı yüzde 2’ye çıkarmak olduğunu söyleyen Özel, katma değeri yoğun ürünlere yönelmeye paralel olarak bu oranın sürekli artacağını da sözlerine ekledi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.