KTM 2016 Güzel Fırsatlar Yaratacak

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, KTM 2016’nın düzenlenmesinin, bölge ve şehir açısından güzel fırsatları beraberinde getireceğini söyledi.

  22 Eylül 2015 09:22 Salı
KTM 2016 Güzel Fırsatlar Yaratacak

Son dönemde Türkiye’de büyük atılım gösteren şehirlerin başında Kahramanmaraş geliyor. Kahramanmaraş, yıllık 5 milyar dolarlık sanayi üretimi, 2,1 milyar dolar dış ticaret hacmi ve 5 milyar dolar ihracat hedefi ile Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden birisi konumunda bulunuyor. Özellikle tekstil konusunda önemli atılımlara imza atan Kahramanmaraş, Türkiye’de üretilen ipliğin yüzde 35’ini dokuma ve örgü kumaşın da yüzde 10’unu üretiyor.

Bu büyük başarıya imza atan Kahramanmaraş sanayisinin gelişmesindeki etkenleri ve şehrin kültürel ve sosyal hayatına önemli katkılar sağlayan fuar ve organizasyonları Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’a sorduk. Kahramanmaraş’ın ekonomik yapısının 1968’e kadar tarım ve el sanatlarına dayalı olduğunu söyleyen Fatih Mehmet Erkoç, kalkınmada öncelikli iller arasına alınması ile beraber Kahramanmaraş’ın büyük bir değişim geçirdiğini söyleyerek, “1968’den itibaren mevcut küçük çaplı işletmeler büyük çaplı işletmelere dönüştü. 1980’li yılların başından itibaren de Kahramanmaraş büyük bir iktisadi adım atarak sanayileşme ve çağdaş ticaret sürecine girdi. Özellikle, 1990'lı yıllarda gerçekleştirilen özel sektör yatırımları kentin sanayileşmesinde önemli bir rol oynadı. 1995-1997 yıllarına gelindiğinde, sanayileşme sürecinde önemli bir ilerleme sağlanarak, çok sayıda yatırım hayata geçirilerek, ekonomiye kazandırıldı. Devletin, sanayileşmeye ve ihracata yönelik olarak sağladığı teşvikleri doğru kullanarak bu fırsatı iyi değerlendiren Kahramanmaraşlı girişimciler, şehrin bugün sahip olduğu sağlam ekonomik ve dinamik yapının kurulmasında büyük rol oynadı” dedi.

“Tekstilde Dünya İle Rekabet Ediyoruz”

Kahramanmaraş ekonomisinin en gelişmiş kolu olan tekstilde, özellikle teknoloji ve kalitede ulaşılan nokta itibariyle Türkiye standartlarının dışına çıkarak, dünya tekstil pazarlarında rahatça rekabet edebilecek nitelik kazandığını ifade eden Erkoç, “Kentin olduğu gibi ülkenin de iktisadi büyümesinde tartışılmaz bir statüye sahip olan tekstil sektörü yüksek değerde döviz girdisi sağlarken, istihdamı da önemli ölçüde etkiliyor. Tekstile paralel olarak gelişen konfeksiyon sanayinin en önemli iki özelliği yüksek katma değer ve istihdam olanağı sağlıyor olmasıdır” diye konuştu.

Kahramanmaraş, son yirmi yılda tekstil ve konfeksiyon sektöründe büyük atılımlar yaparak adeta kabuğunu parçalayarak bir sanayi kenti haline geldiğini ifade eden Erkoç, “Tıpkı Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi ekonomideki makus talihini, kendi öz kaynaklarıyla yenmeyi başararak, ürettiği markalarla dünyada söz sahibi olan bir sanayi şehri oldu. Bugün, Kahramanmaraş, Türkiye'deki 46 teknoloji geliştirme bölgesinden birisi konumunda” dedi.

Dünyaya İplik Üretiyoruz

Türkiye’de 1980 yılından bugüne yapılan tekstil yatırımlarının yaklaşık yüzde 12’sini Kahramanmaraşlı sanayicilerin gerçekleştirildiğini sözlerine ekleyen Erkoç sözlerine şu şekilde devam etti “Kahramanmaraş sanayisinin lokomotif sektörü tekstili, demir-çelik sanayisi izliyor.  Türkiye’deki metal mutfak eşyalarının yüzde 60'ı, çimentonun yüzde 9'u, kağıdın yüzde 20'si Kahramanmaraş'ta üretiliyor. Dünya devlerine kumaş üreten, iplik üreten firmalarımız var. Dünyaca tanınan dondurma üretimde marka olan işletmelerimiz var. Fakat doğrudan tüketiciye ulaşan markalarımızı arttırarak,  markalaşma bilincini yakalamamız gerekiyor. Bizde inşallah yakın zamanda büyükşehir olan Kahramanmaraş'ı kentsel dönüşüm, rekreasyon alanları, kayak merkezleri gibi projelerimizle bir marka şehir haline getirerek bu süreçte üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz.”

“Fuarlar Şehirlerin Vitrinidir”

Kahramanmaraş’ta son dönemde düzenlenen fuarlar hakkında “Ülkemizde yapılan fuarlar vitrin görevi görmektedir” diyen Erkoç sözlerine şu şekilde devam etti ”Şehirlerin kendilerine ait değerleri, ürünleri, vitrinleri süsleyen nakışlardır. Sanayisi, tekstilde olan öncülüğü, altın işlemeciliği, şairleri ve birçok dalda kendini kanıtlamış nadide bir şehir olan Kahramanmaraş’ta sosyal, kültürel ve ekonomik yapıyı gözeterek birçok fuar organizasyonu gerçekleştirdik. 23- 25 Ekim 2014 tarihleri arasında şehrimizin ev sahipliğinde gerçekleştirilmiş olan Kahramanmaraş Tekstil Makineleri Fuarı – KTM, uluslararası katılımcı ve ziyaretçileri bir araya getirmeyi başarmış ve vitrindeki yerini tüm asaleti ile almıştır.”

Ayrıca 2014’te şiirin başkentine yakışır, Anadolu'nun en büyük ve görkemli kitap ve kültür fuarını gerçekleştirdiklerini ifade eden Erkoç, “15-17 Mayıs 2015 tarihleri arasında Ortadoğu Altın ve Mücevher Fuarı düzenledik. ''Altın şehir'' olarak anılan şehrimiz bu fuar ile birlikte yine adına yakışır bir görsel şölenle Altın ve Mücevher fuarını da gerçekleştirmiş olduk. Bundan sonrada şehrimizin bütün değerlerini vitrinimizde cömertçe sergilemek adına bütün gayretimizle çalışarak bu değerimize artı değer katmak için faaliyetlerimize hız kesmeden devam edeceğiz” dedi.

“KTM 2016 Büyük Bir Fırsat”

“Tekstil ve Konfeksiyon üretiminin kalbinin attığı Adana, Osmaniye, Gaziantep, Niğde, Kayseri, Malatya, Şanlıurfa ve Adıyaman’ın buluştuğu nokta olan şehrimiz, bu nitelikte bir fuar için en önemli merkez konumunda. 2014 yılında tekstil sektörünün önde gelen isimlerini, Türk tekstil ve konfeksiyon üretimin büyük çoğunluğunun yapıldığı bölge ile buluşturmak amacıyla Kahramanmaraş Tekstil Makineleri Fuarı’nın ilkine, 21 ülkeden 250'ye yakın markanın katılımıyla 2014 yılında ev sahipliği yaptık” diyen Erkoç, 28 – 30 Nisan 2016’da ikincisi düzenlenecek olan KTM için Kahramanmaraş ekonomisi için büyük bir fırsat olan bu tür fuarlar yapıldıkları şehirlerin ekonomisine, sosyal hayatına büyük katkı sağlıyor. Kahramanmaraş ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olan tekstil sektörünün büyük ilgisini çekecek Kahramanmaraş Tekstil Makineleri Fuarı'nın ikincisinin düzenlenmesi bölgemiz ve şehrimiz için güzel fırsatları da beraberinde getirecektir. İlkinde olduğu gibi bölgemizde ve Kahramanmaraş'taki birçok tekstil firmasının temsilcilerinin ayaklarına kadar gelen bu fırsatı iyi değerlendirerek, fuara yoğun bir katılım göstereceğini düşünüyorum” dedi.

Uluslararası Tekstil Zirvesi

KTM 2016 ile eş zamanlı olarak üçüncüsü düzenlenecek olan Uluslararası Tekstil Zirvesi – UTZ için “2013 ve 2014 yıllarında tekstilin kalbinin attığı şehrimizde Türkiye’den ve Dünya’dan çok kıymetli katılımcılar ile Uluslararası Tekstil Zirvesi gerçekleştirdik. Zirve T.C. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı‘nın desteğiyle Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası tarafından gerçekleştirdiğimiz zirve, Tekstil kapsamında sektör her yönüyle değerlendirildi. Sektöre yön veren firma sahipleri, yöneticiler ve kamu temsilcileri tarafından pazarlama, üretim, teknoloji, insan kaynakları ve enerji konularında panel ve sunumlar düzenlendi. Tekstil Teknolojilerinin geldiği son nokta, akademik çalışmaların sektördeki yansımaları Türkiye’den ve Dünya’dan katılan akademisyenler tarafından değerlendirildi. Zirve kapsamında düzenlenen Ar-Ge Proje Pazarı ile akademisyenler tarafından gerçekleştirilen, ticarileşmeyi bekleyen projeler sergilendi. Bu tarz uluslararası çalışmalar şehrimizi, hem ülke hem de dünya piyasasında yakından takip edilecek marka şehir olmasına katkı sağlamaktadır” diyen Erkoç sözlerine şu şekilde devam etti “Bundan sonra da, Kahramanmaraşımızın bütün değerlerini tanıtmak için var gücümüz ile çalışacağız” dedi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.