İhracat Büyüme Sağladı

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Türkiye ekonomisinin son durumunu değerlendirirken ihracatın büyüme sağladığını dile getirdi.

  16 Mayıs 2019 00:00 Perşembe
İhracat Büyüme Sağladı

Türkiye ekonomisinin 2018 yılında karşı karşıya kaldığı açık kur saldırılarına rağmen, yıl genelinde yüzde 2.6 büyümesinin Türkiye ekonomisinin temellerinin güçlü olduğunu ortaya koyan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “4. çeyrekteki yüzde 3 daralmanın maruz kaldığımız kur merkezli küresel finansal saldırının etkilerinin iyi yönetilmesi sayesinde, makul bir seviyede olduğu kanaatindeyim” dedi.

Geçen Yıla Oranla Büyüme Bekleniyor

Geçen yılın geneline bakıldığında doğru analizin yapılacağına işaret eden Başkan Gülle, “2018’in geneline baktığımızda dünyada ve doğrudan ülkemize yönelik problemleri Türkiye adına, büyük bir başarıyla atlattığımızı değerlendiriyorum. İnanıyorum ki, ekonomimizde gözlemlediğimiz dengelenme süreci sayesinde, önümüzdeki dönemde yeniden yukarı yönlü büyüme oranları yakalayacağız” diye konuştu.

Net İhracat Büyümeye Katkı Sağladı

İhracatın büyüme verilerini deyim yerinde ise tek başına sırtladığını kaydeden Gülle şunları kaydetti: “2018’in ikinci yarısında kur dalgalanmaları ve ekonomik problemlerin büyüme rakamlarına yansımasını yaşadık. GSYH’mız son çeyrekte %3 daralırken, her şeye rağmen yıl genelinde %2,6 büyümeyi gerçekleşti. Burada en dikkat çekici nokta ise net ihracatın son çeyrekte büyümeye 8,4 puanlık katkı vermesi. İç talebin daraldığı, kamu harcamalarının neredeyse aynı düzeyde kaldığı son çeyrekte büyüme rakamlarımızın en büyük destekçisi ihracat oldu. Yıl genelinde ise net ihracatın büyümeye 3,6 puan katkı verdiğini görüyoruz. Bugün gelinen noktada, artık ülkemiz bu ekonomik süreci de en az zararla atlatmayı başardı. TİM olarak biz de 83 bini aşkın ihracatçımızla geçtiğimiz sene olduğu gibi bu sene de çok daha fazla çalışarak, ülkemiz bayrağını tüm dünyada dalgalandırarak hem büyümede hem yatırımlarda, hem de istihdamda ülkemize hizmet etmeye, katkı vermeye devam edeceğiz.”


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.