Gümrük Faaliyetlerinde Butik Hizmet

Evin Gümrük Müşavirliği, butik hizmet anlayışıyla özellikle tekstil sektöründeki uzmanlığı ile müşterilerinin dış ticaret faaliyetlerini kolaylaştıracak avantajlar sağlıyor.

  13 Haziran 2016 09:00 Pazartesi
Gümrük Faaliyetlerinde Butik Hizmet

Özellikle tekstil sektöründe ihracat payını her geçen gün arttıran Türkiye, Avrupalı hammadde ve makine üreticileri için de önemli bir pazar konumunda. Bu koşullar altında dış ticaret faaliyetlerinin önemli bir ivme kazandığı Türk tekstil ve hazır giyim sektörü, gümrük işlemleri konusunda uzman yardımına ihtiyaç duyuyor. Bu alanda birçok sektöre danışmanlık hizmeti veren Evin Gümrük Müşavirliği, özellikle tekstil sektöründeki uzmanlığı ile müşterilerinin dış ticaret faaliyetlerini kolaylaştırıyor.

Firma faaliyetlerinin yanı sıra, tekstil ve hazır giyim sektörünün gümrük işlemleri sırasında dikkat etmesi gereken detayları yayın grubumuza anlatan Evin Gümrük Müşavirliği Genel Müdürü Sinan Aktaş, önemli bilgilere yer verdi.

Deneyimli personel ve yönetim kadrosu ile uzun yıllardan bu yana gümrük ve dış ticaret sektöründe hizmet verdiklerini kaydeden Sinan Aktaş, sundukları kapsamlı hizmetlere ilişkin şu bilgilere yer verdi; “Firmamızın sunmuş olduğu hizmetler arasında; firmalar adına ithalat ve ihracat beyannameleri düzenlemek, bu beyannamelerin gümrüklerde takibini yapmak, dış ticarette ilgili firmalara danışmanlık yapmak, ticareti kolaylaştırıcı ve avantaj sağlayan iş ve işlemlerde gerekli evrakları ve izinleri almak, dış ticarete konu eşyaların gümrük işlemleri ile alakalı diğer kurumlardan gerekli izinleri almak vb. hizmetler bulunuyor. Ayrıca ithalata ve ihracata konu ürünlerin işlemlere başlamadan önce vergi ve maliyet hesaplamalarını yaparak ayrıca ticaret politikası önlemleri hakkında müşterilerimizi bilgilendiriyoruz.”

Gümrük müşavirliğinin, firmaların dış ticarete konu eşyaları ile ilgili bütün işlemleri yapan ve uzmanlık gerektiren bir hizmet sektörü olduğunu vurgulayan Aktaş, hizmet verdikleri sektörlerin ağırlıklı olarak tekstil, konfeksiyon, tekstil yan ürünleri, paslanmaz çelik ürünleri, laminat parke, hırdavat ve gıda şeklinde sıralandığını belirtti.

“Eşyaların Geldiği İlk Limandan Kapıya Teslim Hizmet Sunuyoruz”

Evin Gümrük Müşavirliği olarak müşterilerine, etkin ve hızlı şekilde butik hizmet sunduklarını dile getiren Sinan Aktaş, müşterilerine sundukları en önemli avantajları ise şu sözlerle açıkladı; “Müşterilerimiz, gümrüklerde eşyaları ile ilgili işlemlerin hangi aşamada olduğunu sürekli takip edebilirken, aynı zamanda ticarete konu ürünler ile ilgili vergisel hesaplamalarını en etkin şekilde alabilmekte ve daha işlemlere başlamadan maliyet hesabı yapabilmekteler. Firma olarak müşterilerimize sunduğumuz hizmetler, bununla da sınırlı değil.  Örneğin, tekstil sektörünün gümrük işlemleri, özellikle ithalatlar ihtisas gümrüklerinde yapılmaktadır.

Bu durumdan kaynaklı olarak özellikle gemi yoluyla gelen mallar, iç gümrüklere aktarılır. İç gümrüğe aktarılan mallar burada antrepolara alınır ve işlemleri bu gümrükte sonlandırılır. Bu durum maliyetleri arttırıcı bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Biz firma olarak müşterilerimize eşyaların geldiği ilk limandan kapıya teslim bir hizmet sunuyoruz. Böylelikle müşterilerimizin işlerini lojistik anlamda daha da kolaylaştırarak hızlı bir şekilde sonlandırıyoruz.”

Gümrüklerde en sık karşılaşılan sorunlar konusunda da sorularımızı yanıtlayan Evin Gümrük Müşavirliği Genel Müdürü Sinan Aktaş, şu bilgilere yer verdi; “Gümrüklerde karşılaşılan en önemli sorunlardan biri de özellikle hammadde ve yarı mamul kumaş ve ipliklerin vergilendirmeye esas GTİP (gümrük tarife istatistik pozisyonu) belirlemeleri. GTİP belirlenirken kumaş-iplik ya da mamul eşyanın elyaf cinsleri net şekilde bilinmelidir. Çünkü vergilendirmelerde elyaf cinsine göre ciddi farklılıklar vardır. Gümrük idarelerinde, gümrüğe sunulan evraklarda malların özellikleri ve elyaf oranları düzgün yazılmadığı taktirde GTİP belirlemeleri zorlaşacak ve bu durumda gümrük laboratuvarlarında GTİP tespiti yapılmak zorunda kalınacaktır.”

Bu durumun ciddi zaman ve maliyet kaybı oluşturduğunu kaydeden Aktaş, tekstil firmalarına şu tavsiyede bulundu; “Bu tür durumlarda müşterilerimize önerimiz, ihtilaf oluşturabilecek mallarda GTİP’lerin numune ürünler üzerinden gümrük laboratuvarlarında belirlenmesi. Böylece ticarete konu ürünlerin vergi hesaplamaları en başından belirlenebileceğinden maliyetler daha net şekilde ortaya çıkmaktadır.”

“İşlemlerin En Başında Maliyet Hesaplarını Müşterilerimize Sunuyoruz”

Evin Gümrük Müşavirliği olarak; tekstil sektöründe uzun yıllardan bu yana edindikleri tecrübelerin, müşterilerin işlerini kolaylaştırmak konusunda önemli bir avantaj yarattığını kaydeden Aktaş, “İşlemlerin en başında ticarete konu ürünler ile ilgili maliyet hesaplamalarını net şekilde ortaya çıkarabiliyoruz. Böylelikle firmalar kar- zarar hesaplarını en başından yapma şansına sahip oluyorlar.” dedi.

Özellikle tekstil sektöründe, son yıllarda ciddi ticaret politikası önlemleri alındığına dikkat çeken Aktaş, sıkı denetimlere tabi tutulan ithal ürünlerin kayıtlarda ciddi fiyat artışlarına neden olabildiğini kaydetti. Aktaş, “Sektörde ithal ürünler kayıt altına alınırken, ürünlerde kullanılan boyar maddeler ve kimyasallar sıkı denetimlere tabi tutuluyor. Bu uygulamaların dışında ‘detay beyan’ adı verilen, özellikle yarı mamul eşyalara getirilen bir hesaplama tablosuyla vergi hesaplamaları bu fiyatlar üzerinden yapılıyor. Tabi konfeksiyona ve mamul eşyalara detay beyan uygulaması olmasa da, gerçekleştirilen kayıt belgesi uygulaması ciddi fiyat artışlarını beraberinde getiriyor. Ayrıca tekstil ve tekstil yan ürünlerinde kullanılan kimyasallar ve azor boyadan dolayı birçok ürün testlerden geçemiyor. Bu testlerin özellikle işlemler bitip vergiler ödendikten sonra yapılıyor olması ise firmaların test sonucunu beklemeden ürünlerin satışını yapması veya kullanmasından dolayı ciddi sorunlar yaratıyor. Çünkü testler olumsuz çıktığında eşyaların mahrece iade edilmesi gerekiyor. Bu yapılmadığı taktirde ciddi cezalar ile karşılaşılabiliyor.” dedi.

Tekstil sektörünün uzmanlık gerektiren bir iş kolu olduğunu ve bu alanda deneyimli kişiler ile çalışılması gerektiğinizi vurgulayan Aktaş, “Ülke ekonomilerinde dış ticaretin bu kadar etkili olduğu günümüzde, gümrük müşavirliği kendi alanında uzmanlık gerektiren tek etkin meslektir. Dış ticaretle uğraşan birçok firmanın gümrük müşavirlikleriyle çalışması bu yüzdendir. Bu durum ilk bakışta maliyet arttırıcı bir unsur gibi gözükse de aslında maliyetleri düşürme anlamında önemli bir etkisi bulunuyor. Sahip olduğu bilgi ve edindiği deneyimle dış ticaret alanında faaliyet gösteren firmaların en önemli partneri olmuş müşavirlik firmaları, verdiği hizmetler ile dış ticareti geliştiren önemli bir sektör konumundadır.” sözlerine yer verdi.

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.