Dokuboy, Ar-Ge Çalışmalarıyla Mamul Kumaşta Farklılık Oluşturmayı Başardı

Dokuboy Tekstil Madencilik A.Ş İplik işletmeleri Müdürü Cemal Eroğlu, “Mamulde farklılık oluşturmanın ana kaynağının hammaddede olduğu inancındayım. Ar-Ge çalışmalarımızla mamul kumaşta farklılıklar oluşturmayı başardık” dedi.

  25 Nisan 2019 00:00 Perşembe
Dokuboy, Ar-Ge Çalışmalarıyla Mamul Kumaşta Farklılık Oluşturmayı Başardı

1990 yılından itibaren faaliyette olan Dokuboy Tekstil Madencilik AŞ., tekstil alanında Open-End, Ring İplik, Örgü, Boyama ve Terbiye işlemlerinin gerçekleştirildiği Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteriyor. Dokuyboy, 1.000 kişiye yakın istihdamın sağlandığı entegre bir organizasyon olarak dikkat çekiyor. Ürünler ve ürün kalitesi hakkında Dokuboy Tekstil Madencilik A.Ş İplik işletmeleri Müdürü Cemal Eroğlu, “Entegre bir tesisiz. Dokuboy İplik Grup işletmelerimizin üretim ve ürünleri üzerine bilgi vermek gerekirse 20 ton/gün kapasiteli open-end iplik işletmemizde, dokuma ve örgü işletmelerine yönelik Ne: 6/1 numaradan Ne:40/1 numaraya kadar %100 pamuk, %100 viskon ve benzeri selülozik elyaflar, %100 polyester ve bu elyafların her türlü karışım oranına haiz karışımından elde edilen ekru ve melanj iplik üretimi gerçekleşmektedir. Ring iplik işletmemizde ise 25 ton/gün kapasite ile Penye compact, Grand slup-Multicount/Multitwist vb. efektli iplik ve Corespun-Dualcore elastan iplik üretimi ve de selülozik menşeili %100 viskon-Modal-Tencel ve bunların pamuk karışımlı dokuma ve örgü işletmelerine yönelik ipliklerin üretimi yapılmaktadır. Tüm üretim İSO 9001 kalite yönetim sistemi çerçevesinde Uster kalite standartlarının en üst limitleri hedef alınarak proseslerimiz ve nihai ürünlerimiz belirlenmiş kalite spesifikasyonlarında üretilmektedir. Ama esas kalite, entegre tesis olmamızın getirdiği avantajla boya ve terbiye sonucu nihayetlendirilmiş kumaşta tüm ipliklerimizin kalite karnesinin verilmesi sonucu elde edilmektedir” dedi.

1556184047_dokuboy-665.jpg

 

Kalite Standartlarının En Üst Limitlerini Hedef Alıyoruz

 

Tüm üretimin İSO 9001 kalite yönetim sistemi çerçevesinde Uster kalite standartlarının en üst limitleri hedef alınarak prosesler ve nihai ürünlerle belirlenmiş kalite spesifikasyonlarında üretildiğini söyleyen Dokuboy Tekstil Madencilik A.Ş İplik işletmeleri Müdürü Cemal Eroğlu, “Esas kalite, entegre tesis olmamızın getirdiği avantajla boya ve terbiye sonucu nihayetlendirilmiş kumaşta tüm ipliklerimizin kalite karnesinin verilmesi sonucu elde edilmektedir. Kalite, son kullanım noktasına göre hammadde seçimi ile başlar ve kullanım alanına yönelik elyaf seçiminde fiziki ölçümlerin tamamı %100 muayene prensibine göre uygulanır ve elyaf tasnifi sağlanır. Bu aşamadan sonra üretim hattı boyunca üretim, kalite, plan ve proses ayar şemaları ile üretim gerçekleştirilir. Nihai kumaş neticelerinde ipliğin kalite şartlarına uygunluğu sonuçlandırılır. İşletmelerimizde kalite yönetim ve kalite süreçlerinin ve basit 5-S prensiplerinin ve de yalın yönetim sisteminin etkin olarak uygulanması en önemli işletme kurallarımızdır” dedi. Makineler ve sahip oldukları sertifikalarla ilgili olarak Eroğlu, “Open –end ve ring işletmelerimizin hallaç-tarak ve CE makinalarının tamamı Rieter  grubu olup fitil makinelerimiz Marzoli yine ring makinelerimiz K46 ve G36 modellerinden oluşmaktadır. G36 makinelerimiz Amsler efekt sistemleri ve Pinter –Amsler elastan sistemine haizdir. Bobin makinelerimiz Savio Pulsars ve Muratec Qpro modellerinden oluşmaktadır. Taşıma otomasyonu Trascar Utit şeklindedir. Ayrıca laboratuvarımız, bobin üzeri temizleme ve hallaç yabancı madde ayırma sistemlerimiz Uster makadır. İşletmelerimizde Xorella fikse makinesi kullanılmaktadır. İplik işletmelerimiz ISO 9001, OEKOTEKS, BCI, ORGANİK, COM4 ve USTER sertifikalarına sahiptir” ifadesini kullandı.

 

Ana Hedefimiz Üretim Kapasitemizi Artırmak

 

Türkiye pazarındaki pazar payı ve hedefleri ile ilgili olarak Eroğlu, “Ana üretimimizin boyalı kumaş olması nedeni ile iplik işlemelerimizin en büyük müşterisi üretim kapasitemizin % 75 oranı ile örgü tesisimizdir. % 25’lik iplik üretimiz yurt içi ve yurt dışı dokuma ve örgü fabrikalarına aktarılmaktadır. Son ürünümüz olan örgü boyalı kumaştaki yurt içi pazar payımız ise % 6-10 arasında yıllara göre değişmektedir. Şu anda projelendirme aşamasında olan 3. aşama iplik tesisimizle birlikte her çeşit iplik tedarikçisi noktasında üretim kapasitemizi artırmak ana hedefimizdir” dedi.  2018 yılı ve 2019’la ilgili olarak Dokuboy Tekstil Madencilik A.Ş İplik işletmeleri Müdürü Cemal Eroğlu, “Global anlamda 2018 yılındaki ekonomik sıkıntılar şirketimizde de düşük bir oranda hissedilmiştir. 2019 yılının ilk çeyreğinde sektörümüzün pozitif yönde  ivmelendiğini hissetmekteyiz. Dokuboy olarak bu durum bizi olumlu etkilemiş olup, 3. aşama ring iplik tesisimizi ve hava eğirme sistemli iplik projemizi gündemimize almış bulunmaktayız” ifadesini kullandı.

Efekt Sistemleriyle Farklı Ürünleri Dokuboy Kumaş Üretimine Dahil Ettik

Pazarın yönlendirmesi ve farklı pazarlara da hitap etme amacıyla makine parkınızı seçmede amaç oldu mu, pazarın esneklik ve farklı iplik türlerine olan talebi makine parkını seçmenizde ne derece önemi oldu sorumuza yönelik olarak Cemal Eroğlu, “2. aşama ring projemiz, kendi örgümüz dışında dokuma ve denim işletmelerinin iplik ihtiyaçlarına hitap etmek üzere projelendirilmiş ve özellikle efektli ve elastan iplikler üretimine yönelik en etkin efekt/elastan sistemleri ilave edilmiş daha da önemlisi son aşama bobin makinesi seçimi bu ihtiyaca binaen yapılmıştır” dedi.  Yeni mamul geliştirmekle ilgili Ar-Ge çalışmaları yapıyor musunuz sorumuza yönelik olarak ise Eroğlu, “Mamulde farklılık oluşturmanın ana kaynağının hammaddede olduğuna dolayısıyla bizim sektörümüzde elyafta olduğu inancındayım. Özellikle ikinci yatırımımızda bu durumu göz önüne alarak selülozik kökenli elyaf çeşitleri ve bunların pamukla karışımına yönelik Ar-Ge çalışmalarımızı yaparak mamul kumaşta farklılıklar oluşturmayı başardık.  Efekt sistemleri ile farklı ürünleri Dokuboy kumaş üretimine dahil ettik. Yeni kuracağımız Ring ve hava eğirmeli iplik üretim tesislerimizde gerek makine parkuru gerekse kullanılacak elyaf çeşitleri ile daha da esneklik kazandırılmış ürünlerin üretimini hedefliyoruz. Yeni yatırımımızla birlikte, önümüze yoğun bir Ar-Ge çalışması çıkaracak kanaatindeyim. Sentetik iplik üretimine yönelik ring ve hava eğirme sistemli tesislerimizin projelendirmesine başlamış bulunmaktayız” dedi.

KTM 2019, Hem Çalışanlarımızın Hem Yatırımcılarımızın Ufkunu Açacak

Kahramanmaraş Tekstil Makinaları Fuarı KTM 2019’un bölgenizde yapılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz, KTM 2019 hem firma olarak size hem de bölge olarak Kahramanmaraş’a hangi katma değerleri sunuyor sorumuza yönelik olarak Eroğlu şunları söyledi: “KTM 2019’un bu yıl da ilimizde yapılması hem yatırımcımızın hem de çalışanlarımızın ufkunu açacak. Makinelerde yapılan değişiklikler üründe farklılık ve kalitede oluşturacak olumlu gelişmelerin görülebilmesi adına çok güzel bir organizasyon. Ancak bölge insanlarımız dışında gerek komşu gerekse diğer ülkelerdeki yatırımcı ve ürün tedarikçilerinin de bu organizasyona çekilebilmesi adına çalışmalar yapılması gerektiği kanaatindeyim. Ülkemizin dünya da söz sahibi olabilmesi adına her sektörde üretim ve bağlantılı olarak yatırımların artması gerekiyor.”


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.