Çin Tekstil Hacminde Geriledi

2012 yılı Ocak-Temmuz döneminde dış ticaret hacmi yüzde 7 büyüyen Çin’in, tekstil ve hazırgiyim dış ticareti ise bir önceki yıla göre yüzde 0,2 gibi küçük bir oranda düştü

  15 Eylül 2012 22:49 Cumartesi
Çin Tekstil Hacminde Geriledi

Küresel ekonominin dinamosu Çin, genel ekonomik görünümünü arttırmaya devam ediyor. Ancak Ocak-Temmuz 2012 döneminde tekstil ve hazırgiyim dış ticaretinde küçük bir düşüş yaşadı. Resmi gümrük rakamlarına göre, Çin’in genel dış ticaret hacmi yüzde 7 artarak 2,168.37 Milyar Dolar oldu. Dış ticaret dengesine yakından bakıldığında;  yüzde 7.8 büyüme  ile 1,131.24 milyar dolarlık ihracat ve yüzde 6.4 oranında büyüme ile 1,037.13 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirildi. Böylece Çin ekonomisi 94.11 milyar Dolar dış ticaret fazlası vermiş oldu.

Aylar bazında bakıldığında ise, Çin’in Temmuz ayında dış ticaretinin 328.73 milyar dolar olarak gerçekleştiği görülüyor. Bu oran da 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 2,7 artış anlamına geliyor. Temmuz ayında ihracat yüzde 1.0 büyüme ile 176.94 milyar Dolar olurken, ithalat yüzde 4.7 oranında artarak 151.79 milyar Dolar oldu. Temmuz ayı dış ticaretinin 25.1 milyar Dolar fazla verdiği saptandı. Bu rakam 2011 Temmuzu ile karşılaştırıldığında yüzde 16.8’lik büyümeye işaret ediyor.

Tekstil ve Hazırgiyim Rakamları Düştü

Çin’in tekstil ve konfeksiyon ihracatı Ocak-Temmuz döneminde küçük bir farkla geriledi. Hazır giyim ihracatı yüzde 0,2 oranında azalarak 82.93 milyar dolar seviyesine geldi. Tekstil ihracatı da aynı şekilde yüzde 0,2 oranında düşerek 54.47 milyar dolar şeklinde gerçekleşti. Temmuz ayı özelinde bakıldığında ise, Çin için tablonun daha da kötüleştiği görülebiliyor. Temmuz ayında 23.889 milyar Dolar olarak gerçekleşen tekstil ve hazır giyim ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.1 düşüş yaşarken, aylık bazda bir önceki aya göre yüzde 4.37 artış yakalandı. Bunun yanında tekstil ürünleri ihracatı yüzde 8.06’lık düşüşle 8.002 milyar Dolar, hazır giyim ihracatı ise 8,13’lük düşüşle 15.887 milyar Dolar olarak gerçekleşti.

Küresel Kriz Olumsuz Etkiledi

Ucuz ve çok miktarlı üretimi ile küresel pazarın her noktasına tedarik sağlayan Çin, pazarlarda yaşanan dalgalanmalara da açık bir tablo sergiliyor. ABD, Avrupa ve diğer gelişmiş ülkelerin finansal kriz sonrasındaki toparlanmasının zayıf, bozulan istihdam yapısı ve yüksek seviyelerdeki işsizlik oranlarının Çin ekonomisini daha güçlü bir şekilde etkileyeceği savunuluyor.

Çin’in tekstil ve konfeksiyon alanında küçülmesi gelişmiş ülkelerde yaşanan mali krizin direkt sonuçlarında birisi olarak gösteriliyor. Yaşanan mali kriz taleplerin sınırlı kalmasına neden olurken, ekonomik büyümeyi de kısıtlıyor. Çin’in özellikle ihracatta hakim olduğu ülkelerde bazı düşüşler yaşadığı da görülebiliyor. Özellikle Hindistan, Vietnam, Bangladeş gibi ülkelerin tekstil anlamında büyümesi, Çin’in düşüşüne de etken olarak gösteriliyor.

Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, uluslararası ekonomik durumun ikinci yarıda da kötüye gideceği belirtiliyor. Düşük küresel talebin devam edeceğini vurgulayan yetkililer, tekstil işletmelerini yılın ikinci yarısında da sıkıntı yaşayacağını açıkladı. Bu olumsuz havanın etkisini sürmesinin Çin’deki birçok küçük ve orta ölçekli işletmeyi zora sokacağı belirtiliyor.

İç Talep Geriledi

Tekstil ve hazırgiyim dış ticaretinde olumsuz bir tablo yakalayan Çin, bu segmentteki iç talepte de gerileme gördü. Çin Tekstil Sanayi Birliği Sözcüsü Sun Huaibin yaptığı açıklamada, geçen yılın aynı dönemine göre 2012’nin ilk yarısında  hem genel talebin hem de tekstil ve hazırgiyim talebinin düştüğüne dikkati çekti.  Sektörün yılın tamamını ise, bir önceki yıla göre biraz büyüme ile kapatacağı öngörülüyor.

İstatistiklere göre, 2012 yılının ilk yarısında tekstil ve hazırgiyim ithalatında Avrupa Birliği’nde yıllık yüzde 6.9 düşüş, ABD’de yüzde 0 büyüme ve Japonya’da sadece yüzde 2.2 oranında artış görüldü.  Genel olarak bakıldığında ise yüzde 10.8 gibi bir düşüş görülüyor.  Çin’deki yerli pamuk fiyatının uluslararası pazara göre daha yüksek olması nedeniyle Çin’deki pamuk iplik üreticileri rekabet güçlerinde önemli bir düşüş yaşadı.  Sun Huabin açıklamasında Çin tekstil endüstrisinde görülen negatif büyüme trendinin, yerli ve uluslararası pamuk fiyatı ile bağlantısının çok net olmadığını savundu.  Huabin, bu olumsuz tabloya rağmen, iç talebin toparlanarak artışa geçeceğini sözlerine ekledi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.