“Bölgede KTM’nin Tek Fuar Olmasını Sağlamalıyız”

KASİAD Başkanı Ali Arpasatan ile Kahramanmaraş’ın sanayi ve tekstil sektöründeki yeri ile KTM 2019 Fuarı hakkında konuştuk.

  02 Eylül 2019 00:00 Pazartesi
“Bölgede KTM’nin Tek Fuar Olmasını Sağlamalıyız”

Kahramanmaraş Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Arpasatan ile Kahramanmaraş’ın sanayideki ve tekstil sektöründeki yeri, şehrin ekonomik gelişmişliği, KASİAD üyelerinin dünya çapındaki aktif ekonomik faaliyetleri ve özellikle de Uluslararası Kahramanmaraş Tekstil Makineleri Fuarı hakkında konuştuk.

KASİAD Başkanı Arpasatan, 2018 yılında 1 milyar doların üzerinde ihracat rakamına ulaşan Kahramanmaraş’ın önemli bir sanayi kenti olarak Türkiye’de nasıl bir role sahip olduğuyla ilgili soruya, şehrin tarım ve ticaretin hakkını vermiş bir şehir olduğunu ve elbette sanayinin de hakkını vereceğini söyleyerek; “Kahramanmaraş üretim ve ihracatta Türkiye’de rol model olmuştur, çünkü 35 yıl gibi kısa sürede bu üretim gücüne kavuşmuştur. Bunun iki önemli sebebi vardır; sermaye ve beyin göçü yaşamamıştır. Şirketlerimizde artık ikinci nesil kuşaklar önemli makamları doldurmaya başladı. Gençlerimiz eğitimlerini tamamlayıp topraklarına dönüyorlar. Bu bizim için büyük bir şans. Diğer sanayi şehirlerinde bu oran düşüktür. Bu durum esasen ileride bize çok büyük rekabet avantajı sağlayacak. Diğer bir konuda Suriyeli göçmenlerin şehrimize sağladığı işgücüdür. Bu konuda sıkıntı yaşıyorduk, onları da üretime katınca daha da ivmelendiğimizi düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

“Esas Bundan Sonra Tekstilde Katma Değer Yaratacağız”

Kahramanmaraş’ın ihracatının yüzde 61'inin tekstil ürünlerinin oluşturduğunu hatırlatan Arpasatan, Kahramanmaraş’ın tekstil sektöründe yakaladığı ivmeyi şu sözlerle değerlendirdi:

“Üç nesildir pamuk tozu yutuyoruz. Yıllarca pamuk ekip bunu çırçırlayan bir şehrin tekstilde bu seviyeye gelmesi beni şaşırtmıyor. Olması gereken buydu. Biz tekstilden hiçbir zaman vazgeçmedik, bu sektöre hep inandık. Türkiye’nin bugünkü ekonomik şartları kararımızın ne kadar isabetli olduğunu gösteriyor. Amiral gemimiz tekstilde yeniliklerin peşinde koşarken, şehrimiz de olmayan başka sektörlere de göz kırpıyoruz. Esas bundan sonra tekstilde katma değer yaratacağımızı düşünüyorum. Çünkü ekonomik düzendeki sermaye gibi bilgi de kartopu gibi büyüyor. Bugün Avrupa’nın en büyük iplik üreten şehriyiz, belki de bir gün en büyük teknik tekstil üreten şehri olacağız.”

“İplikte Bölgesel Teşviki Bekliyoruz”

Kahramanmaraş’ın tekstil sanayindeki gelişiminin devam etmesi için yapılan yeni yatırımlar, teşvikler hakkında da bilgi aktaran Ali Arpasatan, bu konuda biraz dertli olduklarını ifade ederek şöyle konuştu:

“Son çıkarılan teşvik yasasında iplik ve dokuma dallarına sadece modernizasyon teşviki verildi. Tekstilden iplik ve dokumayı çıkarırsanız ana gövdeyi kesmiş olursunuz. Uzun bir süre bu durum büyümemizi yavaşlattı. Yakın bir zamanda ek bir kararname ile dokuma bölgesel teşvik kapsamına alındı fakat iplik hâlâ genel teşvik kapsamında duruyor. Bunun Güneydoğu ile ilgili siyasi sebepleri var. Sonuçta siyasi bir tercih, ekonomik değil. Bunların üzerinde durmak istemiyorum. Günün sonunda bu karalardan Türkiye zararlı çıktı. Çünkü ne Güneydoğu yatırım yaptı ne de biz yapabildik. Teşvik verilirken illerin bilgi birikimine, kabiliyetine dikkat etmek gerekir. İplikte bölgesel teşviki hâlâ bekliyoruz.”

“Tomsuklu OSB‘nin Gecikmesi Büyümemizin Önünde Bir Engel”

KASİAD Başkanı Arpasatan, Yeni Organize Sanayi Bölgesi’nin Kahramanmaraş ve bölge ekonomisine büyük katkılar sağlayacağını vurgulayarak; “Tarım toplumu iken en büyük sorunumuz ovamızın küçük olmasıydı. Bu yüzden Güneydoğu’dan arazi kiralar ekip biçerdik. Pamuk tarımını Güneydoğu’ya bizim öğrettiğimizi söylemem iddialı olmaz sanırım. Düz arazimizin az olması tarım da olduğu gibi sanayide de bizi vurdu. Kahramanmaraş geniş yüzölçümüne sahip fakat toprakların 2/3 ü dağlık araziden oluşuyor.” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tomsuklu OSB‘nin gecikmesi büyümemizin önündeki önemli bir engel. Verimsiz, düz sayılabilecek ve bizi Gaziantep ile entegre edecek bir konuma sahip. Yani stratejik bir öneme sahip. Bu bölgenin üretime açıldığında bölgesel bir yatırım üssü olacağını düşünüyorum. Siyasilerimizin ve bürokratlarımızın bu kadar önemli bir konuda bizlere daha fazla yardımcı olmalarını bekliyoruz. Unutmayalım ki bugün Türkiye’nin bir numaralı gündemi işsizlik ve bu en çok siyasileri düşündürüyor.”

“Bölgede KTM’nin Tek Fuar Olmasını Sağlamalıyız”

Kahramanmaraş’ta bu yıl beşinci kez düzenlenecek olan, Uluslararası Kahramanmaraş Tekstil Makineleri Fuarı’nın (KTM 2019) bölgeye katkısını da değerlendiren Ali Arpasatan, KTM Fuarlarının sadece bölgeden değil her yerden ziyaretçi çektiğine işaret ederek; “Özellikle geçtiğimiz yıl ülkemizin batısından da ziyaretçi çektiğine hep beraber şahit olduk. Bölgemizde yapılan diğer tekstil fuarlarından daha fazla ilgi çektiği kesin. Zaten bir bölgede aynı içerikli fuarların yapılmasını doğru bulmuyorum. Bizim bir an önce fiziki şartları düzeltip bölgede KTM’nin tek fuar olmasını sağlamalıyız. Diğer şehirleri de bu yükten kurtarmış oluruz.” diye konuştu.

KTM’nin başarısında ECR Fuarcılık’ın özverili çalışmasının önemli bir etken olduğunu belirten Arpasatan; “Fakat Kahramanmaraş’ın tekstil alt yapısı ve yetişmiş insan gücü de önemli. KTM’nin zor şartlarda başladığını fakat ileride çok önemli yerlere geleceğini düşünüyorum. ECR fuarcılık yönetimini ve çalışanlarını KTM Fuarı’ndaki başarılarından dolayı kutlarım.” dedi.

“Dünyanın Her Yerinde KASİAD Üyeleri Konuşlanmış Durumda”

2019 yılında KASİAD olarak Kahramanmaraş’ın adını dünya çapında daha fazla duyurması için nasıl bir strateji belirledikleri konusundaki soruya da yanıt veren KASİAD Başkanı Arpasatan, KASİAD üyelerinin Çin’den ABD’ye kadar çok aktif olduklarını, Kahramanmaraş’ın ve KASİAD’ın ismini en güzel şekilde temsil ettiklerini söyleyerek şöyle konuştu: “MADO gidiyor Çin’in bir şehrine bayilik veriyor. Bir diğer üyemiz ABD’de, İngiltere’de şube açıyor. İtalya’da, Rusya’da depo açan olduğu gibi bugün Afrika da bile KASİAD üyeleri konuşlanmış durumda. Yüksek temsil ve başarılarından dolayı sizler aracılığı ile tüm üyelerimizi kutluyorum.”

“Yatırımcının Önünü Hızlı Bir Şekilde Açmak Gerekir”

KASİAD Başkanı Arpasatan son olarak; üretim kültürü ve sanayi kültürünün Kahramanmaraş’a yerleşmiş olduğunu ve bunun önünü artık kimsenin alamayacağını söyleyerek şöyle konuştu: “Bundan sonra şehrimizin değerlerini, kültürünü ve tarihini gün yüzüne çıkaracak çalışmaları arttırmamız gerekir. Hizmetler sektörünün imalat sanayi ile paralel büyümediğini görüyor buna da üzülüyorum. Halbuki bu ikisini birbirinden ayıramazsınız ve birlikte pozitif sinerji yaratırlar. Beş yıldızlı oteller, hastaneler fuar ve kongre alanları bu şehrin ihtiyacı. Böyle alanlar yeterli olmadığı için şehrimizin güzelliklerini ve sanayimizin gücünü yeterince sergileyemiyoruz. Tanıtım eksik kalıyor. Siyasilerden ve bürokratlarımızdan beklentimiz bu konuya daha da hassas olmalarıdır. Yatırımcının önünü hızlı bir şekilde açmak gerekir çünkü zamandan daha değerli bir şey yok.”


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.