Bayteks, cirosunu yüzde 40 artırdı

Ar-Ge ve inovasyona büyük önem veren Bayteks, 2018’de cirosunu yüzde 40 artırdı. Firmanın hedefi, 2019’da bu başarıyı perçinlemek…

  26 Mart 2019 00:00 Salı
Bayteks, cirosunu yüzde 40 artırdı

Bayteks Teknik Tekstil, Gaziantep’te 1992 yılında BCF halı ipliği sektöründe faaliyet göstermek amacıyla kuruldu. 2003 yılında nonwoven sektöründe ilk yatırımlarını spunbond hatlarıyla gerçekleştiren şirket, 2012 yılından itibaren kumaş üretimini Kilis’te 30 bin m2 alan üzerine kurulu tesislerine taşıdı. Tesiste 2012-2018 arası dönemde 900 Ton /ay kapasite üretimle devam etmiş olup, 2018 yılı içinde mevcut spunbond hatlarına 500 Ton /ay kapasiteli yeni bir SS hat ilave ederek faaliyete aldı. Bayteks Teknik Tekstil, 2019 yılı içerisinde faaliyete geçmek üzere bir adet daha 500 Ton/ay kapasiteli hattı da kurmaya başladı. Böylece firmanın toplam kapasitesi, 2019 yılının 2. yarısında yaklaşık 1.800-2.000 Ton/ay arasında bir yere ulaşmış olacak. Bayteks, Haskan Şirketler Grubu Yatırım AŞ. bünyesindeki üretim faaliyeti gösteren bir şirkettir. Grup bünyesinde ayrıca medikal tek kullanımlık cerrahi örtü setleri ve önlükleri 7.000 m2 kapalı alanda üreten Baymed, polyester iplik teksture ve boyama faaliyeti gösteren Armada Polyester ve ambalaj sektöründe faaliyet gösteren PE ve POF film üreten Folyopak isimli üretim yapan şirketler de var. Grubun 2018 cirosu 45 milyon $ olarak gerçekleşti. Bu sene faaliyete geçecek olan yeni hatlar ve tamamlanacak olan diğer yatırımların etkisiyle 80 milyon $ ciro hedefi ile Haskan Grup, 2019’u tamamlayacağını öngörüyor.

1553597367_bayteks1.jpg

Türkiye’deki tek medikal tekstil ürünleri üreticisi

Grup şirketlerinden Baymed Medikal, Bayteks Teknik Tekstil’in ürettiği kumaşları kullanarak nihai mamul üretiyor. Firma böylece, medikal ürün pazarına direkt ulaşabilen, kendi hammaddesini imal edebilme yeteneğine sahip, tam entegre Türkiye’deki tek medikal tekstil ürünleri üreticisi olarak çok farklı bir konumda bulunuyor. Bu durum, Bayteks’in sektörün ihtiyaç duyduğu yenilikleri daha hızlı algılamasını da sağlıyor. Böylece firmanın inovatif kapasitesi artmış olup yeni ürünlerin geliştirilmesinde daha etkin rol oynayabiliyor.

Bilgi, Kalite ve Müşteri Memnuniyeti

Firma, ‘Bilgi, Kalite ve Müşteri memnuniyeti’ konusuna büyük önem veriyor. Konuyla ilgili Bayteks Teknik Tekstil Genel Müdürü Selçuk Gökhan Gerlikhan, “Çağımızın Bilgi çağı olduğundan hareketle bilgiye ulaşımı, işlenmesini ve faydalanılmasını çok önemli buluyoruz. Bu sebeple Bayteks de ve diğer tüm grup firmalarında ERP sistemi olarak SAP kullanıyoruz. 2011 yılından itibaren implamantasyonunu tamamladığımız yazılım, tüm işletme fonksiyonlarını entegre hale getirip, bilgiye ulaşmada ve analiz etmede bize en büyük yardımcı konumundadır. Bu hususta gerek donanım, gerek yazılım gerekse insana yatırım noktasında hiçbir fedakarlıktan kaçınmadığımızı ifade etmek isteriz” dedi.

Yıllık bütçenin yüzde 2’si inovasyon ve Ar-Ge’ye ayrılıyor

Yatırım odaklı çalışmalarla en iyi ve kaliteliyi sunmayı amaç edindiklerini ifade eden Bayteks Teknik Tekstil Genel Müdürü Selçuk Gökhan Gerlikhan şu bilgileri verdi: “Ayrıca inovasyon ve Ar-ge çalışmalarına da oldukça önem vermekteyiz. Yıllık bütçemizin yüzde 2 gibi bir kısmını bu çalışmalara ayırmaktayız. Ülkemiz ortalamasının yüzde 1’in altında olduğunu düşünürsek bu konuya verilen önemin daha iyi altını çizmiş oluruz. Elbette bu bir süreç… Yaptığımız yatırımların çok hızlı dönmesini beklemiyoruz ama kurum kültürünün bu anlamda dönüşmesini gelecek için önemli buluyoruz. Bunlarla beraber Gaziantep Teknopark’ta faaliyet gösteren şirketler ve yine şehrimizdeki üniversiteler ile de beraber yürüttüğümüz inovasyon projelerimiz de devam etmektedir. Ayrıca TİM’i n tüm Türkiye’de yürüttüğü İnosuit (İnovasyon odaklı mentörlük programı) projesine sektörümüzden katılan ilk ve henüz tek şirketiz. Ayrıca tüm faaliyetlerimizde adaleti ve samimiyeti şirketimizin çatı çalışma ilkesi olarak görmekteyiz.”

1553597390_bayteks2.jpg

En yüksek etkinlikte optimum çözümleri üretmek temel hedefimiz

Ürünler, ürün gamı ve kalite sertifikasyonları hakkında Gerlikhan, “Bayteks olarak birçok farklı sektörde kullanılabilen Spunbond üretim tekniği ile kumaşlar üretebilmekteyiz. Bunlar arasında kompozit kumaşlar (SMMS) ve farklı bonding yöntemleri ile kompozit hale getirilen meltblown kumaşları sayabiliriz. Ayrıca hotmelt laminasyon hatlarımızla hijyen ve medikal sektörlerine ürün üretebilmekte, konfeksiyon hattımız ile de petrokimya, otomotiv gibi farklı sektörlere de çözümler sunabilmekteyiz. Kullanmış olduğumuz hammaddeler Oeko-tex Standart 100 kapsamında güvenliği kanıtlanmış, geri dönüştürebilir çevreci malzemelerdir. Üretimimiz ISO9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi şartlarına uygun gerçekleştirilmekte, ürünlerimiz ISO13795 ve TSEK 56 standartları kapsamında sürekli doğrulanmaktadır. Firmamız bünyesinde ayrıca Baymed markası adı altında Steril Tek Kullanımlık Önlük, Steril Tek Kullanımlık Örtü, Steril Tek Kullanımlık önlük ve örtü paketleri üretimi gerçekleştirilmektedir. Bu üretim ISO13485 - Tıbbi Cihaz Kalite Yönetim Sistemi şartlarına uygun olarak gerçekleştirilmektedir. Burada da kullanmış olduğumuz hammaddelerimiz Standart 100 By Oeko-tex belgesine sahip, ISO13795 harmonize standartlara uygun ve biyolojik uygunluğu akredite olarak doğrulanmıştır. Ürünlerimizin uygunluğu 93/42/EEC Tıbbi Cihaz Mevzuatı uyarınca ayrıca takip edilmekte ve üretimin her aşaması ulusal ve uluslararası standart kurallarına uygun süreçlerle sağlanmaktadır. Tüm bu kalite anlayışı çerçevesinde müşterilere kurulu kapasitemizin büyüklüğü yardımıyla en hızlı ve güvenilir hizmeti sunabilmekteyiz. Fiyat, kalite ve servis hızı bileşiminde en yüksek etkinlikte optimum çözümleri üretmek temel hedefimiz” dedi.

Kurulu kapasite anlamında ikinci sıradayız

Bayteks Teknik Tekstil olarak spunbond üretimi yapan sektördeki firmalar içerisinde kurulu kapasite anlamında ikinci sırada oldukları bilgisini veren Selçuk Gerlikhan, 2019 yılı içerisinde faaliyete geçirecekleri hat ile bu konumu perçinleyeceklerini belirtti. Bayteks Teknik Tekstil Genel Müdürü Selçuk Gökhan Gerlikhan dergimize son olarak şunları söyledi: “2017 yılından itibaren alanımızda ve grubun diğer şirketlerinin faaliyet gösterdiği alanlarda başlattığımız yatırım hamlesini bu yıl içerisinde tamamlamayı istiyoruz. Önümüzdeki 10 yıl çerçevesinde etkileşim içinde olduğumuz sektörlerde yatırıma devam ederek entegre büyümeyi hedeflemekteyiz. Ayrıca yine önümüzdeki 10 yıl içerisinde niceliksel büyümeden ziyade niteliksel büyümeyi daha uygun bir strateji olarak benimsemekteyiz. Daha fonksiyonel ürünler üretebilmek amacıyla yeni makine ve Ar-Ge çalışmaları orta vadeli yatırım stratejimizin temellerini oluşturmakta. 2018 yılının Bayteks ve grup şirketlerimiz için başarılı geçtiğini söyleyebiliriz. En kısa anlatımla grup ciromuzu döviz bazında yüzde 40 artırdık. Elbette 2018 yılı içerisindeki finansal çalkantılar bizi de etkiledi fakat güçlü finansal yapımız ve daha önceden alınmış finansal önlemler ile bu süreci büyük yara almadan atlattık. Elbette önümüzdeki dönem içinde zorlu bir süreç dünyayı, ülkemizi ve şirketimizi de beklemekte, bunun farkındayız. Yeni döneme yatırımlarımızı tamamlamış olarak girmekteyiz. 2019 yılı için krediye ulaşımın daha zor fakat özsermayesi güçlü, üretimi ve pazar ağı oturmuş şirketler için büyük fırsatlar barındıran bir yıl olacağını düşünüyoruz. Ülkemizin ve sektörümüzün değer üreten emeğe ihtiyacını olduğunu düşünüyoruz. Milletimiz çok çalışkan, girişimcilerimiz cesur ve kararlı… İhtiyacımız olan tek şey ortak akılla bu gayretten değer üretebilmektir. Bunun yolu da eğitimden, hayal edebilmekten geçer. Biz, şirket olarak çalışma hayatında başarının bunlarla gelebileceğine inanıyoruz.”

1553597447_turk-bayragi-1.jpg


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.