“ Sökülen Makinaların Yerini LMW ve EHWHA Alıyor ”

Muteks Mümessillik, Türk tekstil pazarında Avrupa ağırlıklı olan makine markalarına karşın Asya merkezli markaların temsilciliğini başarıyla yürütüyor

  18 Mart 2013 18:23 Pazartesi
“ Sökülen Makinaların Yerini LMW ve EHWHA Alıyor ”

Tekstil makinaları alanında danışmanlık, satış ve teknik destek hizmeti sunan Muteks Mümessillik, aynı zamanda Kahramanmaraş’ta ki ofisi ile satış sonrası hizmetleri de profesyonel kadrosuyla veriyor. Firmanın Türkiye’de temsilciliğini yürüttüğü iplik segmenti makinaları arasında şunlar bulunuyor; LAKSHMI komple iplik hattı makinaları, VETAL yabancı madde ve pp temizleme cihazı, yangın ve metal detektörü. Muteks’ in boya apre bölümü makinaları ise; EHWHA sentetik ve pamuklu kumaş için ram, DAEYANG rotasyon baskı ve buharlama makinası olarak sıralanıyor.

2011 yılının hem iplik hem de terbiye makinaları anlamında satış ve siparişlerle çok iyi geçtiğini açıklayan Muteks Genel Müdürü Mustafa Çelenk, piyasaya sundukları makinaların Avrupalı markalardan pazar kapmayı sürdürdüğünün altını çizdi. Muteks olarak 2010 ve 2011 itibariyle sektörde oluşan tablodan memnun olduklarını ifade eden Çelenk, satışlarındaki artışa dikkat çekti.

SANKO’nun Gaziantep Başpınar, merkez ve Adıyaman işletmelerinde, BEYTEKS’in Osmaniye ve Ceyhan işletmelerinde makine montajları devam ettiğini söyleyen Çelenk, önümüzdeki aylarda Gaziantep, Tekirdağ, Malatya, Özbekistan ve Kahramanmaraş’da bulunan bazı firmalara da yeni makinalar vereceklerini açıkladı. Çelenk; “Makinalarımızı kullanan firmalardan çok olumlu geri dönüşler alıyoruz,  Şu anda müşterilerimiz yeni LMW makinalarını hatlarına eklemeyi sürdürüyorlar” dedi.

Lakshmi Amiral Gemimiz

Temsilciliğini yürüttükleri firmalar içinde, Lakshmi’nin (LMW) kendileri için amiral gemisi konumunda olduğunu söyleyen Mustafa Çelenk, onu Güney Koreli ram makinaları üreticisi EHWHA’nın izlediğini kaydetti. Lakshmi’nin 50 yıllık köklü bir geçmişe sahip bir şirket olduğunu söyleyen Çelenk, Lakshmi’nin harman hallaçtan ringe kadar bütün süreçleri üreten, dünyadaki iki firmadan birisi olduğunu söyledi.

Lakshmi’nin Hindistan merkezli olmasının olumsuz bir imaj yaratmadığını aksine firmalar LMW’yi tanıdıkça ilgilerinin arttığını belirten Çelenk, rakipleri konumundaki diğer markalarla aynı standartlarda olduğunun altını çizdi. Çelenk sözlerini şöyle sürdürdü; “Lakshmi, 2011’de 50. yılını doldurdu, yani konunun acemisi değil. Asya bölgesinde uzun yıllardır lider konumunda ve makinaları neredeyse yok satıyor. Son senelerde kendisini yenileyen ve daha modern üretim teknikleri kullanmaya başlayan LMW, geleneksel pazarları olan Hindistan ve bölge dışına çıkmaya başladı. Lakshmi, ürettiği makinaları için gerekli olan apron, bilezik, iğ, manşon, kopça, tarak teli, elektrik motorları gibi donanımları kendisi üreten güçlü bir grup. Böylece maliyetlerini düşürdüğü için makinalarının fiyatları da ekonomik hale geliyor. Elektronik ekipmanı Siemens ve Danfoss’dan alıyor, elektrik motorlarını ise Almanya ile ortak üretiyor. Bunun dışındaki her şeyi döküm hattından itibaren kendi fabrikalarında, modern makinalarla beraber kullandığı otomasyon ve robot sistemleri ile yapıyor.”

Lakshmi Asya’da 1 numara.

Lakshmi makinalarının makul fiyatlı olduğunu vurgulayan Mustafa Çelenk, şu anda Lakshmi’nin dünyada 46milyon iğ sayısına sahip olduğunu dile getirdi. “Lakshmi sadece Hindistan’da 40 milyon iğ gibi büyük bir rakama sahip. Türkiye’de LMW’nin iğ sayısı ise henüz 130-135 bin civarında” diyen Çelenk, 2012 yılında Türkiye’deki iğ sayısının hızla artacağını savundu.  Lakshmi’ nin 14-15 sene önce Türkiye pazarına girdiğini hatırlatan Çelenk, yıllarca ürettikleri birçok makinayı bazı anlaşmalar gereği satamadıklarını anlattı.  Çelenk; “Örneğin LMW’nin Regüleli cer makinası Hindistan’da yıllarca satılmışken, Türkiye pazarına biz bunu veremedik. LMW, bu makinasını Hindistan dışına satamıyordu. Ancak anlaşma sona erdi ve küresel pazara bu cer makinasının satışı başladı” diye konuştu.

Lakshmi’nin Asya bölgesinde gücünü arttırdığını yineleyen Çelenk, firmanın son bir buçuk yıl içinde Çin’e 565 bin civarında iğ sattığını belirtti. Lakshmi’nin satış sürecinde olduğu kadar satış sonrası ve kontrol süreçleri içinde Türkiye’de çalışmalarını arttırdığını belirten Çelenk, Kahramanmaraş’ ta yerleşik bir uzman mühendisin periyodik olarak tesisleri gezdiğini ve hatları kontrol ettiğini açıkladı.  Türk üreticilerin makine alımında artık daha bilinçli ve dikkatli davrandığına dikkati çeken Çelenk, Lakshmi’nin bu kriterlere bağlı olarak güçlendiğini ifade etti. Çelenk, Lakshmi’nin üretim kapasitesinin büyüklüğünden dolayı taleplerin yaklaşık 4 ile 6 ay gibi kısa bir sürede teslim edilebildiğini açıkladı.

ITMA Barselona fuarının geçen yılın en önemli olaylarının başında geldiğini dile getiren Çelenk, bu fuara Lakshmi’nin katıldığını ve fuar sürecinde beklentilerinin çok üzerinde ilgi gördüğünü kaydetti. Nisan ayında İstanbul’da yapılacak olan ITM 2012 fuarına da LMW’nin katılacağını açıklayan Çelenk, 2 salon 210/B’ de Regüleli Cer LDA/1, Compact Ring LRJ9 ve 600 vuruşlu Penye Tarağı LK69’nin sergileneceğini belirtti.

EHWHA’nın Türkiye’deki Ram Sayısı 56 oldu.

Türk pazarına EHWHA markalı 56. ramın ocak ayı içinde satıldığını dile getiren Çelenk, sattıkları ürünlerin, hatlardan sökülen Avrupa merkezli markaların yerine yerleştirildiğinin altını çizdi. Çelenk; “Dört yıl içinde 56. ramı sattık, bu makinaların yüzde 95 i Bursa’daki üreticilere verildi. Dokuma ve örgü kumaş üreten firmalar enerji tüketim maliyetinin düşük olması nedeniyle EHWHA ram makinalarını tercih etmeye başladılar” dedi.

EHWHA’nın Avrupalı markalara göre gaz ve elektrik tüketiminin %12-14 daha az olduğunu açıklayan Çelenk, EHWHA’nın Türk pazarındaki gelişiminden memnun olduklarını söyledi. Çelenk sözlerine şöyle devam etti; “Biz piyasaya daha çok makine satalım diye bakmıyoruz, satış sonrasının satıştan daha önemli olduğunu biliyoruz. İkinci, üçüncü ve hatta dördüncü EHWHA makinasını alan müşterilerimiz var, bu da doğru yolda olduğumuzun göstergesidir. Kurduğumuz makinaların orada yıllarca kalmasını, uzun vadede müşterilerimize beklentilerinin üzerinde yarar sağlamasını istiyoruz. Bunun için satışta ve satış sonrasında hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Bu nedenden dolayı firmamız ikinci kuşak yöneticisi Erkan Çelenk, yeni makinaların teknik eğitimini almak için bu ay sonu, Hindistan ve Kore’ye gidecektir.”

Mustafa Çelenk, Muteks olarak bir başka Koreli firma DAEYANG’i de temsil ettiklerini belirterek, hassas rotasyon baskı makinası ile bu markanın Türk pazarına girdiğini dile getirdi. Çelenk; “Kapalı ve açık DAEYANG buharlama makinaları kullanan firmaların

YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.