Fas’ın Türkiye Korkusu Büyüyor

Türk tekstil ve hazır giyim firmalarının Fas’a yönelik ihracat ve mağazacılık hamleleri, yerel pazardaki rakiplerine endişe veriyor.

  30 Temmuz 2018 01:00 Pazartesi
Fas’ın Türkiye Korkusu Büyüyor

Fas Tekstil ve Konfeksiyon Sanayicileri Derneği (AMİTH) Genel Müdürü Mohamed Tazi, Türkiye’den ithal edilen tekstil ürünlerinin ülke ihracatını ve dolayısıyla ekonomisini zayıflattığını savundu. Fransızca yayın yapan Kazablanka merkezli Lavieeco isimli haber sitesine konuşan Tazi, Türk mallarına karşı alınan ek ithalat vergilerinin, Türk lirasındaki değer kaybı nedeniyle bir işe yaramadığını ifade etti. Fas’ın tekstil ihracatının büyümesinin önündeki en büyük engel olarak Türk firmalarını gösteren Tazi, “2018 yılında, Mayıs ayı da dahil olmak üzere konfeksiyon ürünlerinde yüzde 1,7 triko ile ilgili ürünlerde ise sadece yüzde 4,2’lik bir ihracat oranı yakalayabildik. Bu rakamlar 2017’nin aynı döneminin altında. Türk firmalarının saldırgan ihracat anlayışı nedeniyle, tekstil ve triko ihracatı son yıllarda çift hanelerde büyüyen Portekizli tekstil üreticilerinin ithalatı bile 2018 Mayıs ayında ilk kez yüzde 7 düştü.” iddiasında bulundu.

‘Her AVM’de Türk Mağazası Var’

Fas yerel pazarında, Türk firmalarının açtığı hazır giyim mağazalarından yakınan AMİTH İnovasyon Bölümü Başkanı Said Benabdeljalil ise, “LC Waikiki Fas’ta 34 mağaza açtı. Önceden Mango’nun kullandığı 800 metrekarelik bir dükkan için üç yıllık kira peşin ödendi. Şu an Fas’ta açılan AVM’lerin neredeyse tamamında Türk firmaları kendilerine yer buluyor. Fas firmaları, Türk firmalarına karşı adil rekabet ortamı yakalayamıyor” ifadelerini kullandı.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.