Türkiye Tekstil Sektöründe Rekorlar Kırıyor

Dünyanın en büyük iplik üretim merkezlerinden Bursa, Türkiye merkezli Korteks, Starlinger geri dönüşüm hattını entegre ederek üretim tesisinde geri dönüştürülmüş polyester filament iplik üretimine başladı.

  09 Kasım 2021 09:00 Salı
Türkiye Tekstil Sektöründe Rekorlar Kırıyor

Korteks'in 10 milyon dolar yatırım hacmiyle entegre ettiği yeni polimer geri dönüşüm tesisi kapsamında yer alan Starlinger recoSTAR üniversal 165 H-VAC iV+, Mayıs 2021'de faaliyete geçti. 50/50 oranında yıkanmış post-consumer PET pulları ile birlikte üretim hurdalarından ev polyester elyafları. Korteks, “TAÇ Reborn” adıyla üretimini gerçekleştireceği yeni polyester filament iplik hattında %100 polyester regranülasyonu kullanıyor. Bu gerçekleştirilen yatırımla şirket, Türk tekstil sektöründe döngüsel bir ekonomi inşası yolunda önemli bir adım attı.

Korteks Genel Müdürü Barış Mert, “ Starlinger ile uzun süreli kapsamlı bir işbirliği içindeyiz” dedi ve ekledi,  “Eşsiz ve yenilikçi geri dönüşüm teknolojileri sayesinde döngüsel ekonomi modeline uygun yeni ürünler sunabiliyoruz. Bu nedenle, Avrupa'nın en büyük entegre ve yenilikçi polyester iplik üreticisi olarak, PET ve polyester geri dönüşüm ve rafinasyonunda pazar lideri Starlinger ile çalışmaktan çok memnunuz.”

Rapid Sleeve Changer: İdeal iplik için en iyi eriyik filtrasyonu

Starlinger geri dönüşüm hattı, Türkiye'de türünün ilk örneğidir ve filament iplik geri dönüşümü için özel bileşenlerle donatılmıştır. Starlinger tarafından geliştirilen bir RSC (Rapid Sleeve Changer) mum filtresi, 15 μm'ye kadar en iyi eriyik filtrasyonunu sağlar. Polyester geri dönüşümü için özel olarak tasarlanmıştır ve 1000 kg/saat üretime ulaşır. Sürekli operasyon için filtre elemanları, üretim kesintiye uğramadan "anlık" değiştirilir, bu da eriyik kaybını önemli ölçüde sınırlar.

Geri dönüşüm sürecinin sonundaki viscoSTAR SSP ünitesi, first-in first-out ilkesine göre tutarlı IV artışını garanti eder. Bu, üretilen yeniden granülatın filament iplik üretimi için gereken ideal özelliklere sahip olmasını sağlar. Hattın teknik konfigürasyonu, girdi malzemesi olarak yalnızca polyester elyaf/PET pul karışımının işlenmesine değil, aynı zamanda %100 polyester filament hurda veya %100 PET şişe pullarının da işlenmesine de izin veriyor.

Toplam 17.000 m² kapalı alana sahip ve aylık 600 ton üretim kapasitesine sahip yeni geri dönüşüm tesisi ile Korteks, bakir PES iplik sahasındaki üretim atıklarını sıfıra indirmeyi başardı.

Sentetik elyaf üretiminde paradigma değişimi

Starlinger geri dönüşüm teknolojisi Ticari Başkanı Paul Niedl, “Tekstil işinde daha fazla sürdürülebilirlik arayışında olan Korteks'in ortağı olarak yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi ve ekledi, “Türkiye bu sektörde önemli bir küresel oyuncu. Giderek artan geri dönüştürülmüş malzemelere yönelik talep sektör açısından önemli bir gösterge ve döngüsel ekonomiye geçişte türk tekstili açısından önemli bir adımdır.  Bu değişimi, sentetik elyaf geri dönüşümündeki kapsamlı bilgi birikimimizle destekliyoruz ve bu alanda gereken ince ayar ile güvenilir geri dönüşüm teknolojisini sağlıyoruz.”

Korteks, sektörde geri dönüştürülmüş ürünlere yönelik artan talep nedeniyle genel olarak geri dönüşüm pazarının büyümesine odaklanmakta ve diğer sentetik ve doğal elyaflar için de geri dönüşüm çözümlerine ihtiyaç duyulacağını öngörmektedir.

“Korteks olarak sürekli çevresel etkiyi azaltan ve değer yaratan sürdürülebilir büyümeyi hedefliyoruz. Bu nedenle sürdürülebilir ve akıllı tekstillerde ürün yelpazemizi her geçen gün kademeli olarak genişletiyoruz” dedi. ve ekledi, “Dünyanın içinden geçtiği pandemi dönemi, birlikte sürdürülebilir bir gelecek inşasında bir kez daha ortaya konduğu gibi önemli rol oynamaktadır.  Tekstil sektörü de dünyadaki bu büyük çaplı transformasyonun etkisi altında olduğu hiç kuşkusuz bir gerçek. Bu değişimi iyi yönetebilenlerin gelecekte global tekstil gündemini belirlemede etkin bir rol oynayacağına inanıyoruz. Bu beklentiyle 10 milyon dolarlık bir yatırımla polyester geri dönüşüm tesisi projesini gerçekleştirdik. Bu projeyle birlikte Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdik ve %100 PET şişelerden polyester filament iplik üretebiliyoruz. Starlinger'in bir iş ortağı olarak yanımızda olması, sürdürülebilirliğe yönelik uzun vadeli yolculuğumuzda bize güç veriyor.”

Korteks Mensucat San. Ve Tic. Hakkında

Türkiye Zorlu Holding Grubu'nun bir üyesi olan Korteks, 1989 yılında Bursa'da faaliyetlerine başlamıştır. Bugün şirket, Avrupa'nın en büyük entegre polyester iplik üreticisi ve ihracatçısı konumundadır ve yaklaşık 2.300 kişiye istihdam sağlamaktadır.
Toplam 335.000 m2 üretim alanında faaliyet gösteren Korteks, yıllık 170.000 ton üretim kapasitesine sahip olup, Türkiye'nin iplik ihtiyacının %17'sini karşılamakta ve 5 kıtada 60'a yakın ülkeye ihracat yapmaktadır. Korteks iplikleri ev tekstili ürünleri, giyim, otomotiv ürünleri, bahçe mobilyaları gibi çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır.

Starlinger geri dönüşüm teknolojisi hakkında

Starlinger geri dönüşüm teknolojisi, dokuma plastik ambalaj üretimi için makine ve komple hatlar alanında dünya pazar lideri olan Avusturya merkezli Starlinger & Co GmbH'nin bir bölümüdür. 30 yılı aşkın bir süredir Starlinger geri dönüşüm teknolojisi, PE, PP, PA, PS, BOPP ve PET gibi çok çeşitli plastiklerin geri dönüştürülmesi ve rafine edilmesi için makine çözümleri sunmaktadır. Starlinger PET geri dönüşüm sistemleri, gıda güvenli rPET üretir ve birçok marka sahibinin yanı sıra çeşitli ulusal ve uluslararası otoriteler tarafından gıda uygulamalarında kullanım için onaylanmıştır. Dünya çapındaki satış ve servis destek ağı ve teknik danışmanlık hizmeti, müşterilerin üretim sürecinde optimum sonuçlara ulaşmasına yardımcı olur.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.