1.Geri Kazanım Kongresi’ne Geri Sayım Başladı

Geri Kazanım Kongre ve Sergisi’nin konu başlıklarından tekstil ve konfeksiyon sektöründe geri dönüşüm oluşturuyor

  17 Mart 2013 18:48 Pazar
1.Geri Kazanım Kongresi’ne Geri Sayım Başladı

Uşak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin düzenleyeceği 1. Ulusal Geri Kazanım Kongre ve Sergisi 2-4 Mayıs 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Geri sayımın başladığı etkinliğin ana konularını; tekstil, makine, gıda, yapı, biyoteknoloji ve taşıt teknolojilerinde geri dönüşüm oluşturuyor. Tekstil başlığında ‘bitkisel ve hayvansal atıkların geri kazanımı’ hakkında sunumlar yapılacak. Etkinlik, çevrenin ve doğal kaynakların korunması, enerji verimliliğinin ve tasarrufunun sağlanması, atık miktarının azaltılarak ekonominin iyileştirilmesi ve sürdürülebilir bir gelecek için mevcut kaynaklardan en etkin şekilde yararlanılabilmesi için geliştirilen sistem, yöntem ve teknolojilerle ilgili sunumlara ve tartışmalara sahne olacak.


Kongrenin düzenleme kurulunda yer alan Uşak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yalçın Bozkurt, geri kazanım doğal kaynakların korunması, enerji tasarrufu sağlaması ve atık miktarını azaltarak bertaraf işlemlerini kolaylaştırması açısından önemli olduğunu söyledi. Uşak’ın geri dönüşüm konusunda bir merkeze dönüştüğünün altını çizen Bozkurt; “Yurtiçi ve yurtdışından getirilen tekstil telefleri ve atıkları, pet şişe atıkları, metal atıklar ve otomobil lastikleri Uşak’ta değerlendirilerek ekonomiye yeniden kazandırılıyor. Bu sektör Uşak’ta 3 bin kişiye istihdam sağlıyor” dedi.

Bozkurt, tekstil sektöründe geri dönüşüm başlığı altında, konfeksiyon atıklarının keçe olarak yatak ve otomobil sanayisinde, kazak konfeksiyonundan çıkan akrilik atıkların da elyaf haline getirilip ikinci kalite pelüş battaniye, dokuma ve örme ipliklerinde kullanıldığını söyledi. Geri kazanımın günümüzde ayrı bir sektöre dönüştüğünü vurgulayan Bozkurt; “Bu sektör, sınırlı hammaddelerin yeniden değerlendirilmesine imkan sağlamanın yanı sıra, temiz ve yeşil bir çevre oluşmasına da katkı sağlıyor. Bu bağlamda, Uşak, hammadde ve enerji geri kazanım uygulamalarında büyük bir potansiyel taşıyor” diye konuştu.

20 milyon Ton Atık Oluşuyor, Yüzde 50’si Geri Kazanılabilir

Her yıl toplam 11-12 milyon ton evsel atığın oluştuğunu belirten Bozkurt, bunun yanı sıra sanayi atıklarıyla birlikte toplamda 19-20 milyon tonluk bir atığın oluştuğunu kaydetti. Evsel atıklar içinde cam, metal, plastik, kağıt ve kartonun geri kazanılabilir unsurlar olduğunu söyleyen Bozkurt, bu ürünlerin yüzde 50’sinin değerlendirileceğini vurguladı. Geri kazanım uygulamaları ile doğal kaynakların da korunduğunu dile getiren Bozkurt, enerji geri kazanımları açısından da başarılı çalışmalar yürütüldüğünü açıkladı.

Endüstriyel katı atık miktarının yüzde 4.37’sinin tekstil ve konfeksiyon ürünlerinden oluştuğunu söyleyen Bozkurt, her yıl ülkemizde bu sektörün 5.4501 ton civarında atık oluşturduğunu ifade etti. Bozkurt; “Tekstil ve konfeksiyon tabanlı katı atıkların yanı sıra, bobin patronu, fermuar, düğme gibi katı atıklarda geri dönüşüm sürecinde yer alıyor. Sektörün ürettiği 54.501 ton atığın 7.904 tonu geri kazanılıyor ve yeniden üretime sokuluyor. Konfeksiyon atıkları keçe olarak yatak ve otomotiv sanayisi gibi teknik alanlarda, triko konfeksiyonundan çıkan akrilik atıklar ise elyaf haline getirilip ikinci kalite battaniye, dokuma ve örme ipliklerde kullanılabiliyor. Tekstil ve konfeksiyon atığının yüzde 46’sıhı hala çöpe gidiyor. Bu nedenle bu alanda daha yapılacak çok işimiz var” diye konuştu.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.