Türk Hazır Giyim Endüstrisi İstanbul’da Buluştu

Eş zamanlı düzenlenen EURATEX Kongresi ve İstanbul Moda Konferansı’nda küresel moda endüstrisinin geleceği, sürdürülebilir ekonomi ile yeni trendler mercek altına alındı.

  04 Kasım 2019 00:00 Pazartesi
Türk Hazır Giyim Endüstrisi İstanbul’da Buluştu

Türk hazır giyim ve tekstil endüstrisi, küresel ölçekteki iki etkinliği 2-3 Ekim günlerinde tek çatı altında İstanbul'da buluşturdu. Avrupa Giyim ve Tekstil Konfederasyonu (EURATEX) İstanbul Kongresi ile 12. İstanbul Moda Konferansı eş zamanlı olarak EURATEX, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) iş birliğinde gerçekleştirildi.

Bu yıl ‘Better Together’ / ‘Birlikte Daha İyi’ teması ile düzenlenen İstanbul Moda Konferansı’nın açılışında konuşan İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye’nin yaklaşık 18 milyar dolarlık ihracatı ile dünyanın 6’ıncı büyük hazır giyim tedarikçisi olduğunu hatırlattı. Türk hazır giyim endüstrisinin küresel bir oyuncu olduğunun altını çizen Gültepe, şöyle devam etti:

Mustafa Gültepe: Dünyanın Üçüncü Büyük Tedarikçisi Olmak İstiyoruz

“Mütevazı olamayacağım, üretimde marka; hızlı modada lider ülkeyiz. 3 haftada sipariş teslim edebiliyoruz. Daha da önemlisi küresel ölçekte en az 5 marka çıkarmak istiyoruz. Bu noktaya tüm paydaşların dayanışması ve ‘ortak akıl’ ile geldik. Katma değerli, markalı üretim ile küresel rekabette 3 büyük oyuncudan biri olmayı hedefliyoruz.  Hazır giyim ihracatımız Ocak - Eylül döneminde 13,2 milyar dolar oldu. Eylül ayında yüzde 3,2 artıdayız. Özellikle 50 milyar dolar ihracat hedeflenen ABD’ye Eylül ayında yüzde 31,4’lük artışımız dikkat çekiyor. İstanbul Moda Konferansı için bir araya gelen sektör bileşenleri olarak bu hedefe inanıyoruz. Kamu otoritesinin desteği arkamızda. Önümüzdeki süreçte oyunun kuralını Endüstri 4.0 ve sürdürülebilirlik belirleyecek. Kurumsal sosyal sorumluluk; sürdürülebilirlik konusunda güçlü bir alt yapımız var. Özel sektör ve kamu otoritesi olarak aynı hedefe kilitlenmiş durumdayız.”

Hadi Karasu: Küresel Ölçekte Markalar Çıkarmaya En Hazır Ülkeyiz

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Hadi Karasu ise bu yıl 12’incisi düzenlenen İstanbul Moda Konferans’ını ‘Collabration’, ‘Beter together’ (işbirliği’ ve ‘birlikte daha iyiyiz) teması ile düzenlediklerini söyledi. Temaya uygun olarak İstanbul Moda Konferansı’nın 12’incisinde sektörün önde gelen 4 önemli birliği ve STK’sının yanı sıra Avrupa Giyim ve Tekstil Konfederasyonu  (EURATEX) ile işbirliği yaptığının altını çizdi. Karasu, şöyle devam etti:

“Türkiye hazır giyimde düğmesinden fermuarına kadar, bütün yan sanayi dalları ile birlikte entegre donanıma sahip ve güçlü bir ekosistemi olan iki ülkeden biri. Ayrıca sürdürülebilirlik konusunda da çok güçlü bir altyapıya sahibiz. Bu güçlü altyapımızla küresel ölçekte yeni markalar çıkarmaya en hazır ülkeyiz. Dünya moda endüstrisinin geleceğinde bugünden çok daha fazla söz sahibi olacağımıza inanıyorum. Ülkemize ve dünyamıza katkılarından dolayı Türk Moda Endüstrisi ile gurur duyuyorum.”

Ahmet Öksüz: Sürdürülebilirlik ve Teknik Tekstil Geleceğimizi Belirleyecek

İTHiB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz de konuşmasında tekstil endüstrisinin önemli bir değişim ve dönüşüm sürecinden geçtiğini söyledi. 4 bini aşkın üyesi bulunan İTHİB’in süreci çok yakından takip ettiğini vurgulayan Öksüz, şunları söyledi:

“2018’i yaklaşık 8,5 milyar dolar ihracat ile kapattık. Pazar payımızı daha da artırmak için yenilikleri takip etmek, dünyanın evrildiği yönleri görmek ve buna uygun projeler üretmek zorundayız. ‘Sürdürülebilirlik’ ve ‘teknik tekstil’ geleceğimizi belirleyecek iki önemli başlık olarak önümüzde duruyor. Bizim de yakından takip ettiğimiz ‘sürdürülebilirlik’ hem kaynakların verimli kullanılması hem de ticaretin ana argümanları arasında ilk sıralara çıkması açından önem taşıyor. Bu süreçte EURATEX İstanbul Kongresi ve İstanbul Moda Konferansı’ndan edineceğimiz bilgiler sektörümüze ışık tutacak, geleceğimizi aydınlatacak.”

İTHİB ile İTÜ’nün İş Birliğinde Türkiye’de Bir İlk

Bu arada İTHİB ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), sanayi - üniversite iş birliği çerçevesinde Türkiye'deki ilk tezli Teknik Tekstiller Yüksek Lisans Programı'nı başlattı.

İş birliği protokolü imza töreninde konuşan Ahmet Öksüz; tekstilin üretim, ihracat ve istihdam açısından Türkiye ekonomisi için vazgeçilmez sektörlerinin başında geldiğini dile getirdi.

Bu yıl başlattıkları Tekstil Mühendisliği Burs ve İstihdam Projesi'yle ilgili bölüm kontenjanlarının yüzde 42'den 92'ye çıktığı bilgisini paylaşan Öksüz; “Bölüm puanları da bu proje sayesinde 100 puan arttı. Üniversite-sanayi iş birliği konusuna gösterdiğimiz hassasiyet ile bu yıl ilk kez İTÜ'de tezli Teknik Tekstiller Yüksek Lisans Programı'nı başlatıyoruz. Sektörümüz ve ülkemiz için attığımız bu somut adım ile gençlerimizin sektöre daha geniş bir perspektifle daha nitelikli bir şekilde başlamasını umut ediyoruz.” şeklinde konuştu.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.