AB’den Türk Çorapları Müzesi Ziyareti

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Geleneksel Anadolu ve Balkan Çorapları Müzesi’ni ziyaret etti.

  23 Ekim 2020 07:30 Cuma
AB’den Türk Çorapları Müzesi Ziyareti

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ve eşi, Geleneksel Anadolu ve Balkan Çorapları Müzesi’ni ziyaret etti. AB Türkiye Delegasyonu Eğitim ve Öğretim Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı’nın da Büyükelçiye eşlik ettiği ziyaret programında Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, MHGF Başkan Yardımcısı Mukadder Özden, MHGF Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Esin Sarıoğlu, Hazır Giyim İhracatı Geliştirme Derneği (HİGE-DER) Başkan Yardımcısı Osman Sait Günteki, HİGE-DER Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Kaya ile İstanbul Gazeteciler Derneği (İGD) Başkanı Mehmet Mert de hazır bulundu.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başlayan MHGF Başkanı Hüseyin Öztürk, MHGF’nin tekstil, hazır giyim, moda, deri, deri konfeksiyon ve ayakkabıda ülke genelinde 30 sektörel ve bölgesel dernek ve onlara bağlı 9 bin 300 sanayiciyi temsil ettiğini kaydederek, Türkiye’nin üretim, istihdam, ihracat ve kadın çalışan oranında, katma değerli ürünlerde öncü sektörlerinin çatı kuruluşu olduğunu belirtti.

Öztürk: “AB hazır giyim pazarında payımızı artırmalıyız”

Türk hazır giyim sektörünün nitelikli insan kaynağı, makine parkuru, kendi içinde entegrasyonu ile AB’de hızlı teslimat yapan, pazara yakınlığını doğru kullanan bir yapıda olduğuna dikkat çeken Öztürk, “AB’nin 98,9 milyar Avro’luk hazır giyim ithalatında 11.3 milyar Avro ile yalnızca yüzde 11,5 gibi paya sahibiz. AB hazır giyim pazarında Türkiye’nin payını artırmalıyız” dedi. MHGF Başkanı Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk hazır giyim sektörü olarak insan kaynakları, sosyal uygunluk gibi denetim kriterlerine bakıldığında dünyadaki rakiplerimizden çok önde olduğumuz ortadadır. Ancak geçtiğimiz yıllarda söz konusu koşullara sahip olmayan bazı Uzak Doğu ülkelerinin AB’de pazar paylarının giderek arttığını görüyoruz. Bu bağlamda Türkiye üzerinde ciddi anlamda fiyat baskısı da oluşturulmaktadır.”

Berger, “AB, Türkiye’nin birinci ticaret ortağı”

Büyükelçi Berger, Türkiye’nin AB Gümrük Birliği’nin bir parçası olduğunu, Türk şirketlerinin de Avrupa’daki tedarik yapısının ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti. Türkiye’nin AB’nin beşinci büyük ticaret ortağı olduğunu kaydeden Berger, “AB, Türkiye’nin birinci ticari ortağı. Hem ticaret hem sanayi açısından güçlü bir ilişki söz konusu. Bu ilişkilerde otomotivle birlikte tekstil ve hazır giyim sektörü en güçlü iki sektörden biri. Ne yazık ki, dünya çapındaki salgın kaynaklı son aylarda bu ticarette bir düşüş görünüyor. Ama aynı zamanda fırsat da görüyoruz. Bunlardan biri AB şirketlerinin dijital dönüşüm için daha fazla yatırım yapması, diğeri ise şirketlerin daha çevre dostu olmasına yönelik yatırımlar. Buna göre yeni bir düşünce yapısının da ortaya çıktı. Üretimin Gümrük Birliği’ne yakın konumlanması. Salgın bize tedarik zincirinin kırılabileceğini gösterdi. Şirketler ya üretim yapamıyor ya da ulaştıramıyor” diye konuştu. Berger sözlerini şöyle sürdürdü.

“İşin başka bir boyutu da bu fabrikada da gördüğümüz gibi sosyal ve kurumsal sorumluluk. Öncelikle KOBİ’ler bütün ekonomilerin omurgasını oluşturur ve istihdamın da motorudur. Böyle bir çalışma ortamı yaratmak insanların bu sektörde çalışmasını teşvik edecek, istihdamı artıracaktır. Üniversitelerle mesleki eğitim konusunda yaptığınız işbirlikleri de sosyal ve kurumsal sorumluluğun çok önemli bir ayağı.”

Berger, çorap müzesi fikri için kutladı

Müzedeki çoraplar hakkında bilgi alan Berger, Türkiye’de çok arkeoloji müzesi gezdiğini belirterek, “Bugüne kadar çorap müzesi görmedim. Bu müzeyle çorabın geçmişini yansıtıyorsunuz. Hepimizin bildiği gibi, geçmiş olmadan, gelecek olmaz. Çorap müzesi fikri için kutluyorum” dedi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.