23 Milyar Dolarlık İhracat

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, makine sektörünün imalat sanayisinde kilit konumda olduğunu belirterek ihracatın 2022 yılında 27 milyar doları bulmasını beklediklerini ifade etti.

  16 Eylül 2022 00:00 Cuma
23 Milyar Dolarlık İhracat

Bakan Varank, Türkiye Makine Federasyonu’nun (MAKFED) düzenlediği Makine Zirvesi’nde konuştu. Makine sektörü için kritik öneme sahip olan yeşil ve dijital dönüşüm konularının zirvede ele alındığını kaydeden Varank, şunları söyledi: ''En fazla ihracat yapan sektörlerden biri. Çok geniş bir ürün yelpazesine sahip olan makine sektörü, imalat sanayimizde kilit konumda. 18 bin 300 firma ile faaliyet gösteren sektör, 23 milyar doları aşan performansıyla 2021 yılında en fazla ihracat yapan sektörlerden biri oldu. 2022 yılında bu rakamın 27 milyar doları bulmasını öngörüyoruz.

Öncelikli Sektör

Yüksek teknolojili yapısını da göz önünde bulundurduğumuzda, makine sektöründe sağlanacak olumlu ilerlemeler ekonomi üzerinde devrim niteliğinde etki oluşturma potansiyeline sahip. Bu nedenle makineyi, sanayi stratejimizdeki öncelikli sektörlerinden biri olarak belirledik. İthal ettiğimiz kritik ürünlerin Türkiye’de üretilmesi için büyük bir atılım içerisindeyiz. Bu bağlamda Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’na makine sektörü ile başladık. Makine sektörü çağrısı kapsamında 20 projeye 2 milyar liralık destek kararı açıkladık. Bu projelerin hepsi stratejik öneme sahip ürünlerin Türkiye’de üretilmesini hedefliyor.’’

Türkiye’nin Güçlü Yönlerinden Biri

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Mustafa Gültepe, Türkiye'nin yeni yatırımlarla yükseldiği, üretim ve ihracata odaklandığı bu dönemde çevreci yatırımların son derece önemli olduğunu belirterek, "Yeşil makineler, üretim ve ihracatla yükselen Türkiye'nin güçlü yönlerinden biri olacak" dedi.

MAKFED Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran ise, "Makine konuşurken aslında bir sektörü konuşmuyoruz. Bir ülkenin üretim kabiliyetini yani rekabet gücünü konuşuyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, MAKFED Başkanı Adnan Dalgakıran ve diğer katılımcılar zirve kapsamında kurulan stantları ziyaret etti.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.