GOTS 20’nci Yıl Dönümünde Hedeflerine Ulaştı

GOTS Genel Müdürü Claudia Kersten, salgının yarattığı süregelen zorluklar ve belirsizliklere rağmen, liderlerin, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada GOTS’a duydukları süregelen güveni vurguladı.

  07 Haziran 2022 08:51 Salı
GOTS 20’nci Yıl Dönümünde Hedeflerine Ulaştı

Kuruluşundan 20 yıl sonra, dünyanın organik elyaflar için dizayn edilmiş lider tekstil işleme standardı bütün zamanların rekor seviyesine ulaştı: 17 GOTS onaylı sertifikasyon kuruluşu, 79 Ülkede (+11%) 12.388 onaylı işletme (+19%) rapor etti.

2021’de GOTS onaylı işletme sayısı olarak en yüksek artışı yakalayan ülkeler şöyle oldu: Türkiye (+61% ile 1.799), İtalya (+53% ile 894), Almanya (+19% ile 817), Portekiz (+35% ile 608), Fransa (+22% ile 122), Danimarka (+14% ile 115), İsviçre (+15% ile 61), Belçika (+55% ile  59), İsveç (+34% ile 51) ve  Vietnam (+264% ile 51).

Organik Tekstil Sertifikasyonu’nun Başarısı

“2002’de ütopya olarak gözüken, 20 senede gerçeğe dönüştü. Bütün önemli pazarlarda kabül gören ve tüketicilere sürdürülebilir tedarik zincirinden gelen gerçek organik ürünler seçme gücünü veren bir organik tekstil sertifikasyonu yarattık.” dedi GOTS Genel Müdürü Claudia Kersten, “Kovid-19 pandemisinin yarattığı süregelen zorluklar ve belirsizliklere rağmen, liderler, sürdürülebilirlik konusundaki hedeflerine ulaşmada GOTS’u etkili bir araç olarak kullanmaya devam ettiler.”

Sertifikalı işletmeler arasında gerçekleştirilen yıllık GOTS anketinin sonuçları da bunu doğruladı. 1.114 anket katılımcısından yüzde 63’ü sürdürülebilirlik stratejilerinde, çevreye olan etkilerinde ve çalışanların sağlığında kalıcı bir artış gördüklerini belirtti. Bhajekar, “Gelişmelerden memnuniyet duymakla birlikte, durup dinlenmek niyetinde değiliz. Mart 2022’de GOTS 7.0  versiyonu için revizyona başlıyoruz, bu prosese  bütün paydaşları, birlikleri, kuruluşları ve bireyleri dahil ediyoruz;  amacımız GOTS’un pratikte uygulanabilirliğini bozmaksızın daha inovatif, sıkı bir şekilde gelişmesini, ilerlemesini sağlamak.”dedi

Türkiye’deki rekor büyüme (+61% ile 1.799), dünyadaki genel satınalma trendleri ile paralel yönde oldu. Ancak bu dönemde hem üreticiler hem de tüccarlar, GOTS’u sürdürülebilirlik konusundaki hedeflerini gerçekleştirme de etkili bir araç olarak kullandılar. GOTS’u piyasadaki zorlu yarışta öne çıkmak için de kullandıklarını söylediler. Bu yıl diğer senelerden farklı olarak, markalardan gelen yoğun talebi karşılamak amacı ile , hem devlet yönetimleri hem de sektör organizasyonları organik pamuk miktarını arttırmak ile ilgili çalışmalarda bulunarak, konu ile ilgili GOTS ile de bilgi alışverişinde bulundu.

GOTS HAKKINDA: GOTS, organik elyaf (organik pamuk ve organik yün gibi) ile üretilen konfeksiyon ve ev tekstili ürünlerinin hasat sonrasındaki bütün işlemlerinde (iplik, örme, dokuma, boyama ve üretim dahil) standardı belirleyen küresel ve isteğe bağlı olarak kullanılan bir standarttır, hem çevresel hem de sosyal kriterler içerir.  Ana kriterler arasında bulunan bazı yasaklar şunlardır; genetik olarak modifiye edilmiş organizmaların (GDO'ların) kullanımı, zararlı kimyasalların kullanımı(azo boyaları ve formaldehit gibi) ; aynı zamanda   çocuk işçi gibi sosyal uygunluk alanında da iyi bir yönetimi sistemi ve atık su arıtma yöntemide talep eder. GOTS sertifikasyonu UN’in 17 Sürdürülebilir kalkınma amacına uygunluk sağlamaya yardım eder. GOTS, dünyanın önde gelen uluslararası standart belirleyicileri tarafından geliştirildi: Organic Trade Association (ABD), Japonya Organik Pamuk Derneği(JOCA), Uluslararası Doğal Tekstil Endüstrisi Birliği (IVN, Almanya) ve Soil Assocation/Toprak Birliği (İngiltere) biraraya gelerek, organik tekstilde küresel olarak geçerli ve organik olmanın koşullarını tarladan bitmiş ürüne kadar belirleyen bu standardı oluşturdu. GOTS kâr amacı gütmeyen ve kendi kendini finanse eden bir kuruluştur.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.