TMAS Teknolojileri ile Eve Yakınlık Hissi

Texprocess, Techtextil ve Heimtextil fuarlarında İsveç Tekstil Makineleri Birliği TMAS üyeleri, daha yerli ve otomasyonlu tekstil üretimine yönelik artan trendle uyumlu çok çeşitli çözümleri sergiledi.

  29 Temmuz 2022 08:26 Cuma
TMAS Teknolojileri ile Eve Yakınlık Hissi

Dijitalleşme ve daha sürdürülebilir, daha kısa ve daha az maliyetli tedarik zincirlerine yönelik artan talep, şu anda Avrupa'daki yüksek-maliyet çıtasına sahip ülkelerde üretimi daha çekici hale getiriyor ve son iki yılda buna katkıda bulunan birçok başka faktör oldu.

Covid-19 salgını, birçok ülkenin KKD gibi temel ürünlerin eksikliğine karşı savunmasızlığını gün yüzüne çıkarırken, aynı zamanda ulusal karantinalar ve uzun süreli seyahat kısıtlamaları sırasında yeni dijital seçeneklerin bütünüyle keşfedilmesini bir gereklilik olarak sağladı. Küresel taşımacılığın artan maliyetinin yanı sıra çevrimiçi perakendeciliğin büyümesi ve talep odaklı dijital üretimin ilgili faydaları, kısa vadeli ve ulaşılabilir yeni operasyonların sağladığı birçok faydayı daha da güçlü bir zemine taşıyor.

Güvenli Tedarik

Örneğin, Texprocess'te Eton Systems, şirketin 2021'de tanıtılan Opta Birim Üretim Sistemini (UPS) daha da geliştiren en yeni Ingenious yazılım çözümünü duyurdu.

Eton'un İdari Direktörü Jerker Krabbe, “Otomasyonlu teknolojimiz binlerce giysi üretim hattının üretkenliği üzerinde şimdiden büyük bir etkiye sahip” dedi ve ekledi, “Sistemlerimiz, dünyanın dört bir yanındaki üreticilerin tekrarlayan manuel görevleri azaltmasına ve verimliliği artırmasına yardımcı oluyor, bu da yüksek ve düşük maliyetli ülkelerdeki üretim arasındaki bazı farklılıkları ortadan kaldırarak yeniden ana merkezine entegrasyonunu akılcı bir seçenek olarak sunuyor. Bazıları eve daha yakın olan üretim tesislerinin bir karışımı ile çeşitlendirilmiş bir üretim portföyü oluşturmak, daha güvenli bir ürün tedariği sağlar.’’

Esneklik

Bu arada Imogo kısa süre önce İsveç'te uzun yıllardır ilk endüstriyel ölçekli boyama sistemi yüklemelerini gerçekleştirdi. Dye-Max sprey boyama hattı, geleneksel jet boyama sistemlerine kıyasla tatlı su, atık su, enerji ve kimyasalların kullanımını %90'a varan oranda azaltma potansiyeline sahiptir. Kullanıcılara üretimde rakipsiz esneklik sağlayan çok çeşitli kumaş ön işlemleri ve terbiye işlemlerinin uygulamasını gerçekleştirebilir.

"Burada İskandinavya'da, -birçoğu atık giysilerden olmak üzere- sürdürülebilir yeni selülozik elyaflar geliştiren şirketlerde büyük bir talep artışı görüyoruz- ancak ortaya konulması gereken sorun şu ki sağladıkları tüm çevresel faydaların potansiyel olarak takip eden işlemlerde ve özellikle geleneksel boyamada kaybedilme tehlikesiyle karşı karşıya kalması” dedi, şirketin Kurucu Ortağı Per Stenflo yaptığı gözlemde ve ekledi, ‘’Dye-Max sistemi bunu pozitif bir biçimde ele alıyor, ancak buna ilgi sadece Avrupa ile sınırlı kalmadı. Şu anda Türkiye'de çok fazla hareketlilik gözlemliyoruz-– büyük ölçüde Avrupa markalarının karasal yakınlığa sahip bir ortağı olarak-ama aynı zamanda bu Bangladeş için de doğru.’’

Heimtextil'de Robotik

ACG Kinna Automatic, yorganlar, yastıklar ve şilteler gibi dolgulu ürünler için otomasyon çözümlerinde uzmanlaşmıştır ve canlı robotik gösterileri, Heimtextil ziyaretçileri için bir mıknatıs olduğunu kanıtlamıştır. Bu yılki gösteri de bir istisna olmadı.

İdari Direktör Christian Moore, "Robotik kullanımı artık katı ürünlerle uğraşan birçok endüstride standart hale geldi, ancak tekstil gibi yumuşak materyallerin işlenmesi biraz daha kompleks" dedi ve ekledi, "Yine de, başarılı bir şekilde ustalaştığımız bir şey ve robotik sistemlerimiz, kullanıcıları için oldukça faydalı olduğunu kanıtlıyor. Otomasyon söz konusu olduğunda "herkese uyan tek bir çözüm" yoktur ve yaklaşımımız her zaman, her çok seslilikle dile getirilen sistemde hangi noktada fark yaratacağını dikkatlice incelemektir. Ürün akışlarını artıracak darboğazları belirlemeye ve ortadan kaldırmaya odaklanıyoruz.”

ACG Kinna, Covid-19 pandemisi sırasında tüm otomasyon bilgi birikimine ve kapsamlı iletişim ağına dayanarak birkaç hafta içinde yeni bir dokunmamış kumaş dönüştürme ve tek kullanımlık giysi dikim tesisini İsveç makamlarınca acilen ihtiyaç duyulan tıbbi önlükleri sağlamak için kurdu.

Anında Renklendirme

Coloreel'in kısa süre önce ABD'li ortağı Hirsch aracılığıyla anında iplik renklendirme teknolojisi için birden fazla sipariş temini sağladığı ABD'de yerelleştirilmiş tekstil üretimi de patlama yaşıyor.

“Coloreel teknolojisi, bir tekstil ipliğinin üretimde kullanıldığı sırada yüksek kalitede ve anında renklendirilmesini sağlar ve herhangi bir modifikasyon olmaksızın mevcut herhangi bir nakış makinesiyle eşleştirilebilir ve aynı zamanda ilk kez bir nakışta gradyanlar üretmeyi mümkün kılar. ” dedi, Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı Sven Öquist.

“Gelişmiş hızlı renk formülasyonu yazılımı ve yüksek hızlı tahrik teknolojisi, tek bir iğnenin daha önce çok sayıda iğnenin yapması gerekeni -ve çok daha tutarlı dikiş kalitesiyle gerçekleştirmesini sağlıyor. Sistemimiz, üretim sırasında geri dönüştürülmüş beyaz bazlı ipliği anında renklendirerek, herhangi bir sınırlama olmaksızın benzersiz nakışlar yaratmak için tam bir özgürlük sağlar. İplik boyunca renk değişiklikleri, bir düz renkten diğerine hızlı bir şekilde ya da yumuşak geçişler veya istenen herhangi bir renklendirme efekti elde etmek için kademeli olarak yapılabilir. Bu, sürdürülebilirlik ve tasarım yaratıcılığı söz konusu olduğunda büyük faydalar sağlıyor.”

Kritik Dönemeç

Svegea, en yeni EC 300 yaka kesim makinesini Texprocess 2022'de tanıttı. Bu makine, dünya çapındaki hazır giyim üreticileri tarafından kemer, manşet ve boyun bantları ve diğer dikiş takviyeleri gibi boru şeklindeki giysi bileşenlerinin üretimi için kullanılmaktadır. E-Drive 2 sistemi ve tam otomatik FA500 rulo kesicisi ile EC 300, saatte yaklaşık 20.000 metre çıkışa sahiptir.

Genel Müdür Håkan Steene, "Otomasyondaki ilerlemeler, mühendisliğini yaptığımız özelleştirilebilir, yoğun talebe sahip makineleri daha da verimli hale getiriyor ve çok işler bir yıl bekliyoruz" dedi ve ekledi, "Yakalık kesicilerimizin ürettiği giysi bileşenleri, nerede olurlarsa olsunlar makyaj operasyonlarına entegre edilmelerini mantıklı kılıyor."

Sensörler

Bu arada İsveç'in Eltex firmasının gelişmiş iplik gerilimi izleme teknolojileri, dokuma, tafting ve kompozit güçlendirme işlemlerindeki kusurların giderilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Eltex Küresel Pazarlama ve Satış Müdürü Anoop K. Sharma, "Çözgü ve atkı ipliklerinin doğru gerilimi, makinenin düzgün çalışmasını sağlar," dedi ve ekledi, "Sürekli gerilim izleme ve iplik geriliminin otomatik kontrolü, gereksiz sorunların üstesinden gelmeye yardımcı olur.’’

“Çarpma işlemi için EyE™ gibi gerilim izleme sistemlerimizin hem donanımında hem de yazılımında ilerleme kaydetmeye devam ediyoruz. EyE™ ile tüm ipliklerden sağlanan iplik gerginlik değerleri sürekli olarak güncellenir ve ekranda görüntülenir. Ayrıca uyarı seviyesi dışındaki gerginlik değerleri de eksiksiz kalite kontrolü için hem sensörün LED'lerinde hem de ekranda gösterilir. Uygun ve doğru tansiyon olmadan hiçbir kumaş dokunamaz.”

İnce Ayar

TMAS Genel Sekreteri Therese Premler-Andersson, "TMAS üyeleri, pazar taleplerini daha iyi karşılamak için hem donanım hem de yazılım açısından teknolojilerinde sürekli olarak hassas ayar yapıyor" dedi ve ekledi, “Birçok durumda Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle planlanandan çok daha hızlı bir şekilde çarpışma testi yapılan yeni otomatik çözümler ve dijital teknolojiler-yerelleştirilmiş üretimin artık birçok üretici ve onların marka müşterileri için anlam kazandığını ifade ediyor.. Texprocess, Techtextil ve Heimtextil'in Frankfurt'ta birlikte yer almasının harika olduğunu düşünüyorum, bu da TMAS üyelerine tedarik zinciri boyunca çok çeşitli olasılıkların tümünü vitrinde sergileme fırsatı verecek."


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.