Sektöründe İlklerin Markası: MESA Etiket

1990 yılından bu yana etiket ve dar dokuma segmentlerinde başarılı çalışmalar gerçekleştiren Mesa Etiket, Denizli’de ürettiği ürünleri 16 ülkeye ihraç ediyor.

  16 Haziran 2012 01:05 Cumartesi
Sektöründe İlklerin Markası: MESA Etiket


Etikete İlk Dijital Baskıyı Biz Yaptık

Etiketle ilgili tüm üretimleri yaptıklarını belirten Mehmet Salih Başöz, ürün gamlarında, şerit şeklindeki kurdelalar, lazerle kesilen armalar, küçük flamalar, masa üstü bayrakların, 6mm kadar küçüklükteki tüm ürünlerin yer aldığını açıkladı. Ultrasonik kesimle 6mm kadar kesme yapabildiklerini yineleyen Başöz, etiket üzerine ilk dijital baskıyı da kendilerinin yaptıklarını kaydetti. Başöz, bu konuda şunları söyledi; “2 metre boyutunda dijital baskı yapmak mümkün, ancak bunu bir santimlik alanda, fotoğraf kalitesinde düşme olmadan basmak önemli bir süreç. Bu çok zordur ve bunu ilk biz başardık. Bu konuda da Müller’in makinasını kullandık. Şu anda en baştan sona kadar dijital baskıda kullandığımız sistemi kendimiz yapıyoruz. Tesisimizde dokumalardı dahil olmak üzere, baskı ve apre sürecini biz üretiyoruz. Üretim sürecinde sadece boyalarımız yurtdışından geliyor.”

“Çözüm odaklı çalışıyoruz” diyen Başöz, birçok teknolojiyi sektörde ilk önce kendilerinin kullanmaya başladığını açıkladı. Başöz; “Mesela, 1995 yılında otomatik regülatörlü makinayı gördüm ve almak istedim. Ancak üreticileri 5 aylık makine denemesinden sonra bize teslim ettiler. Bu makinayı ilk kullanan biz olduk. Ultrasonik makinayı da ilk getiren biziz. Son olarak dijital baskıyı etikette kullanan ilk firma da biz olmayı başardık. Yeniliğe açık bir yapımız var. Bu yapımız, zorlu dönemleri atlatmamızda önemli bir etken” diye konuştu.

16 Ülkeden 102 Firmaya Tedarik Sağlıyoruz

Ürünlerinin akla gelen her sektöre dönük çözümler sunduğunu dile getiren Mehmet Salih Başöz, hazırgiyim, ev tekstili ve çeşitli promosyon ürünleri başta olmak üzere talep edilen ürünleri, istenilen niteliklerde hazırlayabildiklerini söyledi. Yaptıkları işin modaya bağlı bir segment olduğunun altını çizen Başöz; “Talepler ve trendler sürekli değişiyor. Değişmeleri hem firmalarla hem de katıldığımız fuarlarla takip ediyoruz. Ona göre ürünlerimizi, tasarım ve desenlerimizi yeniliyoruz” dedi.

İhracat odaklı üretime ağırlık verdiklerini belirten Başöz, yurtdışındaki yoğun rekabete rağmen başarılı sonuç elde ettiklerini dile getirdi. Küresel pazarda toplam 16 ülkeden 102 firmaya tedarik sağladıklarını açıklayan Başöz, katıldıkları fuarlarla özellikle yabancı müşterilerin dikkatini çektiklerini ifade etti. Türk pazarında ise 600 civarında müşterileri olduğunu açıklayan Başöz,  sahip oldukları kalite belgeleri ile tüm sektör tarafından kabul gördüklerine işaret etti.

Türk pazarında etiket segmentinde merdiven altı tabir edilen yerlerle fiyat konusunda rekabet etmediklerini vurgulayan Başöz; “Hammadde konusunda en kaliteli malları tercih ediyoruz, bu da maliyetlerimizi ciddi boyutta arttırıyor. Bu nedenle merdiven altı üretim yapan firmalarla rekabet etmiyoruz. Kalite bizim temel noktamızı oluşturuyor” dedi.

Evteks fuarına katılarak mevcut tüm ürün porföylerini ziyaretçilere tanıttıklarını açıklayan Başöz, hem mevcut hem de potansiyel müşterilerle birebir görüşmeler gerçekleştirdiklerini kaydetti. Başöz; “Fuar esasen iş bağlantılarından ziyade markamızın prestiji açısından büyük önem taşıdığı için yer aldık. Anadolu’nun ilk etiket firması olarak bu fuarda gücümüzü bir kez daha gözler önüne serdik” dedi.

Türkler Fiyata Odaklanıyor

Yerli ve yabancı piyasalarda farklı beklentilerin öne çıktığını söyleyen Bilge Başöz, Türk müşterilerin daha fazla fiyat kriterine bakarken yabancıların kalitesine ve firmanın ürünün arkasında durabilmesi konusuna odaklandıklarını açıkladı. Bilge Başöz sözlerine şöyle devam etti; “Türkiye pazarında fiyat baskısı nedeniyle hala 2002- 2003 dönemi fiyatlarıyla satışlarımızı sürdürüyoruz. Oysa hammadde fiyatları sürekli artıyor ve biz fiyatları olabildiğince korumaya çalışıyoruz.  Yabancı pazarlar içinde Almanlar ve İngilizlerle çalışmak çok kolay, çünkü çok yüksek bir disiplin anlayışına sahipler. Ayrıca ürüne ve onu üreten emeğe büyük saygı duyuluyor. Ne yazık ki bu durum ülkemizde çok fazla görülmüyor.”

Mesa’yı ‘devamlılığın markalaşmış hali’ olarak tanımlayan Bilge Başöz, müşterilerine satış sonrasında da servis sunduklarını, işbirliğinin devam ettiğini vurguladı.

Okunma : 3142


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.