Aksesuarda Büyüyen Güç: Akdamar Tekstil

Akdamar Tekstil, 2003 yılında başladığı sektörel yolculukta 2008 yılında yeni adıyla markalaşarak önemli bir aşamayı geride bıraktı.

  16 Mayıs 2012 01:46 Çarşamba
Aksesuarda Büyüyen Güç: Akdamar Tekstil


Sosyal Sorumluluk: Ev Kadınlarıyla Birlikte Taş Diziyoruz

Taş diziminde taşın kalitesinin yanı sıra, makine ve el işçiliğinin birlikte ele alınması gerektiğinin altını çizen Murat Akdamar, dizimin kendi tesislerinde gerçekleştiğini açıkladı. Akdamar sözlerine şöyle devam etti; “Bu taş diziminin yanı sıra, dışarıya özellikle ev kadınlarına dönük çalışmalarımız oluyor. Böylece bir sosyal sorumluluk da üstlendik. Onlarla sınırsız bir dizim kapasitesine ulaşıyoruz. Ev kadınlarına bir iş alanı yaratıyoruz, ayrıca kadın tutukevleri ile ortak projelerimiz oluyor. Böylece o mahkumlara ve kadınlara ek bir gelir temin ediyoruz.

Taş diziminde son dönemde merdiven altı üretimin arttığını savunan Akdamar, kendilerinin 4 katlı mevcut tesislerinin her katında farklı bir makine grubunun yerleştirildiğini ve üretimini sürdürdüğünü ifade etti. 1. katın ihracat amaçlı olarak kullanıldığını belirten Akdamar, 2. katta dizim ve idari kadronun yer aldığını, 3. katta preslerin çalıştığını açıkladı. Firmanın merkezde 20 personelle sektöre hizmet sunduğunu kaydeden Akdamar, bu yıl yeni ve modern bir binaya geçeceklerini belirtti. Akdamar; “Kendimize ait yeni binamıza geçerek tüm üretim ve üretim sonrası süreçleri buradan yönetmeyi hedefliyoruz. Bu yatırımı 2012 içinde gerçekleştirmiş olacağız. Yine Bağcılar bölgesinde bir yer olacak, çünkü mevcut lokasyonumuz hem müşteri kitlemiz açısından en doğru noktayı oluşturuyor” diye konuştu.

Hem Yeni Alanlara Açıldık Hem Yatırımlara Odaklandık

Aksesuar alanında geçmişte çok karlı işler olduğunu, günümüzde artık bu karlardan bahsedilemeyeceğini anlatan Murat Akdamar; “Fiyatlar geçmişle karşılaştırılamayacak rakamlara geldi. Eskiden kar oranı yüzde 70-80’lerde, bilemediniz en kötü ihtimalle yüzde 50’lere varıyordu. Günümüzde ise yüzde 10 görülürse mutlu olunuyor. Tekstil sektörünün genelinde bir finansal ve pazar sorunu var. Herkes üretimin arttığını söylüyor ama ödemelere sıra geldiğinde nakit sıkıntısı herkeste hissediliyor” dedi. Bu süreçte kendilerinin ürün tedarik ettiği ve batan firmalar nedeniyle olumsuz etkilendiğini hatırlatan Akdamar, belirsiz piyasa koşullarında kendilerini korumaya aldıklarını, hem yeni ürünlere yöneldiklerini hem de yatırımlarda dikkatli davrandıklarını belirtti.

Yaşanan finansal krizler nedeniyle piyasaların eski stabil görünümden uzaklaştığını, bu nedenle ‘batmaz’ denilen firmaların bile battığını hatırlatan Murat Akdamar, bu hassas ortamda ihracat noktasında üretimi arttırarak güçlenmeye öncelik vereceklerini dile getirdi. Akdamar, taş dizimi konusunda pazarda ilk 10 firma arasında ve güçlü bir konumda olduklarını, bundan sonraki süreçte diğer segmentleri de bu derecede güçlendirmeye öncelik verdiklerini yineledi.

Yüzde 60-70 oranında hazırgiyim sektörüne ürün sunduklarını, onun arkasından ayakkabı sektörüne tedarik sağladıklarını belirten Akdamar; “Yaptığımız işler hazır giyim ürünlerinden saç tokasına, cep telefonundan dekoratif ürünlere kadar her alana uygulanabiliyor. Ancak, biz herkes kendi işini yapsın felsefesi ile tekstil konusunda odaklandık. Bunun dışındaki alanlara girmeyi düşünmüyoruz. Açıkça, hesaplamadan fazla ve hızlı büyümek uzun vadede fayda sağlamak” dedi.  2011 yılının sektör açısından iyi geçmediğini, ancak kendilerinin satışlarını arttırarak başarılı bir dönem yaşadıklarını dile getiren Murat Akdamar, 2012 yılı için pazardan umutsuz olmadığını da sözlerine ekledi.

Okunma : 3470


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.